Bursa'da, 2. Abdulhamid Han tarafından 1891 yılında yaptırılan Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin tarihi binaları, aslına uygun olarak restore ediliyor.
Tarımsal alanda modern calışmalarda bulunulması amacıyla 1885 yılında 26 bin donum arazide inşasına başlanan okulun yapımı, 1891'de tamamlandı.

Bursa'nın Osmanlı topraklarına katıldıktan sonraki ilk sancak beyi olan Murat Hudavendigar'dan adını alarak "Nazari ve Ameli Hudavendigar Hamidiye Ziraat Mektebi" ismiyle acılan okulda, aradan gecen yaklaşık 129 yılda, Turk tarımı ve hayvancılığının geliştirilmesi icin deneysel calışmaların yanı sıra uretim faaliyetleri gercekleştirildi.
2015'te Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ismini alan okulun restorasyonu, Bursa Valiliği ve Buyukşehir Belediyesi iş birliğiyle aslına uygun olarak yapılıyor.
Lisenin yerleşkesindeki ciftlikler ve tarım arazilerinde uretim faaliyeti suruyor. Burada elde edilen urunler, Turkiye'nin dort bir yanına gonderiliyor.
Bursa Buyukşehir Belediyesi Tarihi Kulturel Miras Şube Muduru Ali Altınoğlu, AA muhabirine, restorasyon calışmalarına hızlı ve titiz bir şekilde devam ettiklerini soyledi.
Kentin koklu eğitim kurumlarından olan lisenin yerleşkesinde tarihi tescilli 3 bina bulunduğunu belirten Altınoğlu, "Bunların ikisinde calışmalarımız devam ediyor. Ucuncu binanın restorasyonuna ise diğerleri tamamlandıktan sonra başlanacak. Cevre duzenlemeleriyle 2021 sonunda burayı eğitim oğretime acmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.
Altınoğlu, restorasyon calışması sırasında gecmişteki projeleri de incelediklerini aktardı.
Restorasyon projesinde ongorulmeyen bir durum olduğunda gerekli izinlerin alınabileceğini dile getiren Altınoğlu, "Buradaki calışma tamamen restorasyon kurallarına uygun ilerliyor. Calışmalar, ihalede bu işle alakalı iş bitirme belgesi bulunan, bunu daha onceden yapmış firmalar tarafından yurutuluyor." bilgisini paylaştı.
Oğrencileri teknisyen unvanıyla mezun ediyorlar
Okul muduru Ali Cihan ise lisede "Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı", "Laboratuvar", "Gıda" ile "Tarım" alanları olmak uzere 4 branşta 550 oğrenci mevcuduyla hizmet verdiklerini belirtti.
Cihan, yeni tip koronavirus (Kovid-19) tedbirleri kapsamında uzaktan eğitim surecinin devam ettiğini, henuz restorasyona alınmayan binanın da kullanımda olduğunu bildirdi.
Oğrencilerinin teknisyen unvanıyla mezun olduğunu anlatan Cihan, "Restorasyon calışmasıyla beraber ecdat mirası olan bu guzel eser, yeniden oğrencilerimize modern haliyle, eski ve tarihi dokusuna dokunulmadan eğitim oğretimine devam edecek." dedi.
Ali Cihan, liseden mezun olanların, tarım ve hayvancılık sektorunde uzman ziraatcılar olarak Turk tarımına hizmet etmeyi surdurduğunu ifade etti.
Okulda, ozellikle Marmara Bolgesi'nde ciftcilikle uğraşan ailelerin cocuklarının oğrenim gorduğunu aktaran Cihan, şoyle konuştu:
"Okulumuz şu anda yaklaşık 250 donum arazi uzerine kurulu. Oğrencilerin tarım alanında uygulama yerleri musait. Şu anda dort sera peyzaj alanında, fidecilik konusunda Bursa'nın toprağının bereketli olması hasebiyle dort mevsim urun aldığımız bu topraklarda yetiştirilebilecek tum urunler konusunda, modern tarımla beraber eğitimler veriliyor. Hayvancılık konusunda Bursa'da sut ureticiliği, inek yetiştiriciliği, damızlık hayvan yetiştiriciliği, et hayvanı konusunda da hayvan sağlığıyla ilgili oğrencilerimiz eğitimlerini alıyor. Doner sermaye işletmesi aracılığıyla okulumuz ozel sektorle iş birliği yapıyor, oğrencilerimiz okulumuzdaki uretim faaliyetlerine oğretmenleriyle eşlik ediyorlar."
Cihan, kuruluşundan bu yana okulun Turk tarımına binlerce ziraatci yetiştirdiğini sozlerine ekledi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / İsmail Ozdemir