Afganistan'a asker gonderilmesi icin verilen iznin suresinin 18 ay uzatılmasına ilişkin Turkiye Buyuk Millet Meclisi (TBMM) kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.
Kararda, Birleşmiş Milletler Guvenlik Konseyinin (BMGK) ilgili kararları kapsamında ve 5 Aralık 2001 tarihli Bonn Konferansı sonucları uyarınca, Afganistan hukumetinin guvenlik durumunun iyileştirilmesi ve kendi guvenlik kabiliyetlerinin oluşturulmasına yardımcı olmak icin 2001'de Uluslararası Guvenlik ve Yardım Kuvveti'nin (ISAF) oluşturulduğu hatırlatıldı.
ISAF'ın sorumluluk alanının, 2003'te BMGK kararıyla Kabil'in otesine genişletilerek stratejik komuta, kontrol ve eşgudumunun NATO tarafından ustlenildiği belirtilen kararda, Turk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK), TBMM'nin 10 Ekim 2001 tarihli ve 722 sayılı kararıyla verilen yetki temelinde Afganistan'da ISAF harekatının başlangıcından itibaren gorev aldığı aktarıldı.
NATO devlet ve hukumet başkanlarının, 4-5 Eylul 2014'te gercekleştirilen Galler Zirvesi'nde, Afganistan'ın mutabakatıyla ISAF'ın bitiminden sonra Afganistan'da muharip olmayan Kararlı Destek Misyonu'nun başlatılmasını kararlaştırdıkları anlatılan kararda, soz konusu misyonun, ulke genelinde guvenlik sorumluluğunu ustlenen Afgan Milli Savunma ve Guvenlik Kuvvetleri'ne (ANDSF) eğitim, yardım ve danışmanlık sağladığı ifade edildi.
Afganistan ile koklu kardeşlik ve dostluk ilişkileri bulunan Turkiye'nin, Afganistan'ın milli birliğini, butunluğunu ve bağımsızlığını her zaman desteklediği, Afgan halkının terorden uzak olarak barış, istikrar ve refah icinde yaşamasını teminen her alanda Afganistan ile dayanışma icinde olduğu belirtilen kararda, Cumhuriyet tarihinin en buyuk dış yardım programlarından birini Afganistan'da yuruten Turkiye'nin, halihazırda 25 Aralık 2018 tarihli ve 1206 sayılı TBMM kararı uyarınca soz konusu misyona katkıda bulunduğu anımsatıldı.
Kararda, NATO devlet ve hukumet başkanlarının, 11-12 Temmuz 2018'de gercekleştirilen Bruksel Zirvesi'nde, Kararlı Destek Misyonu'nun; ANDSF'nin eğitim, yardım ve danışma faaliyetlerini başarıyla surdurduğunu de belirterek Afganistan'da uzun vadeli guvenlik ve istikrarın teminine yonelik bağlılıklarını yineledikleri ve 2018 sonrasında da misyon kapsamında Afganistan'a sağlanmakta olan katkılarını surdureceklerini taahhut ettikleri vurgulandı.
Benzer bir taahhudun, 4 Aralık 2019'da Londra'da gercekleştirilen NATO Liderler Toplantısı'nda da yinelendiğine yer verilen kararda, şunlar kaydedildi:
"Bu mulahazalarla hudut, şumul, miktar ve zamanı Cumhurbaşkanınca takdir ve tespit olunacak şekilde, TSK unsurlarının NATO'nun Afganistan'da icra etmekte olduğu Kararlı Destek Misyonu ve devamı kapsamında yurt dışına gonderilmesi, aynı amaclara yonelik olmak uzere yabancı silahlı kuvvetlerin anılan misyona katılmak amacıyla ulkemiz uzerinden Afganistan'a intikali ile geri intikali kapsamında Turkiye'de bulunması ve bunlara imkan sağlayacak duzenlemelerin Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek esaslara gore yapılması icin TBMM'nin 6 Ocak 2015 tarihli ve 1079 sayılı kararıyla verilen ve son olarak 25 Aralık 2018 tarihli ve 1206 sayılı kararıyla uzatılan iznin suresinin 6 Ocak 2021'den itibaren 18 ay uzatılmasına Anayasa'nın 92. maddesi uyarınca Genel Kurulun 22 Aralık 2020 tarihli 36. Birleşiminde karar verilmiştir."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Muhammed Nuri Erdoğan