topuklu ayakkabıyla yurumenin puf noktaları topuklu ayakkabı ile yurumenin puf noktaları
Bu topuklar uzerinde nasıl duruyoruz
Sezonun ayakkabılarının durumu malum. İnanılmaz yuksek topuklar, dengesiz formlar, şekilsiz tasarımlar. John Galliano, Christian Louboutin, Guiseppe Zanotti gibi modacılar absurtlukte sınır tanımadılar. 2009 ilkbahar-yaz defilelerinde mankenler bile dengelerini kaybedip duştu. Kimse almaz bunları, sokağa yansımaz diye duşunurken tam tersi oldu. En ucuk model bile uretildi, raflara cıktı. Ve en komiği ışık hızıyla alıcılarıyla buluştu. Ayakkabı tutkunu kadınlar bunlara tutkuyla sarılıyor. Turkiye’de de ornekleri var.

EDA TAŞPINAR

Yemek masasında otururken cıkarıyorum
İşte size dort "unutmayın" tavsiyesi:
1 Unutmayın Bir ayakkabı alıp giymek bir şey, yuruyememek başka şey. Penguen veya ordek gibi yuruyorsanız, bu daha kısa topuklu bir şey tercih etmeniz gerektiğinin sinyali olabilir.
2 Unutmayın Uzun surecek geceler icin arabanıza koyacağınız spor ayakkabınız, acı cekip geceyi erken bitiren kişi olmaktansa dans pistinin kralicesi olmanıza yardımcı olabilir.
3 Unutmayın Topuklarla merdiven cıkmak sorun değil ama inmek, dizlerin ve ayakların duşmanı. Kim ne duşunur, boş verin, inerken cıkarın onları.
4 Unutmayın Ben yemekte otururken ayakkabılarımı cıkarıp, cıplak ayak kalıyorum. Deneyin. Kimsenin bilmesine gerek yok ki...

BU SEZON NE ALDI
Ayağımdaki ayakkabı, Balenciaga’nın defile koleksiyonundan. Bu sezon bir de Christian Louboutin’in Giles icin tasarladığı hantal tokalı sandaletleri ve Nicholas Kirkwood’un Rodarte icin tasarladığı zincir ve metal detaylı ayakkabıları alacağım.

OZLEM SUER
Akşam 5 dakika ayakları yukarı dikin
Silikon ayak tabanları cok işe yarıyor. Ayakkabılardaki abartıyı ben kadınlar arasındaki rekabetin sertleşmesine bağlıyorum. Ne kadar yukselirsen o kadar dikkat cekersin gibi bir şey... Cok dikkat cekici bir ayakkabı giyenlere onerim yalın kıyafetler giymeniz. Her akşam beş dakika bile olsa ayakları yukarı dikip dinlendirmek, kremle masaj iyi bir yontem.

BU SEZON NE ALACAK
Yuksek topuklu Claudia sandaletlerden ve mankenlerin bile duşmesine yol acan Prada’lardan almak istiyorum. Antik Batik marka etnik Kızılderili işlemeli sandalet de favorim.

TULİN ŞAHİN
Hem tabanına hem icine bant yapıştırın
Once en basit topuklu ayakkabıyla bile yurumeye alışık olmak gerekiyor. Evde sıkı bir antrenman yapın. Ayakkabının altına kaymayı engelleyecek bantlar yapıştırın. İclerine de kaymanızı onleyecek tabanlar yerleştirin. İki saatten fazla duracağınız ortamlara giymeyin. Bu ayakkabılardan birini tercih ettiyseniz lutfen kıyafetiniz daha sakin olsun! Tum bu soylediklerime rağmen bu sezonun absurt ayakkabılarından satın alacaksanız lutfen omur boyu saklayın. Belki bir elli yıl sonra sanat eseri diye Metropolitan gibi muzelerde sergilenir. Boylece bir ayakkabının ’yatırım’ olabileceğini kanıtlamış olursunuz...

