Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (OAC) isyancılar Bossembele ve Yaloke kentlerinin ardından, ulkenin Kamerun sınırında bulunan Beloko ve Cantonnier kentlerinin kontrolu ele gecirdi.
Ulusal medyadaki haberlere gore, Orta Afrika Yurtseverleri Koalisyonu (CPC) adlı isyancı grubu uyeleri ağır silahlarla Beloko ve Cantonnier kentlerine saldırı duzenledi ve bu yerleşim yerlerinin kontrolu isyancı grubunun eline gecti.
İsyancıların yerel halka zarar vermeyeceklerini soylemesine rağmen şehrin sakinleri Kamerun'a sığınmak icin evlerini terk etmeye başladı.
Bambari kentinde ise OAC Barış icin Birlik adlı isyancı grubu ile guvenlik gucleri arasında 3 gun once başlayan catışmalar hala devam ediyor.
İsyancı gruplar 18 Aralık'ta başlayan catışmaların ardından, Bossembele ve Yaloke gibi başkent Bangui'ye 100 kilometre mesafede olan kentlerin kontrolunu ele gecirmişti.
Rusya'dan ve Ruanda'dan askeri yardım talebi
OAC Dışişleri Bakanı Sylvie Temon, secim surecinin guvence altına alınabilmesi icin Rusya'dan ve Ruanda'dan yardım talebinde bulunmuştu.
Ruanda, OAC'nin yardım talebine olumlu yanıt verip asker gonderirken Rus askerlerinin de ulkeye geldiği iddia edildi.
27 Aralık cumhurbaşkanlığı secimi
OAC'nde 27 Aralık'ta yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seciminde, en guclu aday olan mevcut Cumhurbaşkanı Faustin Archange Touadera'nın yanı sıra 16 aday yarışacak.
Orta Afrika Halk Kurtuluş Hareketi'nin adayı (MLPC) eski Başbakan Martin Ziguele, 2014-2016 geciş donemi Cumhurbaşkanı Catherine Samba-Panza ve OAC Yenilenme Partisi'nin (URCA) adayı Anicet-Georges Dologuele cumhurbaşkanlığı icin yarışacak adaylar arasında.
Ote yandan, OAC Anayasa Mahkemesi ayrılıkcı grup Seleka tarafından 2013'te darbeyle yonetimden indirilen ve Uganda'ya surgune gonderilen ve Touadera'nın karşısında en guclu aday olarak gosterilen Francois Bozize'nin cumhurbaşkanlığı secimi icin adaylık başvurusunu, devrik liderin "insanlığa karşı suc ve soykırıma teşebbus" suclamasıyla Birleşmiş Milletlerin (BM) yaptırım listesinde olması nedeniyle kabul etmedi.
Ulkede, muhalefet partileri ise catışma ortamında yapılacak secimlerin demokratik ve şeffaf olmayacağını ileri surerek 27 Aralık cumhurbaşkanlığı seciminin ertelenmesi cağrısında bulundu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Ahmet Emin Donmez