Set Medikal Yonetim Kurulu Başkanı Dr. Ali İhsan Şerbetci, ABD'den gelen şırınga taleplerini karşılamak icin yuruttukleri calışmaları hızlandırdıklarını belirterek, "Bu urun gruplarında ABD Gıda ve İlac Dairesi (FDA) Sertifikası alan Turkiye'deki ilk şırınga fabrikası olduk." ifadelerini kullandı.
Şirket acıklamasına gore, Set Medikal, salgın nedeniyle ortaya cıkan aşı şırıngası talebine yonelik başta Turkiye olmak uzere dunyada oluşan talebi karşılamak icin yıllık uretim kapasitesini 20 milyon TL'lik ek yatırım ve 250 milyon adet artışla yıllık 1 milyar adede cıkardı.

Acıklamada goruşlerine yer verilen Şerbetci, Set Medikal'in Turkiye'nin ilk şırınga uretim tesisi olarak 1977 yılında İstanbul'da uretime başladığını belirterek, "Şırınga uretiminde Turkiye'de lider uretici konumundayız. Kapasitesi itibarıyla sadece Turkiye'nin değil, bolgenin de en geniş uretim hacmine sahip olan Set Medikal, yuzde 40'ı kadınlardan oluşan yaklaşık 150 calışanı ile başta Avrupa olmak uzere; dunyanın bircok ulkesine urun tedariki yapıyor." değerlendirmesinde bulundu.
Turkiye'de de yuzde 60'lık pazar payına sahip olduklarını aktaran Şerbetci, şunları kaydetti:
"Yıllık 20 milyon dolar civarındaki ciromuzun 6 milyon dolarlık bir kısmı ise ihracattan geliyor. Urun gamımızda 40'a yakın şırınga ceşidinin yanında insulin şırıngaları, hipodermik iğneler, insulin iğne ucları, Serum Seti, Uzatma hattı, IV Kanul gibi bircok medikal urun bulunuyor. Dunyanın ilk 5 şırınga ureticisinden biri durumundayız. ABD'den gelen talepleri karşılamak icin bir sureden beri yuruttuğumuz calışmaları hızlandırarak bu urun gruplarında FDA Sertifikası alan Turkiye'deki ilk şırınga fabrikası olduk.
Set Medikal sahip olduğu modern ve yuksek uretim kapasite ile dunyada onemli bir yere sahip. Firmamız pandemi nedeniyle ortaya cıkan ihtiyaclara bağlı olarak onemli bir ilgi ile karşılaşıyor. Her yıl onemli bir buyume ivmesi ile sektorunde lider olan firmamız; uretim kapasitesinin artışı ve yeni urunlerin urun gamına katılması konusunda yatırımlarını bu donemde de kesmeden surdurmeye devam ediyor. Bu yolda kısa zaman icinde kapasite artırma amacıyla 50 milyon TL'lik yeni bir yatırım yapmaya hazırlanıyoruz."
"ABD ile pazar altyapı hazırlıklarımız ivmelenerek devam ediyor"
Şerbetci, salgın nedeniyle ortaya cıkan aşı şırıngası talebine yonelik, başta Turkiye olmak uzere dunyada oluşan talebi karşılamak icin; mevcut kapasitelerini iki katına cıkardıklarını vurgulayarak, "Yaptığımız yeni ilave yatırımlar ile aşı şırıngası kapasitemizi yıllık 500 milyon adete, toplam şırınga uretim kapasitemizi ise 1 milyar adete cıkararak dunyanın ilk 5 şırınga ureticisinden biri olduk. Birkac yıl oncesine kadar yılda 400 milyon adet şırınga ithal edilen bir ulke durumundan bugun 300 milyon adet ihrac eden bir ulke durumuna ulaştık. Ulkemiz adına gurur verici olan bu buyume ivmemizde Sayın Cumhurbaşkanımızın medikal urunlerin uretimi konusunda sektore gosterdiği teveccuh ve desteklerin de onemli payı bulunuyor." ifadelerini kullandı.
Set Medikal'in şırınga, insulin şırıngası, hipodermik iğne, insulin kalem iğnesi gibi gruplarda onemli bir uretim kapasitesine sahip olduğunu ve dunyada bircok ulkeye ihracat yaptığını aktaran Şerbetci,"Pandemiyle birlikte ozellikle son donemde aşı şırıngası noktasında Avrupa başta olmak uzere; dunyadaki bir cok ureticiye tedarikte bulunuyoruz. ABD ile olan iş birliği goruşmelerimiz ve pazar altyapı hazırlıklarımız da ivmelenerek devam ediyor. Ote yandan sektorumuz icin olmazsa olmaz durumundaki Ar-Ge'ye her yıl butcemizden onemli bir pay ayırıyoruz. Ar-Ge'de altyapısı ve deneyimli ekibimizle yeni urun geliştirmeleri ve mevcut urunlerin iyileştirilmesi noktasında değer yaratmaya da devam ediyoruz." yorumunda bulundu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Tolga Yanık