
Hacettepe Universitesi Tıp Fakultesi, yeni tip koronavirus (Kovid-19) surecinde universite hastanelerinde uygulanan tedavi yontemleri ile hastalara ilişkin veriler ve eğitim-araştırma faaliyetlerinin yer aldığı "Kovid-19 Pandemi Raporu" hazırladı.
Hacettepe Universitesi Tıp Fakultesinde duzenlenen toplantıda, 20 Mart-20 Kasım tarihleri arasında Kovid-19'la mucadeleye yonelik calışmalar ile ceşitli verileri iceren ve kitaplaştırılan "Kovid-19 Pandemi Raporu"na ilişkin bilgi verildi.
Hacettepe Universitesi Rektoru Prof. Dr. Mehmet Cahit Guran, toplantının acılışında yaptığı konuşmada, tum dunyayı etkileyen Kovid-19'un, sağlık uzerindeki etkilerinin yanı sıra ekonomik ve toplumsal acıdan bircok soruna yol actığına, şu ana kadarki alışkanlıkların değiştirilmesini zorunlu kıldığına işaret etti.
Eğitim ve araştırma faaliyetlerini surdururken yeni koşulların oluşturduğu dezavantajları ortadan kaldırmak amacıyla bircok tedbiri hayata gecirdiklerini anlatan Guran, "Surecin ongorulemez, belirsiz ve riskler iceren olumsuz etkilerine rağmen Kovid-19 salgınından elde edilen sonucların universitemiz, oğrencilerimiz ve calışanlarımız icin yeni yetkinlikler kazanma fırsatları oluşturduğuna inanmaktayız." dedi.
Guran, ilk vakanın duyulduğu tarihten itibaren, Hacettepe Universitesi ve hastaneleri tarafından Kovid-19'la mucadeleye yonelik bircok faaliyette bulunulduğunu belirterek, şu bilgileri paylaştı:
"Universitemiz bu donemde Kovid-19 aşısıyla ilgili calışmalar acısından da onemli bir işlev ustlenmiştir. Bu cercevede universitemiz bir yandan bircok ulkede de kullanılmaya başlanan Pfizer ve Biontech aşısı ile SinoVac aşısının klinik araştırmalarının koordinasyonunu ustlenen kurum olmuşken, diğer yandan aşı enstitusu bunyesinde yurutulen ve hayvan deneyleri tamamlanarak insan deneylerinin ilk aşaması olan Faz-1 aşamasına gecen aşı calışmasıyla da yerli aşı uretim calışmalarına katkı vermektedir."
Salgının artış gosterdiği donemlerde hastanedeki yatak kapasitesinin ve tedavi sağlanan hasta sayısının artırıldığını dile getiren Guran, Kovid-19 ile mucadeleye ekip olarak devam edildiğini vurguladı.
Guran, hastanede, sosyal mesafe ve izolasyon kurallarının en etkin şekilde uygulanmaya calışıldığını soyleyerek, "Kovid-19 ile mucadele dışında yuruttuğumuz diğer sağlık hizmetlerini de azaltmadan ve en kaliteli şekilde surdurmeye devam ettik." ifadesini kullandı.
Raporun hazırlanmasında emeği gecenlere teşekkur eden Guran, "Kovid-19 Pandemi Raporu, Hacettepe Universitesinin bu konudaki farklılığını ortaya koyan bir eser olmuştur." diye konuştu.
"İhtiyac duyulan akademik calışmalar cok kısa surede yapıldı"
Hacettepe Universitesi Tıp Fakultesi Dekanı Prof. Dr. Bulent Altun, Hacettepe Hastanelerinde salgınla mucadele devam ederken, fakultelerdeki eğitimin aksamadan surmesi icin akademisyenlerin yoğun caba gosterdiklerini vurguladı.
