Teknoloji durmaksızın gelişiyor ve hemen her şeyin bir de akıllı versiyonu cıkıyor. Bugune kadar alıştığımız akıllı telefonlara, saatlere, televizyonlara ek olarak otomobillerimiz, yaşam alanlarımız ve şehirlerimiz de gelişmeye ayak uyduruyor.
Bu gelişmelerin yanlarında getirdiği şeylerin hepsi iyi değil ne yazık ki. Ortaya cıkan en onemli sorunlardan biri ise siber guvenlik. Japon firmalarının, hisse senedi ticaretini daha guvenli hale getirmek icin bir fikri var.
[h=2]Hisse senetlerine kuantum kriptografi[/h]

Japonya'da Toshiba, NEC Corp ve Nomura Holding tarafından başlatılan ortak calışma duyuruldu. Bu calışmada amac, finans kurumlarının siber saldırılardan ve artan tehditlerden korunabilmesine yardımcı olmak icin teorik olarak kırılması imkansız olan kuantum şifreleme sistemi geliştirmek.
Gruptan yapılan acıklamada, yeni geliştirilecek sistemin birkac yıl icinde hisse senedi ticaretinde kullanılmasının umulduğu belirtildi. Boylece hisse alım satım işlemleri şu andakinden cok daha guvenli hale gelecek.
Kuantum şifrelemede teknik olarak geleneksel şifreler yerine kuantum mekaniğinden faydalanılır. Ucuncu bir tarafın veriyi kullanmaya calışması halinde veriye ulaşması teorik olarak imkansızdır. Zira bu temas mutlaka bir iz bırakır ve verinin nasıl sonuc vereceğini de ucuncu parti icin farklılaştırılır. Bu yontemde kuantum dolaşıklığı gibi yontemlerden yararlanılır.
[h=2]Finans aracları da akıllanıyor[/h]

Aslında Bitcoin'in tanıtıldığı ilk akademik makaleden bu yana finans piyasalarında kullanılan araclar da gittikce daha akıllı hale geliyor. Ornek vermek gerekirse kripto paralar, pek cok alanda kullanılan blok zincirler bu alanda başı cekiyor. Gunumuzde de akıllı kontratlar gittikce daha populer hale geliyor.
Haliyle Japon girişimin hisse senetleri icin de boyle bir karar alması cok da şaşırtıcı değil. Gelecekte belki de kağıt paranın neredeyse tamamen ortadan kalktığı ve akıllı sistemler uzerinden dunyadaki butun zenginliğin kullanıldığı bir toplumda yaşayacağız.