TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Turkiye'nin dunyada en cok insani yardımda bulunan ulke olduğunu anımsatarak, "Turkiye dunyanın en zengin ulkesi değil, ama en comert ulkesi." ifadesini kullandı.
21 Aralık Turkce Eğitim Gunu dolayısıyla Kuzey Makedonya'nın başkenti Uskup'te bulunan Şentop, gazetecilerle bir araya geldi.

Şentop, Turkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde 15 yıldan fazla bir zamandır insani esaslara dayalı diplomasi yuruttuğunun altını cizerek, Turk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Yurtdışı Turkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Vakıflar Genel Mudurluğu (VGM) ve Yunus Emre Enstitusunun (YEE) de ortak tarihi ve kulturel varlıklarla ilgili calışmalar yaptığını, ayrıca insani yardım faaliyetleri de gercekleştirdiğini kaydetti.
Turkiye'nin 2019'dan onceki yıllarda milli gelirine gore insani yardım bakımından dunyada en cok yardımda bulunan ulke olduğunu hatırlatan Şentop, 2019'da ise toplamda en fazla insani yardım yapan ulke olduğunu aktardı.
Şentop, şoyle devam etti:
"Turkiye dunyanın en zengin ulkesi değil, ama en comert ulkesi. Bu tabi bizim milletimizin, vatandaşlarımızın bu konudaki hassasiyetleriyle de alakalı bir husus. Malum dunyada en cok gocmeni barındıran ulke Turkiye. Kuzey Makedonya'nın nufusunun iki katı kadar Turkiye'de gocmen var. Ağırlıklı olarak Suriye'den olmak kaydıyla bircok ulkeden gocmen var. Biz bu salgın şartlarında bircok ulkenin vatandaşına veremediği sağlık hizmetini gocmenlere de vatandaşlarımızla eşit şekilde veriyoruz."
Turkiye'nin gerek yurt icinde gerekse yurt dışında insani esaslara dayalı yardım calışmaları yuruttuğunu anlatan Şentop, bunları faaliyet yapılan ulkedeki Turk kuruluşlarının o ulkelerin talepleri ile koordineli bir şekilde, ihtiyaclar istikametinde yaptığını soyledi.
Şentop, bu kurumların Turkiye'nin markaları olduğunu ve tum dunyada tanınan kurumlar haline geldiğini vurguladı.
Parlamentolar arası ilişkiler bakımından salgın surecinde kısıtlamalar olmasına rağmen onceki yıllarda olduğu gibi 2020'de de yoğun gectiğini aktaran Şentop, Kuzey Makedonya'nın da icinde bulunduğu ve donem başkanlığını Turkiye'nin surdurduğu Guneydoğu Avrupa Ulkeleri Parlamenter Asamblesi'nin faaliyetlerinden soz etti.
Bu ansamblenin Balkan ulkeleri arasında irtibatları ve ilişkileri geliştirmeyi hedeflediğini kaydeden Şentop, parlamenter diplomasinin dunyanın buyuk değişim arayışları icerisinde olduğu bir donemde on acıcı bir istişare zemini oluşturan yapıcı bir işleve sahip olduğunu belirtti.
"Kuzey Makedonya'daki Turk yatırımlarının daha da artma imkanı var"
Uskup'teki Uluslararası Balkan Universitesinin (İBU) Turkiye ile Kuzey Makedonya arasında eğitim alanındaki ilişkilerin en onemli meyvelerinden biri olduğunun altını cizerek, universitenin son yıllarda akademik yapısını guclendirdiği gibi akademik yayınları itibarıyla da Avrupa ve dunyada tanınırlık kazandığını dile getirdi.
Acılacak yeni bolumlerin de ozellikle ulkede ihtiyac olan alanlara yonelik cok faydalı adımlar olduğunu kaydeden Şentop, diş hekimliği, ebelik ve hemşirelik alanında eğitim verilecek olmasının, halkın daha cok ihtiyac duyduğu alanlar olduğunu aktardı.
Şentop, Serbest Ticaret Bolgesi ile ilgili uzun zamandır birtakım goruşme ve acıklamalar olduğunu anımsatarak, şunları kaydetti:
"Dun en son Sayın (Başbakan Zoran) Zaev'le goruşurken o da bu konuda somut adımların yakın zamanda atılacağını ifade etti. Gevgeli, sadece benim memleketim olması hasebinden değil, ozellikle cok onemli bir noktada. Hem Turkiye'den gelenler icin Avrupa'ya ulaşan yol uzerinde, hem de sınır bolgesinde. Ulaşım bakımından karayolu ve demiryolunun bulunduğu bir alanda. Turkiye'ye nispeten daha yakın. Bu sebeple buradaki Serbest Ticaret Bolgesi, Turkiye'deki bircok yatırımcı firma bakımından cok cazip olacağını duşunuyorum. Kısa sure icinde Kuzey Makedonya'daki Turk iş adamlarının yatırımlarının hızlı bir şekilde artacağı kanaatindeyim."
Turkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Zaev'i Turkiye'ye davet ettiğini aktaran Şentop, salgının gecmesi ile birlikte hem Erdoğan'ın Kuzey Makedonya'yı, hem de Zaev'in Turkiye'yi ziyaret etmesi temennisinde bulundu.
Şentop, Turkiye ile Kuzey Makedonya arasında ekonomik anlamda bircok ortak faaliyet olduğunu belirterek, Turkiye kaynaklı yatırımların 1,2 milyar doların uzerinde olduğunu ve toplamda 5 binden fazla bir istihdam alanı oluşturduğunu soyledi.
Turk yatırımlarının artma imkanı olduğunu dile getiren Şentop, "Doğal gaz dağıtım işi başta olmak uzere enerji, savunma sanayi, tarım alanlarında ozellikle otoyol ve baraj yapımı gibi bircok konuda iş birliği yapma imkanımız var. Turkiye'nin gerek kendi sınırları icinde gerekse kendi sınırları dışında tecrubesi olan bircok şirketimiz var. Bunların Kuzey Makedonya'daki ekonomik faaliyetlere buyuk katkı sağlayacağını duşunuyorum." değerlendirmesinde bulundu.
Şentop, salgın doneminde tum dunyada ulkeler arası ticaret ve ekonomik ilişkilerde ciddi olcude gerilemeler olduğunu belirterek, "Fakat Kuzey Makedonya ile Turkiye arasındaki ilişkilerde cok ciddi bir gerileme yok. Bu da bizim bu alandaki ilişkilerimizin ne kadar gercekci temellere dayandığını gosteriyor, geleceğe ve bu ilişkilerin gelişmesine dair umitlerimizi guclendiriyor, artırıyor." diye konuştu.
(bitti)
Kaynak: Anadolu Ajansı / Eren Beksac