Gectiğimiz yaz aylarında, Covid-19 virusunun yuzeylerde cok kısa omurlu olduğu acıklanmıştı. Guneş alan yuzeylerde virus, maksimum 1-2 dakika canlı kalabiliyordu. Bilim Kurulu uyesi Prof. Dr. Ateş Kaya, kış mevsiminin gelmesiyle birlikte virusun yuzeylerde daha uzun sure yaşayabildiğine dair bir acıklama yaptı.
Eskiden 1 dakika bile canlı kalamayan virusun soğuk hava nedeniyle 10 dakikaya kadar yaşayabildiğini belirten Ateş, ozellikle kapalı alanlarda sosyal mesafeye ve hijyen kurallarına en cok dikkat etmemiz gereken bir donemden gectiğimiz konusunda uyarıda bulundu.
[h=2]"Hijyen kurallarını artırmamız gerekiyor"[/h]
Guneşin Covid-19 virusune karşı etkisi tum dunyada konuşulan ve bilimsel araştırmalara konu olan bir unsurdu. Araştırmalar, virusun guneş alan yuzeylerde kısa surede etkisiz hale gelebildiğini gosteriyordu. Ancak kış aylarına adım atmamızla birlikte, guneşin viruse karşı gostermiş olduğu etkiler azalmaya başladı.
Hacettepe Universitesi Tıp Fakultesi Cocuk Sağlığı ve Hastalıkları oğretim uyesi ve Bilim Kurulu uyesi Prof. Dr. Ateş Kara, yaz mevsiminin aksine kışın virusun yuzeylerde cok daha uzun sure yaşayabildiğini dile getirerek, vatandaşın hijyenine son derece dikkat etmesi gerektiğinin altını cizdi.
Kara, durumun ciddiyetini şu ifadelerle dile getirdi; “Diyelim ki bende virus var. Ben masamda konuşurken, oksururken cıkarttığım virus onceden 1 dakika bile canlı kalamazken belki şimdi 10 dakika canlı kalıyor olabilir. O nedenle size ait olmayan başkasına ait olan ortamlarda, dışarıdayken mutlaka ve mutlaka el hijyenimize bizim bu donemde daha fazla dikkat etmemiz lazım. Su ve sabunla el yıkamayı ya da el antiseptiği kullanmayı biraz artırmamız gerekiyor"