Skoda Turkiye Genel Muduru Zafer Başar, 2021 yılında Turkiye otomobil pazarının 2020 yılına yakın seviyelerde gercekleşmesini ongorduklerini belirterek, "Tuketicilerin cok ceşit bulacağı, daha kazanclı alışverişler yapabileceği bir yıl olacağını duşunuyorum." dedi.
Başar, dijital ortamda duzenlenen yeni Skoda Octavia'nın basın tanıtımında Turkiye otomobil pazarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
2020 yılına sadece kendi markalarının değil yaklaşık 45-46 markanın aynı şeyleri planlayarak girdiğini ve hemen hemen yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgınına kadar da bu planların o şekilde devam ettiğini dile getiren Başar, "Ama pandemi bizlerin hic alışkın olmadığı ve bugune kadar tecrube etmediği yeni bir planlama ihtiyacını ortaya koydu. Bizim birşey soyleyebiliyor olmamız cok onemli değildi, fabrikaların uretim yapıp yapmaması cok onemliydi. ve insanlar evlerine kapandılar, sağlık her şeyden, ticaretten de daha onemli hale geldi." ifadelerini kullandı.
"Yavaş yavaş arz-talep arasındaki ilişki olması gereken yere geldi"
Salgının seyrinin insanları evlere kapanmaya ve tedbir almaya ittiğini anımsatan Başar, daha sonra salgının etkilerinin bir miktar yavaşlaması, fabrikaların da uretime başlaması ve Turkiye'deki ekonomik şartların da desteklemesiyle yerini satın almaya bıraktığını dile getirdi.
Ancak yeterli arz olmamasının piyasada aşırı fiyatlanmalara neden olduğunu belirten Başar, "Tabii ki yeterli arz olmayınca, biliyorsunuz; fiyatlar havalarda ucuştu ve bizim kontrolumuz dışında, bizim hic arzu etmediğimiz seviyelere cıktı. Hatta ikinci eller bile arac bulunurluğu cok duşuk olduğu icin cok değerli fiyatlara satılmaya devam etti. ve yaz donemini boyle gecti. Arz tempolu bir şekilde gelmeye başlayınca yavaş yavaş arz-talep arasındaki ilişki olması gereken yere doğru geldi." diye konuştu.
"2021'de otomobilde 550 bin civarında pazar bekliyoruz"
Başar, butun dunyada salgınla ilgili endişelerin yeniden artmaya başladığını ifade ederek, şunları kaydetti:
"Bu bizi, butun muşterilerimizi ve ureticilerimizi yeni baştan duşunmeye itti. Biz de zaten bu ongoruyle 2020 ile ilgili tahminlerimizi biraz iskontoluyoruz. Yani hafif ticari ve kamyon haric sadece otomobil satışları anlamında bu yıl yaklaşık 600 bin civarında bir pazar bekliyoruz. Bunun biraz aşağısında biraz yukarısında olacağını var sayıyoruz. Boyle biten 2020'den sonra herhalde 550 bin civarında bir 2021 yılı geciririz diyoruz.
Kolay bir yıl olmayacak bu acık yine belirsizlik cok fazla. Ama ulkemiz cok buyuk bir ulke, cok dinamik bir ulke. Ben 35 yıldır otomotiv sektorundeyim, planlama konusunda bugune kadar yapmış olduğumuz hicbir calışmanın yılın sonuna kadar aynı istikamette gittiğine tanık olmadım. Ben Turkiye'nin cok dinamik bir ulke olduğunu duşunuyorum. Dolayısıyla 2021 yılında her şeye rağmen pazarın bu seviyede devam edeceğini ongoruyorum."
"2021'de pazar koşullarının tum rakipler icin bol kampanyalı olacağını duşunuyorum"
Zafer Başar, kendi markaları acısında bu yıl rekabete "eksik" başlamayacaklarını belirterek, sozlerini şoyle tamamladı:
"Biz zaten yaklaşık 25 bin adedi Octavia'sız sattık. Bununla yuzde 4'luk pazar payı elde ettik. Pazar kuculse dahi biz tam urun gamımızla olmamız gereken yere geleceğiz. 2021'de pazar koşullarının tum rakipler icin de herhalde bol kampanyalı, faiz kampanyaları cercevesinde cok desteklenmiş bir calışmayla gelişeceğini duşunuyorum mevcut koşullarda. Yani tuketicilerin cok ceşit bulacağı, daha kazanclı alışverişler yapabileceği bir yıl olacağını duşunuyorum"
Toplantıda verilen bilgilere gore, yeni Skoda Octavia 299 bin 800 TL'den başlayan fiyatlarla Turkiye'de satışa sunuldu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Abdulselam Durdak