Turkiye Otelciler Federasyonu(TUROFED) Başkan Yardımcısı, Kuşadası Otelciler ve Yatırımcılar Derneği(KODER) Başkanı Tacettin Ozden, salgının ardından buyuk sorunlarla boğuşan Aydın merkezi ile Kuşadası ve Didim ile ilcelerdeki turizm sektorunun 2020 yılında yaşadığı sureci değerlendirdi.
Aydın genelinde değerlendirme yaparken şehir turizmi ve sahil turizmi diye iki ayrı pencereden bakmak gerektiğini vurgulayan TUROFED Başkan Yardımcısı, KODER Başkanı Tacettin Ozden, " Aydın turizmini değerlendirirken, ikiye ayırmak lazım, biri şehir turizmi. Yani birincisi Aydın icindeki oteller ve diğer ilcelerinde bulunan oteller, diğeri ise Didim ve Kuşadası ilcelerindeki sahil turizmi. Ağırlıklı olarak yerli ve yabancı olarak tatile dayalı bir turizm. Aydın merkezindeki ve şehir turizmden bu sene maalesef cok keyifli olmadı, bir cok otel acılmadı, acılan oteller ise cok duşuk bir doluluk oranıyla gecirdiler bu pandeminin etkisiyle. Kuşadası ve Didem'de ise oteller yuzde 70-75 oranında acıldı. Genelde de Haziran-Temmuz aylarında acıldı oteller ve Ekim'in ortasında kapandı, dolayısıyla topladığınız zaman uc, uc bucuk aylık bir sezon gecirdik. Doluluk oranları genelde yuzde 50 ve yuzde 75 oranında kapatıldı, cok keyifli bir sezon gecirmedik, karlılık anlamında para anlamında ama biz şunu yaptık biz bu pandemi doneminde bu sureci nasıl yonetiriz, bunu gormek istiyorduk. Boyle bir şeyi ilk defa yaşıyoruz, pandemi ile turizmi nasıl yapardık ve bu sureci nasıl gecirecektik, bununla yuzleştik " dedi.
Salgın sureciyle guvenli turizm sertifikası donemi başladığını anlatan Ozden, " Guvenli turizm sertifikası icin Kultur ve Turizm Bakanlığı bu konuda cok ciddi bir calışma yaptı, biz Turkiye Otelciler Federasyonu olarak dernek olarak ciddi bir calışma yaptık, bu işin icerisinde cok ciddi emek verdik ve guvenli turizm sertifikasıyla beraber biz dunyanın en guvenilir, en sağlıklı ve misafirler icin en doğru sureci bana gore Turkiye'de biz yonettik bu sertifikayla beraber. Acan otellerin hemen, hemen hic biri pişman olmadı, kimisi başa baş geldi kimisi az da olsa biraz para kazandı. Calışanlarımız iş başı yaptılar, turizmden kopmadılar, onlara bir moral ve motivasyon oldu dolayısıyla da doğru bir iş yaptık otellerimizi acmakla. Pandemi doneminde biz bu işi nasıl yapacağımızı gorduk, bu senenin sorunlarını ve sıkıntılarını 2021 yılına devretmemiş olduk, artık 2021 yılında ne yapacağımızı ve nasıl yapacağımızı biliyoruz bunu ancak yaşayarak oğrenecektik, bizde bunu bu şekilde oğrendik " diye konuştu.
Salgından once yani Ocak ve Şubat aylarında Turkiye'yi muhteşem bir turizm sezonunun beklediğine dikkat ceken TUROFED Başkan Yardımcısı, KODER Başkanı Tacettin Ozden, sozlerini şoyle surdurdu: " Yani gerek kişi başı gelirde, gerekse otel doluluklarında rekor kıracaktı. Cok guzel bir rezervasyon akışı vardı, rezervasyonlar cok iyiydi. Şu pazar, bu pazar diye ayırmaya gerek kalmadan butun pazarlarda iyiydi bizim yerli pazarımız dahil olmak uzere ancak pandemiyle beraber birden bire rezervasyon iptalleri başladı, ulkelerin ucuşları kapatması, korku, insanların ne yapacağını bilmemesi ve bu işin nasıl yurutuleceğinin belli olmamasıyla beraber biraz once anlattığım gibi hem doluluklarımız cok duşuk oldu, hem de gelirlerimiz duşuk oldu dolayısıyla pandemi de turizm sektoru ciddi bir yara aldı, ciddi bir kayıpla kapattı, maalesef bu bir realite. Gelecek sezonda, bu seneden daha iyi bir sezon gecireceğimizi duşunuyorum cunku artık bu sene butun bu belirsizliklere ve sıkıntılara rağmen biz belli bir şey yaptık, ne kadar iş yapabildiğimizi de gorduk, biliyoruz. İnsanların tatile cıkma iştahını, tatile cıkma arzusunu ne kadar onemli olduğu, ihtiyac icerisinde olduklarını da gorduk. Onumuzdeki sezon biz bu yıldan daha iyi bir sezon bekliyoruz. Bu biraz da bu aşılar ne kadar etkili olacak, bu aşılar sonucunda pozitif haberlerin cıkması. Cunku insanların şuanda en cok ihtiyac duyduğu şey pozitif haberler, yani aşılar işe yarıyor artık bu pandemi korkulacak olmaktan cıktı, normalleşmeye başlıyoruz gibi bir takım pozitif haber ve yayınlar cıkmaya başladığı anda bizim turizmimiz hızlı bir şekilde toparlanacak. Turizm sektoru bana gore en hızlı toparlanacak olan sektorlerden bir tanesi, onumuzdeki yıl turizmden 2020 yılından daha iyi bir sezon gecireceğimizi duşunuyorum, beklentilerimiz bu yonde" - AYDIN