Dunya Sağlık Orgutu (DSO) Venedik ofisi yetkilisi İtalyan doktor Francesco Zambon, İtalya'nın salgın planının guncel olmadığını ortaya koyması nedeniyle ust duzey bir DSO yetkilisinden baskı gorduğunu ve kendisine misilleme yapılmasından cekindiğini belirtti.
İtalya'nın salgının ilk dalgasındaki mucadelesine ilişkin gecen mayısta yayınlandıktan 24 saat sonra kaldırılan ve bir daha yayımlanmayan DSO raporuna ilişkin, raporun koordinatorlerinden Dr. Zambon, La Repubblica gazetesine acıklama yaptı.

Soz konusu raporda, 2006 tarihli "İtalya'nın Salgına Hazırlık Planı"nın belirtildiği gibi 2017'de guncellenmediğini, aksine aynen onaylanarak konduğunu savunan Zambon, bu durumun DSO Genel Direktor Yardımcısı İtalyan Ranieri Guerra'nın tepkisini cektiğini belirtti.
Zambon, Guerra'dan o donem "ortalığı karıştırmaması" yonunde bir elektronik posta aldığını vurgulayarak, "Bu e-postada, İtalya planının uzerine 'Aralık 2016' ve 'Guncellendi' ibarelerini eklememi istiyordu ancak ben bunu reddettim cunku bu kopyala-yapıştır aynı rapora onay vermek anlamına geliyordu. Bu yanlış bildirimde bulunmak olacaktı." ifadelerini kullandı.
Guerra'nın makamını kullanarak kendisine gozdağı vermeye calıştığını aktaran Zambon, bu konuyu DSO'nun her kademesine bildirdiğini ve DSO Genel Direktoru Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus'a da Guerra'dan tehdit aldığına dair bir mektup yazdığını ancak bir yanıt alamadığını anlattı.
Zambon, 2013-2017'de İtalya Sağlık Bakanlığı Salgın Onleme Birimi'nin başında bulunan Guerra'nın burada cıkarıyla alakalı bir durum olduğunu one surdu.
Zambon, neden şimdi sessizliğini bozduğunu sorusuna ise "Misilleme yapılmasından cekiniyorum. Her gun işe huzursuz şekilde gidiyorum. Cenevre'den garip telefonlar gelir mi diye bekliyorum." yanıtını verdi.
Son gunlerde suclamaların odağındaki isim DSO Genel Direktor Yardımcısı İtalyan doktor Ranieri Guerra ise daha once İtalyan basınına yaptığı acıklamada, Zambon ile arasında bir sorun olduğu ve baskı yaptığı iddialarını yalanlarken, "Sadece goruş ayrılığı. Ben kendisine raporun yayınlanmadan once İtalya Sağlık Bakanlığı'na da nezaketen bilgi verilmesini onerdim. Başka bir şey değil. Zambon, bunu gerekli gormediğini soyledi. Ayrıca istesem de Zambon'a mudahale etme yetkisine sahip değilim." demişti.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Barış Seckin