Gaziantep Sanayi Odası (GSO) aralık ayı meclis toplantısı, Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu başkanlığında, Yonetim Kurulu Başkanı Adnan Unverdi, meclis ve yonetim kurulu uyelerinin katılımları ile videokonferans sistemi uzerinden gercekleştirildi.
GSO Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu'nun da online katıldığı toplantıda GSO'nun kurulması, gelişip buyumesi ve bugunlere gelmesinde buyuk paya sahip olan Kurucu Genel Sekreteri Kurşat Goncu'ye, 1989-2020 yılları arasında verdiği hizmetlerden dolayı teşekkur plaketi verildi. Kurşat Goncu ayrıca meclis uyelerinin oyuyla danışma kurulu uyeliğine secildi.
Toplantının acılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu, GSO'nun Kurucu Genel Sekreteri Kurşat Goncu'ye vermiş olduğu hizmetlerden dolayı teşekkur ederek, "Kurşat Bey'in odamıza vermiş olduğu hizmetler asla unutulmayacak. Bundan sonraki hayatında kendisine sağlık, huzur ve mutluluklar diliyoruz" dedi.
Sanko Universite Hastanemizde elim kaza nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, tedavisi devam eden vatandaşlarımıza acil şifalar dileyen Konukoğlu, "Cok uzucu ve yaşadığımız acıyı kelimelerle tarif etmek mumkun değil. Allah boyle kazaları ne şehrimize ne de ulkemize bir daha yaşatmasın. 2021 yılının felaketlerin ve zorlukların geride kaldığı, herkesin gonlunce bir yıl olmasını temenni ediyorum" şeklinde konuştu.
"Biz calışırsak, uretirsek bu ulke daha ileriye gider" diyen Konukoğlu, "Her gun bir gelişimdir. Birlik icerisinde olursak başaramayacağımız konu da yoktur. Tum zorluklara rağmen bu surecte ureten, ihrac eden sanayicilerimize, tum calışanlarımıza, emek veren, taş ustune taş koyan herkese cok teşekkur ediyorum. Herkese yeni yılda sağlık, huzur ve mutluluklar diliyorum. Aşının gelmesiyle kurallara da uyarak daha iyi gunlere ulaşacağımızı yurekten inanıyorum" ifadelerini kullandı.
GSO icerisinde yapılan değişiklikler olduğunu ve 2021 yılına boyle gireceklerini kaydeden Adnan Unverdi de, "Odamızın kurulmasında, projelerimizin geliştirilmesi, hayata gecirilmesi ve odamızın bugunlere gelmesinde cok buyuk katkıları olan kurucu genel sekreterimiz Kurşat Bey gorevi Bulent Şişman'a devrettiler. Kurşat Bey, Odamızın Danışma Kurulunda tecrubeleriyle her zaman bizimle olacaklar. Kendisine yaşam boyu sağlık ve mutluluklar diliyorum. Bulent Bey'e de yeni gorevinin hayırlı olmasını temenni ediyorum" ifadelerine yer verdi.
"Yeni yapılanma kapsamında, uyelerimizin sorunlarına yonelik reel calışmalarımıza da başladık" diyen Unverdi, şunları aktardı:
"Bu doğrultuda kurumsal iletişim ve uye hizmetleri koordinatorluğu oluşturduk. Bu koordinatorluğumuzun altında kurumsal iletişim dairesini, uye deneyim ve memnuniyeti dairesini hayata gecirdik. Bu iki birim aracılığıyla hem kurumlarla, hem de uyelerimizle olan etkileşimi artırmayı hedefliyoruz. Uyelerimize yonelik ziyaretler, birebir goruşmeler, kurumlarla daha fazla iş birliği bu yeni donemde onceliğimiz olacak. İnşallah bu yeni surecte kentimize ve ulkemize cok daha guzel hizmetler yapacağız."
Ayakkabı OSB'de yer konusu cozuluyor
Gaziantep'te ayakkabı sektorunu bir araya toplayacak ve daha iyi koşullarda, katma değeri yuksek uretimler yapılmasını sağlayacak Ayakkabı İhtisas Organize Sanayi Bolgesi'nde onemli gelişmeler olduğunu belirten Başkan Unverdi, yer secimi konusunda Tarım Bakanlığı'na sundukları raporlar ve yurutmuş oldukları calışmalar neticesinde Ayakkabı İhtisas OSB'nin kurulması icin 1 milyon 650 bin metrekarelik mera arazisinin on onayının Tarım Bakanlığı'ndan alındığı mujdesini verdi.
