İzmir'i Sevenler Platformu Başkanı Sancar Maruflu, Buyukşehir Belediyesinin Varyant Yolu'nun 400 metrelik bolumundeki yaklaşık 65 yıllık taşların kaldırılarak asfalt dokulmesine tepki gosterdi.
Maruflu, gazetecilere yaptığı acıklamada, Varyant Yolu'nu 1955 yılında donemin belediye başkanı Rauf Onursal'ın yaptırdığını anımsattı.
O donem yolun bir bolumunun aracların kaymaması icin Arnavut kaldırımı şeklinde yapılmasına karar verildiğini ifade eden Maruflu, "Bolge 2. derece doğal sit alanı icerisinde olduğu icin kuruldan karar alınarak oradaki taşlar sokuldu ve yola asfalt dokuldu. Gorunuşte guzel gorunse de bu hem kent tarihi hem de yol guvenliği acısında yanlış bir calışma olarak değerlendiriyorum. Kurul da boyle bir karar verdiyse yanlış yapmıştır." dedi.
Maruflu, Varyant'ın, Tarihi Saat Kulesi'nin, Fuar Kulturpark'ın ve Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Mustafa Kemal Ataturk Anıtı'nın kent icin bir değer olduğunu, bu konularda Buyukşehir Belediyesi'nin bir calışma yaparken mutlaka vatandaşlara sorması gerektiğini vurguladı.
İzmir Buyukşehir Belediye Başkanı Tunc Soyer'e cağrıda bulunan Maruflu, "Varyant Yolu'nda yapılan asfalt calışması beni uzdu. O yolun eski haline getirilmesini istiyoruz. Zararın neresinden donulurse kardır. Belediye kendi imkanlarıyla o yolu eski haline getirmeli. Soyer'in de bu konuda duyarlı davranacağına inanıyorum." diye konuştu.
İzmir Buyukşehir Belediyesi yetkilileri ise bolgedeki duzenlemenin İzmir 1 Numaralı Kultur Varlıklarını Koruma Bolge Kurulundan alınan izin doğrultusunda yapıldığını, calışmalardan once sokulen Arnavut kaldırımı taşların ise başka bir projede kullanılacağını kaydetti.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Tezcan Ekizler