Almanya'dan ziyaretine gelen bir arkadaşının hediye ettiği birkac eski madeni para ile koleksiyon tutkusu başlayan lokantacı Şukru Honaz, 45 yılda cok sayıda para biriktirdi.
Yalova'da 5 yıldır ikamet eden 65 yaşındaki Honaz, eşi Hidayet Honaz ve 4 cocuğuyla Siirt'te yaşarken 1975'te Almanya'dan ziyaretine gelen arkadaşının hediye ettiği paralarla koleksiyon yapmaya merak sardı.
Daha sonra ailesiyle İstanbul'a yerleşen Honaz, burada uzun yıllar lokantacılık yaparak gecimini sağladı. Honaz, bu alanda girişimleri olan kişilerle tanışmaya ve karşılıklı eski para alışverişine devam etti.
Honaz, 45 yılda Turk paralarının yanı sıra ABD, İran, Irak, Cin, Rusya dahil onlarca ulkeye ait 600 madeni para ve banknottan oluşan koleksiyona sahip oldu.
Kendisinde olmayan paraları bulabilmek icin Turkiye'yi karış karış gezen Honaz, acacağı lokantada koleksiyonunu da sergilemeyi planlıyor.
Şukru Honaz, AA muhabirine yaptığı acıklamada, Cumhuriyetin kurulmasından once kullanılan kağıt paraların da bulunduğu en eskisinin tarihi 120 yıldan fazla olan banknotlarının bulunduğunu soyledi.
Basım hatası olan banknotlar ile Beşiktaş, Galatasaray gibi buyuk kuluplerin oyuncuları icin bastırdığı hatıra paraları da topladığını belirten Honaz, "Para koleksiyonu olan arkadaşlara bende benzeri olanları verip yerine bende bulunmayan ulkelerin paralarını alıyordum. Bunun dışında İstanbul'da boyle paraların satıldığı yerlere gidip koleksiyonumda eksik olanları satın alıyordum. Boylelikle koleksiyonum buyudu." ifadelerini kullandı.
Honaz, Uzak Doğu ulkelerinin paralarına daha fazla meraklı olduğunu anlattı.
Kuzey Kore ve İran paralarının, koleksiyonunu farklı kıldığını vurgulayan Honaz, sozlerini şoyle surdurdu:
"Bazen gorenler nerelerden bulduğumu merak ediyor, şaşırıyor. Bu paraları haftada bir veya iki defa cıkarıyorum, duzeltiyorum hatta utusunu bile yaptığım oluyor. Bunları sık sık havalandırıyorum. Bazı gunler akşam saatlerine kadar paralarla ilgileniyorum. Cocuklarım da bu merakımı seviyor ancak eşim cok vakit harcadığım icin satmamı istiyor. Cok fazla vakit gecirdiğimden dert yanıyor ama bunlar cocuklarım gibi oldu. Hatta onlardan yaşca cok daha buyuk olanlar var. Bu merakım bile cocuklarımdan cok onceden geliyor. Onlara sevgim olmasaydı toplayamazdım. Hedefim, hayalim bir lokanta acıp cam masalar altında bunları sergilemek. Şimdiye kadar nasip olmadı."
" Normal insanlarda olan para sevgisi ile karıştırılmasın"
Honaz, elinde olmayan bir parayı temin edebilmek icin Siirt'ten Mardin'e gittiğini, bunun icin koleksiyonundaki 5 parcayı feda ettiğini belirtti.
İstanbul'da calıştığı sırada koleksiyonunu goren bir turistin, değerinden fazla para verip bunları almak istediğini ancak satmadığını dile getiren Honaz, "Bunlar benim cocuklarım gibi. O kadar cok seviyorum ki yanımda yatırdığım cok oluyor. Normal insanlarda olan para sevgisi ile karıştırılmasın. Bendeki sevgi oyle bir sevgi değil. Bazen defalarca cıkarıp baktığım, sevdiğim oluyor." diye konuştu.
Siirt'te yaşadığı donemde gumuş paralarının bulunduğunu aktaran Honaz, istemediği halde bir arkadaşının bunları alıp goturduğunu ifade etti.
Bu duruma sinirlenip diğer parcaları sattığını bildiren Honaz, "Şimdi en cok onlara uzuluyorum. Onları inat uğruna sattığım icin cok pişmanım." dedi.
Honaz, koleksiyonunda eksik olan bir parayı nerede olursa olsun gidip alacağını sozlerine ekledi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Fikret Mazı