Merhaba. Bu yazıda Python ile yazdığımız programları nasıl exe haline getirebiliriz konusundan bahsedeceğim. Yazıyı okumadan önce, bilmenizi istediğim konu cmd. Az çok cmd hakkında bilgi edinmeniz gerekiyor. Çünkü burada birtakım komutlar kullanacağız. Eğer cmd hakkında bilginiz yoksa, lütfen önce bu eksiğinizi tamamlayın.
Konumuza gelelim. Python ile yazdığımız programlar .py uzantılı olur ve bunu başka bir bilgisayarda çalıştırmak için o bilgisayarda Python kurulu olması gerekir. Ancak exe haline getirirsek, bunu başka bilgisayarda Python olmadan çalıştırmamız mümkün. Py uzantılı dosyaları exe haline getirebilmek için Python'da 3 kütüphane var.
1) cx_frezee
2) py2exe
3) pyinstaller
Biz burada cx_frezee kullanacağız. https://pypi.python.org/pypi/cx_Freeze/4.3.4 adresinden sisteminize ve Python sürümünüze uygun olan exe dosyasını indirin ve kurun. Artık exe dosyası oluşturmaya başlayabiliriz.
İlk olarak temiz olması açısından, Masaüstüne bir klasör açın ve adını note koyun. İstediğiniz ismi koyabilirsiniz ama benim note yazdığım yerleri siz kendi klasör adınız olarak kullanın.
Şimdi oluşturduğumuz klasör içine .py uzantılı dosyanızı koyun. Benim dosyam note.py . Daha sonra, aynı klasör içine bir setup.py dosyası oluşturun içine şunları yazın.
Eğer programınız konsol üzerinde çalışıyorsa, aşağıdaki kodları setup.py dosyasına yazın ve kaydedin. Tabi içinde belirttiğim yerleri kendinize göre değiştirin.
Kod:
PHP:
# -*- coding: utf-8 -*-
from cx_Freeze import setup, Executable
executables = [
Executable('note.py') # dosyanızın ismi. Ben note.py yaptım.
]
setup(name='Note', # programın görünmesini istediğiniz ismi
version='0.1', # sürüm
description='note ayyildiz tim', # açıklama kısmı. Türkçe karakter kullanmamaya çalışın
executables=executables
)
Eğer programınız bir Tkinter programı ise, aşağıdaki kodları setup.py dosyasına yazın ve kaydedin. Belirttiğim yerleri kendinize göre değiştirin.
PHP:
# -*- coding: utf-8 -*-
import sys
from cx_Freeze import setup, Executable
base = None
if sys.platform == 'win32':
base = 'Win32GUI'
executables = [
Executable('note.py', base=base) # dosyanızın ismi
]
setup(name='Note', # görünmesini istediğiniz dosya ismi
version='0.1', # sürüm
description='note turkhack tim', # açıklama kısmı. Türkçe karakter kullanmamaya çalışın
executables=executables
)
Dosyaları kaydettikten sonra elimizde iki dosya var. Birisi bizim py uzantılı programımız, diğeri ise setup.py dosyamız. Şimdi cmd ekranını açalım ve aşağıdaki komut ile Masaüstüne oluşturduğumuz note (klasör adını ne koyduysanız) klasörüne gelelim.
Kod:
cd %USERPROFILE%\Desktop\note
Olmazsa;
Kod:
cd %USERPROFILE%\Masaüstü\note
Şimdi burada, cmd ekranına aşağıdaki komutu yazalım ve exe dosyasının oluşturulmasını bekleyelim.
Kod:
python setup.py install
Eğer bir sıkıntı çıkmazsa, klasörümüzde build adında yeni bir klasör oluşmuş olacak ve exe dosyamız bunun içindeki klasörde oluşturulmuş olacaktır. Klasörü açıp bakarsanız, exe dosyasının yanında birçok dosya olduğunu görürsünüz. Bunun sebebi, programımızın bu yardımcı dosyalar yardımı ile çalışması. Bu yüzden hepsini bir arada bulundurmak gerekiyor. Hepsini bir klasör içinde başka bilgisayarlarda Python olmadan çalıştırabiliriz.
Bu kadar. Elimden geldiği kadar basit anlatmaya çalıştım. Bir sorunuz olursa sorabilirsiniz. İyi forumlar...
Python Ile Yazılan Programları Exe Haline Getirme
Python0 Mesaj
●58 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Programlama ve Yazılım
- Server-Side Programlama
- Python
- Python Ile Yazılan Programları Exe Haline Getirme