6 yıl once sağlık problemleri sebebiyle Irak'tan Turkiye'ye gelerek Manisa'ya yerleşen Saleh ailesinin 3 ferdi talasemi (Akdeniz anemisi) hastalığıyla mucadele ediyor. Maddi zorlukların yanı sıra oturma izinleri sona erdiği icin tedavilerinde gerekli olan kanı temin edemeyen ailenin tek isteği ise kan ihtiyaclarının karşılanarak, tedavilerine Turkiye'de devam etmek.
Talasemi hastalığıyla mucadele eden 3 cocukları icin Irak'tan 6 yıl once Turkiye'ye goc ederek, Manisa'ya yerleşen 5 kişilik Saleh ailesi, oturma izinlerinin sona ermesi sebebiyle tedavilerinde gerekli kan ihtiyaclarını karşılayamıyor. Yunusemre ilcesine bağlı Yeni Mahalle'de yaşayan Saleh ailesinin cocukları; Karrar Hadı (11), Raghad Hadı (14) ve Mahdı Hadı Saleh (28), talasemi hastalığıyla mucadele ediyor. Kız kardeşleri Huda Hadı Saleh, (24) restoranlarda bulaşık yıkayarak ailenin gecimini sağlarken, pandemi sebebiyle iş yerlerinin kapatılması maddi olarak da aileyi zor duruma soktu. Cocuklarının bakımlarını tek başına sırtlamaya calışan Anne Suad Jaafar Ahmed'in (47) tek isteği ise cocuklarının kan ihtiyaclarının karşılanması. Oturma izinlerinin sona ermesi sebebiyle tedavileri icin gerekli kan ihtiyaclarını artık karşılamayan Saleh ailesi, yetkililerden yardım eli bekliyor. Evin gecimini sağlayan kardeşlerden Huda Hadı Saleh, "6 yıl once tedavi icin Turkiye'ye geldik. 3 kardeşim talasemi hastası, yani kansızlık var. Turkiye, bizi memleketimize geri gondermek istiyor. Kardeşlerim hasta, Irak'a geri donersek orada tedavi goremeyiz. Turkiye'de kalabilmek icin avukat tutabileceğimiz soylendi. Biz avukat tuttuk, surecimiz devam ediyor ama izinlerimiz sona erdiği icin sigortadan yararlanamıyoruz, kan bulamıyoruz. Normalde 2-3 haftada bir hastaneden kan alıyorduk ama 3 aydır sigortamız olmadığı icin kan alamıyoruz. Kardeşlerime bulaşık yıkayarak bakıyorum. Ağabeyim hasta olduğu icin calışamıyor. Annem evde cocuklara bakıyor. Pandemi sebebiyle de artık calışamıyorum. Maddi olarak hicbir şey istemiyoruz tek isteğim kardeşlerim icin kan verilmesi" dedi.

Ailenin yaşadığı durumu oğrenen ve yardımcı olmak icin girişimlerde bulunan hayırsever Mehtap Belliler, "Kardeşlerime ulaştığım gunden bugune uykularım kacıyor. Elimden ne geliyorsa yapmak istiyorum. Onlar bizim cocuklarımız. Hastalıkla boğuşuyorlar. 3 aydır alamadıkları kan icin mucadele veriyorlar. 3 kardeş talasemi hastası. Cocukların durumuna cok uzuluyorum. Onların kana kavuştukları gunu gormek istiyorum. Vucutlarında kan olmadığı icin yuzleri iyice sarardı. Daha fazla mucadele edemeyecekler. Bu yolda uzattığım ele destek olunmasını istiyorum. Bircok birime başvurdum ve cok kişiyle goruştum. Bu evlatlarımız Irak'tan geldiler. 3 ay oncesi her şey normaldi. Evin ablası Huda calışıyordu ama pandemi sebebiyle her yer kapandığı icin işsiz kaldı. Onlara yiyeceklerini temin ettim ama kızımıza iş bulamadık. Bizim ulkemiz cok merhametli ve yurekli, inanıyorum ki sesimi duyacaktır. Lutfen cocuklarımız kan alsın, biz sadece kan istiyoruz" dedi.
Karrar Hadı ve Raghad Hadı Saleh kardeşler de tedavilerine Turkiye'de devam etmek istediklerini ve Turkiye'yi cok sevdiklerini soylediler. - MANİSA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı