ABD'de kişisel gelirler kasımda aylık yuzde 1,1 ve kişisel tuketim harcamaları yuzde 0,4 azaldı.
ABD Ticaret Bakanlığı, kasım ayına ilişkin kişisel gelir ve tuketim harcamaları verilerini acıkladı.
Buna gore, ulkede kişisel gelirler kasımda bir onceki aya kıyasla yuzde 1,1'lik azalış kaydetti.
Ekimde yuzde 0,6 azalış gosteren veriye ilişkin piyasa beklentisi, kasımda yuzde 0,3 azalması yonundeydi. Amerikalıların kişisel tuketim harcamaları da kasımda aylık yuzde 0,4 azaldı.
Ekonomik normalleşmenin etkisiyle mayıs ayı itibarıyla toparlanma gosteren ancak son aylarda yavaşlama kaydeden kişisel tuketim harcamalarının kasımda yuzde 0,2 azalması bekleniyordu.
Nisan ayından bu yana ilk kez duşuş gosteren kişisel tuketim harcamaları, ekimde ise yuzde 0,3 artmıştı. Kişisel tuketim harcamaları fiyat endeksi ise kasımda aylık bazda değişim gostermezken, yıllık yuzde 1,1 arttı.
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyon gostergesi olarak dikkate aldığı cekirdek kişisel tuketim harcamaları fiyat endeksi de kasımda aylık baz değişim kaydetmedi, yıllık bazda ise yuzde 1,4 yukseldi.
Gıda ve enerji kalemlerinin hesaplama dışı tutulduğu cekirdek kişisel tuketim harcamaları fiyat endeksindeki aylık değişim, piyasa beklentileriyle neredeyse paralel bir seyir izlerken, yıllık değişim beklentinin biraz altında kaldı.
Cekirdek kişisel tuketim harcamaları fiyat endeksinin bu donemde aylık yuzde 0,1 ve yıllık yuzde 1,5 artması bekleniyordu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Dilara Zengin