DİŞİ KUŞ OLMAK ZOR

Kadın olmak ne zor hic duşundunuz mu?

Kadın olmanın dayanılmaz ağırlığını bilmeyenler kadın olmak konusunda ahkam kesenler keşke bir gun bile olsa onların yerinde olabilselerdi.

Doğuştan başlayalım. Eğer ilk cocuk kız olarak dunyaya gelmişseniz. Once babanın daha sonra dede ve diğerlerinin ufak da olsa buruk bakışları ile karşıla bilirsiniz. Anne o her daim şefkat dolu yureğiyle sizi sarmaya hazırdır. Cunku o bir kadındır. Daha sonraki donemlerde pembeli cicili bicili zaman zaman da komik kıyafetleri ,ponponlu dantelli corapları giymek zorunda kalırsınız. Henuz secme şansınız yoktur. Bebek iken giydirilen minicik etek ve elbiseler buyudukce sorun yaratmaya başlar.Kimi aileler etek giy derken kimi aileler pantolona mahkum eder.

Okul cağına gelince yaşıtınız erkek cocukları tarafından horlanır oyunlara alınmaz sen kızsın diye bir kenara itilebilirsiniz. Oysa ki elinize bebek tutuşturmak yerine top verilse kim bilir belki de sizde onların buyurken ne duşundukleri konusunda bir fikir sahibi olabileceksinizdir. Ama yapılmaz ev aletlerinin minyaturleri evcilik oyunları size arabalar erkeğe, asla araba almazlar. Kızların arabası erkeklerin bebekleri olamaz. Kızlar erkek Fatma olur. Erkekler ise karşı tarafa eğilimli duşuncesi ile daha cocuk yaşlarda sınırlar cizilir. Tabi kızların cizgisi dış dunya ya doğru biraz daha kalındır.

Ortaokul derken liseye gelen pek az olmasına rağmen eğer cizgiyi biraz olsun zorlayarak kapağı universite attıysanız cok calışmak zorunda kalırsınız. Cunku zaten kızlar okuyup ta ne olacak zihniyetleri ile yozlaşmış toplumda okulu bitirip kendinizi kanıtlamak icin, iş hayatında bir yer edinebilme zorunluluğunuz vardır. Erkeklerin hakim olduğu bir toplum demiyorum dunya da demek daha doğru olabilir. İş hayatında başarılı olmak olduğunuz yerde kalabilmek ayrı bir efor ister bu arada ister okumuş olun ister okumamış belli başlı işleri bilmek zorundasınız. Yemek yapmak, dantel işlemek, utu ,camaşır aklınıza gelebilecek her tur ev işi ama zaten bunları uc dort yaşlarında oğrenmeye başlamışsınızdır. Tabi istisnaları saymıyorum. Ama zaten istisnalarda kaideyi bozmuyorlar değil mi?

Bu arada ergenlik başlarda kavak yelleri esme donemlerinin ardından eğer iş hayatınız yoksa evlenmek zorunda bırakılırsınız. Yani toplumda kız kurusu diye anılmak istemezseniz.E tabi her zaman bakımlı ve cekici olmalısınız. Kremler, parfumler guzellik urunleri ,diyet receteleri hangi yaşta olursa olsun bunlar kadınlığın vazgecilmezi olurlar. Mecburlar karşı cins olmasa da soz konusu diğer hemcinsleri ile yarış halinde olurlar. Koydeki kadınlar bunlarla uğraşmıyor diyebilirsiniz ama onlarında başka alternatifleri oluyor uğraşacak. Hem o konuya girmek istemiyorum. Onların yaşadıkları zorlukları başka bir zamanda tartışabiliriz. Ben genel anlamda bahsetmek istedim.

Evlilik kapıya dayandığında sadece kocanızı değil ailesini de memnun etme zorunluluğunuz vardır. Her iki aileyi de idare etmek size duşer. Coluk cocuk koca hepsine yetişmek hepsinin bakımını ustlenmek bunları yaparken de guzelliğinizden odun vermemek zorundasınız. Yoksa kocanızın gecireceği yaş bunalımlarında ikinci kadınlarla uğraşmak durumunda kalabilirsiniz. Derken gelin eş, anne, ucgenini tamamladıktan sonra yaşınız kemale ermiştir. Ama onunla da bitmez zaman anneanne babaanne gibi sıfatları da isminizin arkasına ekler. Yolu tamamlarsınız. Eğer huzur ve mutluluk hayatınıza hakim olabilmiş ise ne mutlu yoksa yılların yorgunu beyaz saclarınızı supurge yaptım diye yakınmaktan başka yapacağınız bir şey yoktur.Uzun lafın kısası dişi kuş olmak ne zormuş değil mi?