İsrail polisi, Ultra-Ortodoks Yahudilerin (Harediler) askere gitmeyi reddeden bir gencin gozaltına alınmasını protesto etmek icin duzenlediği gosteriye mudahale etti, cıkan olaylarda bir polis hafif şekilde yaralandı.
Batı Kudus'teki Merkez Otobus Terminali yakınında toplanan 1000'den fazla Ultra-Ortodoks Yahudi, Yahudilerin dini okulunda (Yeşiva) eğitim goren 20 yaşındaki bir gencin askere gitmeyi reddettiği gerekcesiyle gozaltına alınmasını protesto etti.
Yolu trafiğe kapatan gostericiler ile İsrail polisi arasında zaman zaman gerginlik yaşandı.
Polis, yolu yeniden trafiğe acmak icin TOMA'lardan gostericilerin uzerine su sıksa da Ultra-Ortodoks Yahudiler eylemlerine devam etti.
Yerel basında yer alan haberlere gore, olaylar sırasında bir polis hafif şekilde yaralandı.
?????- Ultra Ortodoks Yahudiler
İsrail nufusunun yuzde 10'unu oluşturan Ultra-OrtodoksYahudiler (Harediler), toplumun diğer kesimleriyle en cok entegrasyon sorunu yaşayan grup olarak one cıkıyor.
Ağırlıklı olarak Kudus ve Bney Brak şehirlerinde yaşayan Haredilerin buyuk coğunluğu, "dini vecibelerini yerine getiremeyecekleri" gerekcesiyle askere gitmeyi reddediyor. Harediler, laik eğitim sistemini de kabul etmeyerek sadece dini eğitim veren kendi okullarına devam ediyor.
İsrail'de bulunmalarının sebebini "Yahudi şeriatını oğrenmek ve yaşamak" olarak acıklayan Harediler, aralarından askere gitmeyi kabul eden kişilere de tepki gosteriyor. Askerlik hizmetinin zorunlu olduğu ulkede Haredilerin bu tutumu, polisle sık sık gerilim ve arbede yaşamalarına neden oluyor.
Yahudi toplumunun gelir seviyesi en duşuk kesimini oluşturan Haredilerin coğu devletten maddi yardım alıyor ve fazla cocuk sahibi oldukları icin sayıları giderek artıyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Mustafa Deveci