21 Aralık Turkce Eğitim Gunu dolayısıyla Kuzey Makedonya'da bulunan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Turkiye Maarif Vakfına bağlı ulkenin kuzeybatısındaki Kalkandelen'de bulunan Uluslararası Maarif Okullarını ziyaret etti.
Okuldaki farklı laboratuvarları gezerek okul calışmaları hakkında yetkililerden bilgi alan Şentop ve beraberindeki heyet, ardından okulun konferans salonunda bu vesileyle duzenlenen programa katıldı.

Turkiye ve Kuzey Makedonya milli marşlarının okunmasıyla başlayan programa, Şentop ve beraberindeki heyetin yanı sıra Turkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgun, Kuzey Makedonya Anayasa Mahkemesi Başkanı Salih Murat, Turkiye'nin Uskup Buyukelcisi Hasan Mehmet Sekizkok, Turkiye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sabri Demir, siyasiler, akademisyenler, ulkedeki Turk kurum ve kuruluş temsilcileri ile oğrenciler katıldı.
Şentop, buradaki konuşmasında, Turkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını ileterek, "83 milyon Turkiye'nin kalbinin sizlerle beraber attığını ifade etmek isterim." dedi.
Oğrencilere hitap ederek dunyayı saran Kovid-19 salgını nedeniyle cok daha fazla dikkatli hareket etme mecburiyeti olduğunu belirten Şentop, "Talebelik makamının gereği olarak oğretmenlerinizden en iyisini, en guzelini talep etmeye, bilgi ve ruh dunyanızı zenginleştirmeye devam ediniz. Sahip olduğunuz ana diliniz şukur ki yaşadığınız huzurla dolu ulkenizde eğitimde ve gunluk hayatınızda sizin kimliğinizin bir nişanesi olarak varlığını surduruyor." diye konuştu.
Kuzey Makedonya Turklerinin milli kimlikleri, sahip oldukları maddi ve manevi değerleri, en onemlisi de ana dilleri olan Turkcede eğitim ve oğretim arzuları kokeni itibarıyla cok eskiye giden bir tarihi gecmişe sahip olduğunun altını cizen Şentop, şoyle devam etti:
"Tefeyyuz mektepleriyle yaklaşık 125 yıl kadar onceye dayanan bu tarih, 1944'ten sonra kesintiye uğramadan bugunlere kadar devam etmiştir. Sizler bu topraklardaki kimliğinizi, sahip olduğunuz milli ve manevi değerleri, dininizi, tarihinizi bu okullarda oğreniyorsunuz."
"Turkiye olarak bizler Maarif Vakfı Okullarının destekcisiyiz"
Kalkandelen'deki Maarif Okullarının bu yıl ilk lise mezunlarını verdiğini anımsatan Şentop, "Şu an yaklaşık 545 oğrencisi bulunan ve modern eğitim anlayışıyla hizmet okulunuzda sizler gibi bizler de butun Turkiye olarak gurur duyuyoruz. Bu yıl ulke capında duzenlenen bilim yarışmasında dort odul kazandınız. Bu başarıların devamını Cenab-ı Hakk'tan niyaz ediyorum. Kalkandelen'de faaliyet gosteren Maarif Okullarının başkent Uskup'ten başlamak uzere Kuzey Makedonya'nın diğer şehirlerinde de acılması durumunda Maarif Vakfı Okulları buyuk bir aileye donuşecektir." diye konuştu.
Şentop, "Turkiye olarak bizler Maarif Vakfı Okullarının destekcisiyiz. Devlet olarak sonuna kadar arkasındayız. Bu hususta Kuzey Makedonya Hukumetinden gerekli desteği beklediğimizi kendilerine ifade ettim. Huzurlarınızda da bunu tekrar ediyorum." dedi.
Turkiye'nin varlığını ve Turkce'nin sesini başta gonul coğrafyası olmak uzere dunyanın her yerine ulaştırmayı hedeflediklerinin altını cizen Şentop, "Mazimiz ile atimiz Maarif Okullarında tekrar ihya ve inşa olmaya devam edecek Allah'ın izniyle. Esasen sadece burada değil Turkiye Buyuk Millet Meclisi tarafından cıkarılan ozel bir kanunla 2016 yılında beri her gun ailemiz genişliyor, Turkiye Maarif Vakfının yurt dışındaki eğitim kurumu sayısı 43 farklı ulkede 322'ye ulaşmıştır." dedi.
