Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, Hindistan ile goruşmelerin tekrar başlaması olasılığının bulunmadığını soyledi.
Bakan Kureyşi, Multan şehrinde gazetecilere yaptığı acıklamada, İslamabad'ın mevcut koşullarda ne Hindistan ile uzun suredir duran barış goruşmelerinin ne de diplomatik kanallar aracılığıyla Yeni Delhi ile muzakerelere başlama olasılığının mumkun gorunduğunu belirtti.

Hindistan'ın Cammu Keşmir'deki "zalimliklerine" son vermesi durumunda goruşmenin duşunebileceğine dikkati ceken Kureyşi, ayrıca Yeni Delhi'nin bolgenin ozel statusunu kaldırmasına ilişkin kararını iptal etmesinin de iki ulke arasındaki durumu tersine cevirebileceğine işaret etti.
Hindistan, eylul 2016'da 19 Hint askerinin direnişcilerin saldırısı sonucu hayatını kaybetmesinin ardından Pakistan ile goruşmeleri askıya almıştı. Yeni Delhi, saldırıyla ilgili olarak İslamabad yonetimini suclarken, Pakistan bunu reddetmişti.
Ote yandan iki ulke arasındaki ilişkiler, Hindistan'ın 5 Ağustos 2019'da yaptığı anayasa değişikliği ile Cammu Keşmir'in ozel yonetim statusunu kaldırarak merkeze bağlı "Birlik Toprağı" statusunde iki ayrı idari birime ayırmasıyla tekrar gerilmişti.
Pakistan, bu eyleme tepki olarak Yeni Delhi yonetimiyle diplomatik ilişkilerinin derecesini duşurme kararı almıştı.
Her iki ulkede de birbirlerinin buyukelcisi bulunmuyor.
Keşmir sorunu
İngiltere, 1947'de somurge olarak yonettiği Hindistan'dan cekilirken o donemde bir prenslik olan Keşmir, bağımsızlıklarını yeni kazanan Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda tercihle karşı karşıya kaldı.
Nufusunun yuzde 90'ı Musluman olan Keşmir halkı, 1947'de Pakistan'a katılmaktan yana tavır alsa da donemin prensi, Hindistan ile birleşmeye karar verdi.
Karara, Musluman Keşmir halkı karşı cıktı. Pakistan ve Hindistan'ın bolgeye asker gondermesiyle taraflar 1947'de ilk kez savaştı. İki ulke arasında yine aynı nedenle 1965 ve 1999'da savaş cıktı.
Savaşların ardından sağlanan gecici ateşkes sonucunda Cammu Keşmir'in yuzde 45'i Hindistan'ın, yuzde 35'i Pakistan'ın kontrolunde kaldı. Bolgenin doğusundaki yuzde 20'lik bir kısım ise sınırdaş Cin'in hakimiyetine verildi.
Birleşmiş Milletler Guvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldığı kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halk oyuyla belirlenmesini ongoruyor.
Hindistan, halk oylamasına karşı tutum benimserken Pakistan, BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Muhammet Nazım Taşcı