Okullar acılmak uzere, tatil bitti, trafik yoğunluğu artıyor ve buna paralel olarak hayatımız daha da zorlaşmaya başladı. Her sabah ve akşam gittiğimiz mesafe en azından İstanbul icin 30 dakika belki 1 saat daha uzadı. Eğer evde okuldan gelmiş sizi bekleyen cocuğunuz varsa, akşam yemeği hazır değilse işiniz zor, tabii ilgi bekleyen eşinizi de unutmamak lazım. Boyle durumlarda mutfak icin biraz daha işinizi kolaylaştıracak oneriler hazırladık: Bir kere pişirin, iki-uc kere yiyin Izgaraya fazladan tavuk goğsu veya kofte koyun. O gun yemediğinizi
derin dondurucuda saklayın. Zamanınız sınırlı olduğunda mikrodalgada ısıtın, sandvic veya kepekli lavaş ekmeği ile durum yapın. Dondurulmuş sebzeniz varsa haşlayın yanına ilave edin.

Yemeği ailece planlayın
Cocuğunuz veya eşinizin tum gunu nasıl gecirdiğini hem dinleyin hem de size yardım etmelerini rica edin. Cocuklarla mutfakta zaman gecirmek, onların sebzeleri tanıması acısından da iyi bir yoldur. Masayı hazırlamak konusunda da her gun aile fertlerinden birini gorevlendirin.

Haftalık yemek listesi yapın
Her gun ne pişireceğinizi duşunmek zor geliyorsa tum ailenin bir arada olduğu bir gunde orneğin her pazar gunu liste hazırlayın. Herkes sevdiği bir yemeği soylesin ve o gun sizin mutfakta gonullu yardımcınız olsun. Alışverişi bu listeye gore yapın. Alışveriş sonrası sebzeleri temizleyin ve pişirmeye hazır şekilde paketleyin.
Bu listeyi hazırlarken dengeli ve sağlıklı bir beslenme planı icin aşağıdaki onerileri goz onunde bulundurabilirsiniz:
Haftada 2 akşam sebze yemeği
Haftada 2 akşam kırmızı et
Haftada 1 akşam kuru baklagil
Haftada 2 akşam tavuk veya balık
Sebze gunleri yanında pilav olabilir (ozellikle bulgur daha sağlıklı bir secim)
Makarna seviliyorsa bir akşam sadece makarna olabilir (domates sos veya peynir veya yoğurt pratik olacaktır.)
Sebze yemeğini etsiz pişirecekseniz yanına protein olarak mutlaka yoğurt-ayran-cacık ilavesi yapın, eğer yemek artarsa dondurun ve ertesi hafta kulanın
Corbaları 2-3 gunluk pişirin.

Etleri soslayıp pişirin
Limon-biber-susam- soya, nar ekşisi, zencefil, zeytinyağı, sut, yoğurt gibi baharat ve yardımcı malzemeleri mutfakta hep bulundurun. Yağsız et veya tavuğu marketten porsiyonluk olarak aldıktan sonra pişirmeden bir gece once soslayın ve buzdolabında bekletin. Eğer uzun sure donduracaksanız mutlaka uzerine etiket yazın. İstediğiniz zaman buzunu cozun ızgaraya atın ve yanında salatayla servis yapın.

Sebzeleri ızgara yapın
Taze mevsim sebzelerini soyup şeritler halinde doğrayın, cift katlı aluminyum folyonun uzerine koyun. Uzerine biraz zeytinyağı dokun ve baharat ekleyin. Tepesini ve kenarlarını iyice kıvırarak folyoyu bir cadır şeklinde kapayın. Sebzeler yumuşayana kadar ızgara edin. Bunun yerine tost makinesini de kullanabilirsiniz. Sebzeleri yağlanmış tost makinesi icinde cift taraflı cok daha hızlı ızgara yapabilirsiniz. Yanında yoğurt sos veya cacık veya az yağlı kaşar rendesi veya yeşil salata ile hem sağlıklı hem de cok lezzetli bir oğun olur.

Ramazanın simgesi hurmaHurma icerik olarak cok ceşitli vitamin ve minerale sahiptir. Lif, yağ ve proteinler acısından zengindir. Hurmada sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, kukurt, fosfor ve klor da vardır. Hurma ayrıca A vitamini, betakaroten, B1, B2, B3 ve B6 vitaminlerini de icerir. Hurmada, hamileler icin onemli bir B vitamini olan folik asit de bulunmaktadır. Folik asit (B9), vucutta yeni kan hucresi yapımında, vucudun yapı taşı olan aminoasitlerin yapımında ve hucrelerin yenilenmesinde onemli gorevler ustlenen bir vitamindir. İcerdiği lifler kabızlığa karşı da koruyucudur. Ayrıca protein icermesi de onemlidir.

İftar sofralarının vazgecilmez yiyeceği hurmanın kalp ve damar hastalıklarından korunmada etkili rol oynadığı, kansere karşı koruyucu olduğu, bronşit, oksuruk ve soğuk algınlığı şikÂyetlerini giderdiği bildirilmektedir. Uzun suren aclık sonrası iftarda duşen kan şekerini dengelemede ve bağırsaklara faydalı lifleri sağlamada en doğru secimlerden
biridir.


kadinca