ABD Başkanı Donald Trump, onayına sunulan 900 milyar dolarlık koronavirus teşvik paketi icin "utanc verici" yorumunu yaptı ve değiştirilmesini istedi.
Twitter hesabında yayımlanan videoda Trump, tasarıyı veto edeceğine ilişkin acık bir mesaj vermese de son durumundan memnun olmadığını soyledi:

"Buna Covid yardım tasarısı deniyor, ancak Covid ile neredeyse hicbir ilgisi yok."
Trump acıklamasında, "Kongre'den yasadaki savurgan ve gereksiz maddelerden derhal kurtulmasını ve bana uygun bir paket gondermesini istiyorum" diye konuştu.
[h=3]Kişi başına yapılacak 600 dolarlık odemenin 2 bin dolara cıkmasını istedi[/h]Pakette ongorulen paranın Amerikan vatandaşlarına gitmesi gerektiğini ifade eden Trump şunları soyledi:
"Paket, Kambocya'ya 85.5 milyon dolar, Burma'ya 134 milyon dolar, Mısır ve Mısır ordusuna 1.3 milyar dolar yardım iceriyor. Neredeyse Rus askeri techizatı satın alacak yasa Pakistan'daki demokrasi ve cinsiyet programları icin 25 milyon dolar veriyor. Belize, Kosta Rika, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nikaragua ve Panama'ya da 505 milyon dolar yardım ediliyor."
ABD Başkanı, başkentteki muze ve galerilere de toplamda neden 1 milyar dolardan fazla odenek ayrıldığını sorguladı.
Kongre'nin yabancı ulkeler, lobiciler ve ozel cıkarlar icin bol miktarda para ayırırken neden Amerikan halkına en az parayı ayırdığını soran Trump, "gulunc derecede duşuk" benzetmesini yaptığı kişi başına 600 dolarlık odemelerin de 2 bin dolara cıkarılmasını istedi.
[h=3]Buyuk tartışmaların ardından kabul edilmişti[/h]Cumhuriyetciler ve Demokratlar arasında Temmuz ayından bu yana suren tartışmaların ardından paket uzerinde Pazartesi gunu mutabakat sağlanmış ve 5 bin 593 sayfa halinde acıklanmıştı.
Kongre'nin sozkonusu yardım paketi tasarısını Cuma gunune kadar gecirmesi bekleniyordu, ancak muzakereler hafta sonu boyunca devam etti.
Demokratlar, programın ozel sektore gereksiz bir hukumet mudahalesi olduğunu soyluyorlardı.
Cumhuriyetciler ise, Demokratları paket icin adım atmamakla ve bu strateji ile de 20 Ocak'ta ABD Başkanlığı gorevine başlayacak olan Joe Biden'ın başlangıcını baltamakla sucluyorlardı.
İki taraf, şu anda yururlukte olan programı aynı şekilde onaylamadılar. Bunun yerine benzer bir programın oluşturulmasını engellemeyen bir dil uzerinde anlaştı.
Acıklanmasının ardından birkac saat icerisinde oylamaya sunulan paketi tam anlamıyla okuyamadıklarını soyleyen cok sayıda Meclis uyesi, tasarıyı protesto ettiğini acıklamıştı.
Buna rağmen tasarı Temsilciler Meclisi'nden 359'a 53; Senato'dan ise 92'ye 6 oyla kabul edilmişti.
Onayına sunulmasıyla beraber Trump'ın da tasarıyı imzalayacağı bekleniyordu.
[h=3]Pakette neler var?[/h]Koronavirus salgını sebebiyle ekonomik olarak zor durumda kalan Amerikalıları rahatlatacak olan paket Mart ayındaki 2,4 trilyon dolarlık paketin ardından ulke tarihinin en buyuk teşvik paketi ozelliğini taşıyor.
Paket kapsamında yetişkinler ve cocuklar icin 600 dolar doğrudan odeme yapılacak, işsizlik odemeleri haftalık 300 dolar daha artırılacak ve kucuk işletmelere de toplamda yuz milyarlarca dolar ek yardım sağlanacak.
Kira yardımı icin 25 milyar dolar destek ayrılan pakette, eğitim kuruluşlarına tekrar guvenli bir şekilde acılabilmeleri icin de 82 milyar dolar aktarılacak.
Bağımsız sinema salonları ve kultur kurumları icin 15 milyar doları iceren programda ayrıca afet hibeleri icin de 20 milyar dolarlık odeme planlanıyor.
Kongre, paketi Eylul 2021'e kadar hukumet programlarını finanse edecek 1,4 trilyon dolarlık bir butce tasarısına dahil etmeyi hedefliyor.
Daha once acıklanan paket kapsamındaki pek cok destek bu ay sonunda sona eriyordu. Bununla birlikte de yaklaşık 12 milyon Amerikalıya sunulan işsizlik yardımları da son bulması bekleniyordu.
[h=3]'Bu paket ilk adım'[/h]Secilmiş ABD Başkanı Joe Biden ise Salı gunu duzenlediği basın toplantısında, 900 milyar dolarlık yardım paketinin "ilk adım" olduğunu ve hukumetin daha fazlasını yapması gerekeceğini soyledi.
Biden, "Covid'e karşı savaştaki en karanlık gunlerimiz arkamızda değil, onumuzde" dedi.