Hint Okyanusu'nda Turk bandıralı "İnce Karadeniz" adlı yuk gemisinde, kaptan Bora Ekşi'yi bıcaklayarak oldurduğu ve gemi personelini de yaraladığı gerekcesiyle hakkında dava acılan tutuklu sanık Ergin Aktaş'ın yargılanmasına devam edildi.
İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Ergin Aktaş Covid-19 hastalığı nedeniyle katılmadı. Duruşmada, 9 muşteki ile tarafların avukatları hazır bulundu.
Mahkemede okunan belgelerin ardından muşteki Cenk Camursoy'a soz verildi.
Camursoy, olay tarihinde gemide ikinci Kaptan olarak calıştığını, tartışma sesleri uzerine Suvari'nin bulunduğu kamaraya doğru gittiğini ve sanığın elinde bıcak ile İsmail Ceken'e donuk olduğunu soyleyerek, "İsmail'in yaralı olduğunu gordum. 'Ergin ne yapıyorsun?' dediğimde bıcakla İsmail ve benim uzerime doğru gelmeye başladı. Bıcağı bize doğru vuracağını duşunerek maktul Suvari'nin kamarasına doğru kendimi attım. Burada maktulun durumunun iyi olmadığını gordum. Ardından sanık uzaklaşınca kamaradan cıktım." dedi.
Kendisinin yaralanmadığını soyleyen Camursoy, sanıktan şikayetci olduğunu ve davaya katılmak istediğini ifade etti.
Muşteki Recep Ali Canca da ifadesinde, olayın gercekleştiği gemide carkcı başı olarak gorev yaptığını, olay oncesinde sanığın ağabeyiyle telefon goruşmesi yapmasını maktulun sağladığını ve kendisinin bunu hoparlorden duyduğunu belirterek, "Ağabeyi sanığa, 'Neden gemide problem cıkarıyorsun? Gemide kalmalısın. Babamızın mezarını yaptırmak icin paraya ihtiyacımız var.' şeklinde konuşuyordu. Ergin bu konuşmadan sonra, olaydan onceki akşam sık sık kopru ustune cıkıyordu. Bu normal bir şey değildi ve dikkatimi cekti. Daha sonra olay tarihinde tartışmayı duyup kamaramdan cıktığımda sanığın elinde bıcak olduğunu ve maktulu oldurduğunu ve sıranın bende olduğunu soylediğini hatırlıyorum." diye konuştu.
Olaydan sonra kamarasına gecip kapıyı kilitlediğini, sanığın kapıyı acmak icin zorladığını ama acamadığını anlatan Canca, sanıktan şikayetci olduğunu ve davaya katılmak istediğini dile getirdi.
Canca, "Sanık kendisine vermiş olduğumuz ilacları icmediğini bana soylemişti. 'Bu ilaclar beni oldurur mu oldurmez mi bilmiyorum' demişti. Ben Ergin'in ağzından Melike Yılmaz'a 'Kapıyı acsaydın seni de oldurecektim' diye soylediğini duydum. Ayrıca muştekiler Taşkın Yılmaz ve Sedat Kartal icin de, 'Onları oldurememiş miyim?' dediğini duydum." dedi.
Bir diğer muşteki Taşkın Yılmaz da ifadesinde, gemide reis olarak gorev yaptığını, olay tarihinden once olayın akşamında sanığın kendisine 'Gemide acil bir olay olursa ne kadar zamanda gelirler?' diye sorduğunu ve olay gunu bağrışmalar duyup Suvari kamarasına doğru gittiğini anlatarak, Ergin'in bıcakla Sedat Kartal'ı yaraladığını, kendisine engel olmaya calıştığını ifade etti.
Yılmaz, bu sırada yere duşurulduğunu ve bıcağı saplamak icin uzerine atladığını ifade ederek, bıcakla başından bircok yara aldığını, sanığın oldurme kastıyla hareket ettiğini kaydetti.
Yılmaz, yaralanmasına ilişkin fotoğrafları mahkemeye sunarak, sanıktan şikayetci olduğunu ve davaya katılmak istediğini belirtti.
Beyanların ardından goruşu sorulan cumhuriyet savcısı, davaya katılma taleplerinin kabul edilmesini, dosyanın esas hakkındaki mutalaanın hazırlanması icin savcılığa gonderilmesini ve sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.
Ara kararını acıklayan mahkeme heyeti, katılma taleplerinin kabulune ve mutalaanın hazırlanması icin dosyanın savcılığa gonderilmesine hukmetti. Sanık Ergin Aktaş'ın tutukluluk halinin devamına karar veren heyet, duruşmayı erteledi.
Olay ve iddianame
???????Endonezya'nın Semerang limanından yukunu aldıktan sonra okyanusa acılan "İnce Karadeniz" gemisinde, 20 Aralık 2019 tarihinde, makine yağcısı olarak calışan 34 yaşındaki Ergin Aktaş, gemisinin kaptanı Bora Ekşi'yi bıcaklayarak oldurmuş, diğer 8 gemi calışanını da yaralamıştı.
Geminin Sri Lanka'ya ulaşmasının ardından yetkililer tarafından gozaltına alınan ve burada 3 gun gozaltında tutulan Aktaş, Colombo şehrinden ozel bir ekiple Turkiye'ye getirilerek tutuklanmıştı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Aktaş'ın, "ağırlaştırılmış muebbet" ve 135 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Aleyna Sevim