Şentop, en buyuk arzularının, dunyanın her yerinde okullar ve universiteler acmak ve bu sayede gonul bağlarının guclenmesini sağlanması olduğunu belirtti.
Maarif Vakfının Kuzey Makedonya'da faaliyetlerine başlaması hakkında bilgilendirmede bulunan Şentop, buradaki Uluslararası Maarif okullarının bu yıl ucuncu eğitim oğretim yılında olduğunu ve toplam 545 oğrenciye eğitim verdiğini soyledi.
Kalkandelen'deki bu okulda Turkce, Arnavutca, Makedonca ve İngilizce olmak uzere dort dilde eğitim verildiğini dile getiren Şentop, Vakfın Kalkandelen'deki okullar dışında başkent Uskup'te de bir anaokulu olduğunu, izinlerin alınması durumunda 2021-2022 eğitim oğretim yılında faaliyete başlamak uzere ilkokul ve ortaokul duzeyinde bir okul icin bina temininin gercekleştirildiğini vurguladı.
Turkiye Maarif Vakfı Başkanı Akgun de dunya genelindeki Maarif Okulları olarak temel eğitim mufredatını 5 temel esas uzerine inşa etmeye calıştıklarını aktararak sozlerini şoyle surdurdu:
"Bu cercevede her bir oğrencimizin cok iyi derecede modern bir fen ve matematik eğitimi almasını hedefliyoruz. İkincisi, oğrencilerimizin kendilerini ve dunyayı daha iyi tanıyacakları, kritik analitik anlamda iyi bir sosyal bilimler mantığını kazanacak birer sosyal bilimler perspektifi kazanmalarını istiyoruz. Ucuncusu, teknoloji olmazsa olmazımız; geleceğin dunyasına hazırlamak icin iyi bir teknolojik altyapı vermeye calışıyoruz.
Dorduncusu, iyi bir dil eğitimi vermeye calışıyoruz. Başta kendi ana dilleri, o ulkenin resmi dili olmak uzere Turkcemizi mutlaka en iyi şekilde oğretmek icin ozel bir gayret gosteriyoruz. Ayrıca o ulkede rağbet goren bir uluslararası dil İngilizce, Fransızca, İspanyolca, Arapca hangi dil varsa yaygın olarak, onu da oğretiyoruz. Son olarak da butun okullarımızda kendi ulkesinin, kendi halkının yerel kulturunu, ulusal geleneklerini de en iyi şekilde oğrenmeleri icin gayret sarf ediyoruz. İstiyoruz ki iyi yetişen kuşaklar kendi toplumlarına yabancılaşmasın, kendi ulkelerine, vatanlarına, değerlerine bağlı birer birey olarak yetişsinler."
FETO teror orgutu iltisaklı grupların bu topraklarda eğitim faaliyetlerini zorlanarak da olsa devam ettirdiklerine dikkati ceken Akgun, bu durumun olumsuz etkilerinin ancak eğitimle, alternatif eğitim kurumları acılarak bertaraf edileceğinin farkında olduklarını vurguladı.
Program kapsamında oğrenciler şiir okudu, piyano ve gitar performansı sergiledi.
Ote yandan, Şentop bu kapsamda Kalkandelen Alaca Camisi ve Harabati Baba Tekkesini de ziyaret etti.
Alaca Camisi ve Harabati Baba Tekkesi ziyareti
Şentop ve beraberindeki heyet, Kalkandelen'deki temaslar kapsamında Alaca Camisi'ni ziyaret etti. Kalkandelen Muftusu Kani Nesimi'nin de hazır bulunduğu ziyarette Şentop, Alaca Camisi hakkında bilgi aldı.
Cami cıkışında cemaatle sohbet ederek fotoğraf cektiren Şentop, ardından Harabati Baba Tekkesine ziyarette bulundu. Tekke ziyaretinde, merkezi Arnavutluk'ta bulunan dunyadaki tum Bektaşilerin lideri Dede Edmond Brahimaj da eşlik etti.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Furkan Abdula