Kuantum kimyasının en buyuk amacı, uzayda belirli bir duzende bulunan molekullerin kimyasal ve fiziksel ozelliklerinin, laboratuarlarda uzun suren araştırmalara gerek kalmadan daha hızlı bir şekilde tanımlanması olarak kabul ediliyor.
Schrodinger Denklemi, kuantum kimyasında aktif olarak kullanılsa da her zaman kesin ve net sonuclar elde etmiyordu. Ancak Berlin Freie Universitesi’nde gorev yapan bir grup bilim insanı, daha once hic gorulmemiş bir doğruluk ve hesaplama kombinasyonuna ulaşan bir yapay zeka geliştirdi. Bu yapay zeka, kuantum kimyasında Schrodinger Denklemini doğru bir şekilde kullanarak kesin sonuclar elde edilmesini sağlıyor.
[h=2]Karmaşık kalıpları ve zor denklemleri cozebilen bir sinir ağı geliştirildi[/h]
Bir parcacığın momentumu ve enerjisi gibi tum bilgileri icinde barındıran ve Schrodinger denkleminde kullanılan dalga fonksiyonu, kuantum kimyasının da merkezinde yatıyor. Dalga fonksiyonu, yuksek boyutlu bir bileşen olduğu icin, tum molekullerin birbirleriyle etkileşime nasıl gectiklerini tam olarak ortaya koyamıyor ve birden fazla molekulun tanımlanmasına engel oluyordu.
Universitedeki bilim insanları, dalga fonksiyonlarını tek tek analiz etmenin yanı sıra, elektronların cekirdek etrafında nasıl konumlandığını ve birbirleriyle nasıl etkileşime gectiklerini ortaya koyan bir sinir ağından oluşan bir yapay zeka teknolojisi geliştirdi.
Araştırmayı yuruten ekibin bir parcası olan Dr. Jan Hermann, geliştirmiş oldukları sinir ağı ile ilgili şu sozleri dile getirdi: Dalga fonksiyonlarının asimetrik olmak gibi garip bir huyu vardır. İki elektron karşılıklı etkileşime girdiğinde, dalga fonksiyonunun bicim değiştirmesi gerekir. Biz de geliştirmekte olduğumuz sinir ağına bu ozelliği ekleyerek, daha net sonuclar elde edilmesini sağladık.
[h=2]“Yapay zekanın temeline fizik inşa ettik”[/h]
Ekip calışmasını yoneten profesor Frank Noe, araştırmayla ilgili şu acıklamalarda bulundu; “Yapay zekanın temeline fiziği inşa etmek son derece onemli bir husustur. Bu sayede ozellikle kuantum alanında, doğru tahminler ve cıkarımlar yapılabilir. Bilim insanları bu hususta yapay zekaya onemli katkılarda bulunabilir ve ekibimizin de yapmaya calıştığı şey tam olarak bu.”
Noe ve Hermann eşliğinde yurutulen bu calışmanın endustriyel alanda kullanılması icin daha onunde cok uzun bir yol var. Bu araştırmanın henuz başlangıc seviyesinde olduğunu belirten uzmanlar, bu kadar koklu bir soruna yeni bir yaklaşımlarının olmasının son derece heyecan verici olduğunu dile getiriyor.