Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, Portekizli mevkidaşı Augusto Santos Silva ile barış surecinin canlanması ve İsrail-Filistin muzakerelerinin yeniden başlaması fırsatlarını goruştu.
İşgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Ramallah kentinde ortak basın toplantısı duzenleyen iki bakan, ABD'de secimlerin ardından goreve gelecek yeni yonetimin, İsrail-Filistin doğrudan muzakerelerinin yeniden başlaması icin fırsat oluşturduğunu belirtti.

Bakanlar, muzakereler icin uygun ortamın oluşması bakımından İsrail'in tek taraflı uygulamalarından da vazgecmesi gerektiğini vurguladılar.
Basın toplantısında konuşan Filistin Dışişleri Bakanı Maliki, Portekizli mevkidaşı ile ABD secimlerini ve secimlerin barış surecine etkilerini konuştuklarını soyledi.
Goruşmede, İsrail'in Birleşmiş Milletler (BM) kararlarına yonelik ihlallerini ve bunları dayatmasını, ilhak planlarını, tek taraflı uygulamalarını konuştuklarını ve bunları kabul etmediklerini soylediğini anlatan Maliki, "Uluslararası kararlar temelinde muzakerelere donmeye hazır olduğumuzu ifade ettik." dedi.
Avrupa Birliği'nden (AB) İsrail'in işgal altındaki topraklarda benimsediği politikalara karşı net bir tavır takınmalarını istediklerini dile getiren Maliki, AB devletlerinin inandığı gibi Arap ulkelerinin İsrail ile normalleşmesinin Filistin sorununun cozumune yardımcı olmayacağını soyledi.
Portekiz Dışişleri Bakanı Silva da ABD secim sonuclarının, yeni bir fırsat oluşturduğu ve bu fırsatın değerlendirilmesi gerektiği konusunda Filistin ile hemfikir olduklarını ifade etti.
"Her iki tarafın da doğrudan muzakerelere başlaması son derece onemli." diyen Silva, "guven inşa etmek icin adım atılması" ve "İsrail'in, yerleşim inşası ve ev yıkma gibi yasa dışı politikalarının son bulması" gerektiğini belirtti.
İsrail-Filistin sorununa adil ve meşru cozumun, iki devletli cozumle sağlanabileceğini kaydeden Silva, Arap ulkeleri ile İsrail arasındaki normalleşme anlaşmalarının, olumlu bir adım olma ihtimali bulunduğunu ancak İsrail-Filistin doğrudan muzakerelerine alternatif olamayacağını soyledi.
Portekiz'in AB Konseyi Donem Başkanlığını devralacağına da işaret eden Silva, bunun aynı zamanda, adil, meşru ve kalıcı bir cozum bulmak icin Filistin ve İsrail taraflarına yardım etme fırsatı da olacağını ifade etti.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Hacer Başer