Sakarya Universitesi (SAU) tarafından Dunya Arapca Gunu dolayısıyla "Arapcayı Nicin ve Nasıl Oğreniriz?" konulu uluslararası panel gercekleştirildi.
Universiteden yapılan acıklamaya gore, İlahiyat Fakultesi Arapca Oğrenci Topluluğunca cevrimici duzenlenen Dr. Oğretim Uyesi Şukru Şirin'in moderatorluğunu yaptığı panele, Filistin en-Necah Universitesi'nden Dr. Raid Abdurrahim, Urdun Kasıd Enstitusu'nden Dr. Halid Ebu Amşe, Urdun İvan Enstitusu'nden Halid Beni Umer katıldı.
Araştırma gorevlisi Zehra Ozbek'in sunumu ile başlayan ve oğretim gorevlisi Sumeyye Atıcı tarafından tercume edilen programda konuşmacılar, Arapca'nın Kur'an-ı Kerim'in dili olması hasebi ile tum Muslumanlar icin onem arz ettiğini belirtti.
Dr. Raid Abdurrahim, dili oğrenirken temel dilbilgisi kurallarının yanı sıra iletişimsel yeterliliğin, oğrenilen dilin kulturune hakimiyetin de goz ardı edilemeyeceğini vurgulayarak, gerek Kur'an'ı Kerim, gerek lugatlar, gerek Arapca dili uzerine yapılan eserler vasıtası ile bu dilin muhafaza edildiğini ancak Muslumanlar'ın da kendi uzerlerine duşen bireysel sorumlulukların bilincinde olmaları gerektiğini ifade etti.
Arapcanın siyasi, ekonomik ve sosyal sebeplerle son zamanlarda uluslararası boyutta yeniden eski onemini kazanmaya başladığını anlatan Halid Beni Umer, Turkiye ve Turkler acısından Arapca'nın ozel konumuna değindi.
Umer, Arapca oğrenen kişinin kıyamete kadar yaşayacak bir dili oğrendiğinin bilincinde olması gerektiğine değinerek, universite cağlarının dil oğrenmek icin en uygun donemler olduğunu ve bu donemdeki kişilerin belli bir surecten sonra bağımsız olarak dillerini geliştirebileceklerini ifade etti.
Dr. Halid Ebu Amşe de dil oğrenmenin uzun bir yol olduğunu, "Şu kadar saatte şu dili oğretiyoruz" gibi iddiaları gercekci bulmadığını aktararak, "Oğrenme surecinde elektronik değil matbu sozluk kullanmak, oğrenilen dille ilgili bol bol dinleme yapmak dil oğrenme surecini hızlandıracaktır. Oğrendiğiniz dili kullanırken yaptığınız hatalar oğrenmenin gostergesidir. ifadesini kullandı.
SAU İlahiyat Fakultesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı programın gercekleşmesine katkıda bulunan herkese ve katılımcılara teşekkur etti.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Omer Faruk Şimşek