ECE SUKAN
Bagajınızda duz ayakkabı bulsun
Bu iş alışmakla cok alakalı. Ayağınızın bir rahatsızlığı yoksa, giye giye o yuksek topuklara alışırsınız. Ama her zaman, yanınızda, bagajınızda duz ayakkabılar bulunmalı. Cok uzun sure ayakta kalacağınız bir yere giderken tabanınıza silikon jellerden yapıştırın. Ayaklarınızın cok sıkıştığı bir gecenin ertesi gunu mutlaka masaj yapın, kremleyin, dinlendirin. İki gun ust uste topuklu giymeyin. Yururken yere sağlam basın, korkarak attığınız adımlar daha dengesiz oluyor. Cok yuksek giyecekseniz, acık modelleri tercih edin, parmaklarınız nefes alır.

BU SEZON NE ALIYOR
Yves Saint Laurent’in kafes botlarından, Louis Vuitton’un puskullu ayakkabılarından alacağım.

CAĞLA ŞIKEL
Bu işin puf noktası topuktan korkmamak
Kilit nokta kendine guven: Ayakkabılardan korkmazsanız, babet giymiş gibi rahat yurursunuz. Uzun yıllar bale yaptığım icin cok yuksek topuklu ayakkabıları taşıyabiliyorum. Platformlu modelleri değil aksine daha rahatsız sıfır platformlu olanları tercih ediyorum. Ayağın duz durmaması gerekiyor: Ben o tabandaki kavisi estetik buluyorum. Sadece bunun icin bile her acıya katlanmaya değer.

BU SEZON NE ALDI
Sezonun en dayanılmaz ayakkabısı Guiseppe Zanotti’nin Balmain icin tasarladığı bu model. İstanbul’da yok, Londra’da yok. Paris’te var ama mağazada hazır bulundurmuyorlar, sipariş uzerine uretiyorlar. Uretilip bana ulaşması bir ayı buldu.

DENİZ BERDAN
Haftada bir peeling, yatmadan once Bepanten
Yuksek topuklarla yurumenin kadınlar icin icgudusel bir hareket gibi olduğuna inanıyorum. Gunduz saatleri dışında dilediğiniz zaman giyin. Platformlu olanlarla uzun saatler ayakta kalınabilir ama diğerlerinde en fazla iki saat veriyorum. İki saatin sonunda ayaklar eve donmek istiyor. Bakım cok onemli. Ben haftana bir peeling yaparım ve her gece yatmadan once bepanten krem kullanırım.

BU SEZON NE ALMAK İSTİYOR
Victor & Rolf grafik bootie’lerden, Balmain’in zımbalı taşlı modelinden, John Galliano’nun ust uste cift topuklu gorunumlu ayakkabısından, Nina Ricci’nin platformlu topuksuz gorunumlu kırmızı botlarından, Alexander Wang’in halkalı platform bootie’lerinden, Vivienne Westwood’un tum bacağı kaplayan bol bantlı sandaletlerinden almayı planlıyorum...

SEDEF CALARKEN
Kadını erkekten ayırıyor
Gittiğimiz yerlerde sık sık oturarak ayaklarımızı dinlendirmenin de bir yolunu bulmalıyız. Cinsiyetlerin birbirine karıştığı yeni yuzyılda yuksek okceler kadını erkekten ayıran en belirgin aksesuvar: Vazgecmemeliyiz, dayanmalıyız. 2000 yaz koleksiyonum icin ilk kez ayakkabı tasarladım. Ve benimkiler de iddialı, zor ve yuksek topuklu oldu. Malzeme olarak floresan tonunda şeffaf pleksiyi tercih ettim.

EMEL KURHAN
Yuruyemesek de hep birlikte otururuz!
Devamlı yuksek okceli ayakkabı giyen ablam Yaz’a sordum. Cunku ben bu konuda onun kadar iddialı değilim. "Acıya kulak asmayacaksın" dedi. Hep boyle değil midir zaten? Guzellik icin biraz acı şarttır... Yuruyemesek de guzel ayakkabılarımızı giyip hep birlikte otururuz.