"Sanayicilerimizin sorunlarının yakın takipcisiyiz"
Pandemi sonrası bazı sektorlere getirilen ihracat kısıtlamalarına dikkati ceken Unverdi, ulkemizde makarna ve meltblown uretiminde ilk sırada yer alan Gaziantepli firmaların yaşadığı sıkıntılara işaret ederek, ihracattaki engellerin kaldırılması icin yurutmuş oldukları calışmalar hakkında şunları kaydetti:
"Gecen ay Milletvekilimiz Sayın Nejat Kocer'in cabalarıyla makarna ihracatına yasak getirilmesinin onune gecilmesi icin girişimlerde bulunmuştuk. Konu Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan'a iletilmişti. Gectiğimiz gunlerde bu yasak konusu tekrar gundeme geldi. Sayın Kocer, konuyu yakından takip ederek Sayın Bakanımız ile tekrar goruştu, yasağın uygulamaya konması ertelendi. Konuyu biz de Sanayi Odası da olarak yakından takip ediyor ve ihracatın surekli acık olması icin calışmalarımızı surduruyoruz. Bununla birlikte, başta maske ve cerrahi tulum olmak uzere ceşitli tekstil alanlarında yaygın olarak kullanılmakta olan meltblown kumaşların ihracatı ic piyasadaki ihtiyacın karşılanması icin tedbir amaclı olarak kısıtlanmıştır. 18 mart tarihinden buyana devletimizin aldığı karar neticesinde, meltblown kumaş ihracatı ozel izne tabi gercekleştirilebilmektedir. Bu sebeple ilimizde yuksek miktarda meltblown kumaş uretim kapasitesi oluşmuştur. Sorunun cozumu icin calışmalarımız devam etmekte olup, Milletvekilimiz Sayın Nejat Kocer'in destekleriyle Ticaret Bakanlığımız ile goruşmelerimiz devam etmektedir. İnşallah yakın zamanda da olumlu sonuc almayı bekliyoruz. Sayın milletvekilimize de her iki konuya da gostermiş oldukları ilgi ve alakalarından dolayı teşekkur ediyorum."
İslahiye'de yeni OSB kuruluyor
Adnan Unverdi konuşmasının devamında, İslahiye'de yeni bir organize sanayi bolgesi kurulacağı bilgisini verdi. Bununla ilgili olarak da yatırımcılardan on talep formu toplanması istendiğini dile getiren Unverdi, taleplerin Gaziantep Sanayi Odası, Gaziantep Organize Sanayi Bolge Mudurluğu ve İslahiye Ticaret Odası tarafından alınacağını ifade etti. Kurulacak OSB'nin yer bulmakta gucluk ceken yatırımcılar icin yeni bir alternatif olacağını soyleyerek, ilcelere verilen yeni teşviklerin de 1 ocak 2021 itibarı ile başlayacağını hatırlattı.
Pandemiye rağmen Gaziantep'ten rekor ihracat
Gaziantep'in uretim ve ihracat rakamlarını değerlendiren Unverdi, 18 aralık itibarı ile Gaziantep'in 2019 yılı toplam ihracatını gectiğini ve yıl sonu gelmeden rekor ihracata ulaşıldığını belirterek, şu bilgileri verdi:
"Gaziantep, 2020 Ocak-Kasım doneminde gecen yıla gore ilk 10 il icinde 5. sırada yer aldı. Sigortalı calışan sayısı 2019 yılı Ocak-Eylul donemine gore yuzde 4,6, işyeri sayısı 2019 yılı Ocak-Eylul donemine gore yuzde 2,2 artış gosterdi. Toplam sanayi elektrik tuketimi 2019 yılı Ocak-Ekim donemine gore yuzde 2,8 ve OSB elektrik tuketimi 2019 yılı Ocak-Kasım donemine gore yuzde 4,1, OSB'de doğalgaz tuketimi 2019 yılı Kasım ayına gore yuzde 13,3 arttı. Bu rakamlara ulaşılmasında emeği olan herkese cok teşekkur ediyorum. Allah kazanclarını bereketli eylesin, yolları hep acık olsun."
2021 yılının yeni bir başlangıc olması temennisinde bulunan Adnan Unverdi, sozlerini şoyle tamamladı:
"Aşı uygulamalarının başlamasıyla birlikte 2021 yılının her alanda yaraların sarıldığı bir toparlanma yılı olmasını umit ediyorum. Bu vesileyle salgın, deprem ve başka sebeplerle kaybettiğimiz sevdiklerimize Yuce Allah'tan rahmet, hastalarımıza şifa diliyorum. Hemşehrilerimin ve tum vatandaşlarımızın 2021 yılını kutluyor, sağlık ve mutluluk dolu bir yıl diliyorum." - GAZİANTEP