İspanya'da sol koalisyon azınlık hukumetinin hazırladığı, ulke demokrasi tarihindeki 8. eğitim reformu Senato'da yapılan oylamada nihai olarak kabul edildi.
Eğitim sisteminde koklu değişiklikler ongoren yasa, meclisin ardından parlamentonun diğer kanadı Senatoda da onaylandı.
Mecliste kabul edildiği şekilde Senatodan gecen yeni eğitim yasası Resmi Gazete'de yayımlanarak yururluğe girecek ve 2021-2022 eğitim-oğretim yılında uygulanacak.
Soz konusu reforma parlamentodaki oylamalarda Katalonya ve Bask'ta faaliyet gosteren ayrılıkcı siyasi partiler de destek verdi.
Tartışmalara yol acan eğitim reformuna karşı cıkan ana muhalefetteki Halk Partisi (PP) ile aşırı sağcı Vox ve liberal goruşlu Vatandaşlar partileri, yasanın iptali icin Anayasa Mahkemesine başvuracaklarını acıkladı.
Muhalefet partileri, sivil toplum kuruluşlarında ve eğitim sektorunde tartışılmadan, cok hızlı bir şekilde eğitim sisteminde yapılan değişiklikleri "Anayasa ve ozgurlukler karşıtı" diye değerlendirerek bunun "toplumda yıkıcı etkileri olacağını" one suruyor.
Diktator Francisco Franco sonrasında (1975'ten itibaren) İspanya'da başlayan demokrasi doneminde son olarak 7 yıl once donemin sağ goruşlu hukumeti tarafından değiştirilen eğitim sistemi, şu anda gorevde olan sol koalisyon hukumetiyle 8'inci kez reformdan gecti.
Eğitim reformunda en cok tartışılan konuların başında, İspanyolcanın devletin resmi ana dili ve arac dili olmaktan cıkarılması ve devlet okullarındaki eğitime ilişkin yeni duzenleme geliyor.
Sol hukumetin yaptığı değişiklikle İspanyolcanın yanı sıra ulkedeki 17 ozerk yonetimin 6'sında kullanılan Katalanca, Baskca, Galisyaca ve Valensiyaca dillerinin okullardaki eğitimi guclendiriliyor.
Aynı zamanda devlet okullarının yapısı guclendirilerek, yarı ozel statude ve daha cok Katolik Kilisesine bağlı olan okullara kısıtlama getirilmesi ongoruluyor.
Ulke genelinde mevcut durumda 87 okulda uygulanan sınıflardaki cinsiyet ayrımını (kız ve erkek cocukların ayrı sınıflarda eğitim alması) sona erdiren eğitim reformuyla bundan boyle din derslerinin oğrenci not ortalamasına dahil edilmesi de kaldırılıyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Şenhan Bolelli