Salgının ortaya cıktığı ilk donemlerde hastalığa ozgu tedavide yeterli bilimsel kanıtlar olmadığına işaret eden Altun, "Bu yuzden farklı viral enfeksiyonlara ait bilgiler ve klinik deneyimler doğrultusunda tedaviler uygulandı. İhtiyac duyulan akademik calışmalar cok kısa surede planlandı ve yapıldı. Boylece hastalığın onlemi ve tedavisiyle ilgili bilgi birikimi arttı." dedi.
Altun, Turkiye'de ilk vakanın gorulduğu gunden bugune bircok tecrube edinildiğine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Yaşananların, tecrubelerin kalıcı şekilde bilim insanları tarafından kitap haline getirilmesi, bir daha yaşanmamasını canı gonulden istediğimiz pandemi tekrar yaşanırsa yol gosterici olacaktır. Boylece Kovid-19 pandemisinde erken donemde yaşanan gucluklerin yaşanmaması sağlanacaktır. Aynı zamanda raporun, bu surecte yer alan tum adsız kahramanlara kalıcı bir 'teşekkur' olacağı duşuncesindeyim."
Vatandaşların Kovid-19 tedbirlerine uymasının onemine işaret eden Altun, "Yatak doluluk oranlarını, sağlık calışanlarının bu surecte yaşadığı yoğunluğu ve yorgunluğu goz onune alarak halkımızın onlemler konusunda daha duyarlı olmasını diliyorum. Aşı konusunda da bilim insanlarının onerileri doğrultusunda hem kendi sağlıkları hem de toplum sağlığı acısından en kısa zamanda aşılanarak ulkemizdeki Kovid-19 surecinin daha erken sonlanmasına katkı sunmalarının, bir vatandaşlık gorevi olduğunu vurguluyorum." ifadelerini kullandı.
Hacettepe Universitesi Tıp Fakultesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Unal da raporun ulkeye yararlı olmasını dileyerek, emeği gecenlere teşekkur etti.
Rapordan
Hacettepe Universitesi Tıp Fakultesi İc Hastalıkları, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Goğus Hastalıkları ile Kardiyoloji ana bilim dalları tarafından hazırlanan raporda, Kovid-19 surecinde universite hastanelerinde uygulanan tedavi yontemleri, planlamalar, hastalara ilişkin veriler ile eğitim ve araştırma faaliyetleri yer alıyor.
Raporun "Temel İstatistiki Veriler" bolumunde Hacettepe Universitesi Hastanelerinde takip edilen Kovid-19 hastalarına ilişkin veriler de bulunuyor.
Buna gore, 20 Mart-20 Kasım tarihlerinde Hacettepe Universitesi hastanelerinin Kovid-19 polikliniklerine 30 bin 406 başvuru yapıldı. En az başvurunun olduğu ay, 396 kişiyle Turkiye'de ilk vakanın gorulduğu mart olurken, en fazla başvuru 7 bin 984 kişiyle ağustosta gercekleşti.
Kovid-19 polikliniklerine bu tarih aralığında başvuranlardan 5 bin 291'inin PCR testi pozitif cıktı. Bu hastaların 2 bin 655'ini (yuzde 50,2) kadınlar, 2 bin 636'sını (yuzde 49,8) erkekler oluşturdu.
Kovid-19 yataklı servislerinde toplam 1365 hasta takip edilirken, en fazla hastanın izlendiği ay 265 ile ağustos oldu.
Kovid-19 yataklı servislerinde takip edilen hastalardan 118'i (yuzde 8,6) yoğun bakım unitesine transfer edildi. Ağustos ayından itibaren yoğun bakıma alınan hastaların sayısında artış gozlendi.
Kovid-19 yataklı servislerinde izlenen hastaların yaş ortalamasının 52, ortalama yatış suresinin de 5 gun olduğu belirlendi.
En uzun sure yatan hastanın 86 gun, en kısa sure yatanın da 1 gun yataklı servislerde kaldığı tespit edildi.
Yataklı servislerdeki hastalardan 17'si (yuzde 1,2) hayatını kaybetti.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Ahmet Sertan Usul