Şiddet, guc ve baskı uygulayarak insanların bedensel veya ruhsal acıdan zarar gormesine neden olan bireysel veya toplu hareketlerin tumudur.
Aile ici şiddet bir kişinin eşine, cocuklarına, anne babasına, kardeşlerine ve/veya yakın akrabalarına yonelik uyguladığı her turlu saldırgan davranıştır. Bu tanıma sadece kaba kuvvet iceren davranışlar değil aşağılamak, tehdit etmek, ekonomik ozgurluğunu kısıtlamak ve zorla evlendirmek gibi şiddet goren kişinin kendisine olan saygısını, kendisine ve cevresine olan guvenini azaltan, korku duymasına sebep olan pek cok davranış da girer. Şiddete sadece aynı evde oturan kişiler değil, eski eş, kız veya erkek arkadaş ya da nişanlı da maruz kalabilir.
Tehlikedeyseniz! Yardım isteyin
*155 Polis İmdat telefonunu arayın.
*Yakın bir karakola giderek şikayet edin. Karakolda şikayetinizin tutanağa gecmesini isteyerek, okuduktan sonra tutanağı imzalayıp mumkunse bir orneğini, değilse tarih ve numarasını alın.
*Karakol sizi hekime gonderecektir. Hekim ya Hukumet Tabibi ya da bir Adli Tıp’da gorevli olacaktır. Oradan da bir rapor alın.
*Herhangi bir Adliye’de Aile Mahkemesi’ne veya Cumhuriyet Savcılığı’na başvurup, Ailenin Korunmasına Dair Kanun (Yasal Haklarınız sayfasına link) uyarınca korunma talebinde bulunabilirsiniz.
*Yaşadığınız şiddete tanık olan veya şiddetten haberi olan aile dostu ya da aile uyesi kişiler de ailenin korunması icin sizin adınıza Karakola, Aile Mahkemesi’ne veya Cumhuriyet Savcılığı’na telefonla veya şahsen başvurabilir.
Evliliğinizi devam ettirmek istiyorsanız
Aile ici şiddet suctur ve herkesin şiddetten arınmış bir yaşam surdurme hakkı vardır. Yine de şiddet gormenize rağmen evliliğinizi devam ettirme kararı almış olabilirsiniz. Bunun icin ceşitli nedenleriniz olabilir; belki cocuklarınızın biraz daha buyumesini beklemek istiyorsunuzdur ya da ekonomik koşullarınızın uygun olmaması ve toplumsal desteğinizin olmaması evliliğinizi devam ettirmenizi zorunlu kılıyordur.
Evliliği surdurme nedenleriniz ne olursa olsun, kendinizi ve cocuklarınızı evlilik icinde daha guvenli kılmanın yolları vardır.
Korunun: Evde kavga sırasında saklanabileceğiniz guvenli bir yer belirleyin. Cıkışı olmayan odalardan (banyo, tuvalet) ve tehlikeli alet bulunan yerlerden (mutfak) kacının.
Sakin kalın ve sakinleştirin: Eşiniz saldırganlaştığında onu hangi sozlerinizin ve davranışlarınızın sakinleştirdiğini ya da saldırganlığını arttırdığını belirleyin.
Onlem alın: Evden aniden ayrılmanız gerektiğinde kime sığınabileceğinizi belirleyin ve bu kişilerle onceden konuşun. Cocuklarınızı da bu kişilerden haberdar edin. Kimliklerinizin ve diğer belgelerinizin fotokopisini bir yakınınıza verin.
Yalnızlığınızı kırın: Guvendiğiniz bir yakınınız, arkadaşınız yada komşunuzla sıkıntınızı konuşmayı deneyin. Aile buyuklerinizden veya eşinizin ve sizin guvendiğiniz, uzlaştırma becerileri olduğunu bildiğiniz bir tanıdığınızdan destek isteyin.
Sınırlarınızı ve sorunlarla baş etme gucunuzu belirleyin: Eşinizi siz değiştiremezsiniz, değişmeyi kendisi istemelidir. Ote yanda siz ona karşı olan davranışlarınızı değiştirebilirsiniz. Hic kimse canavar değildir. Onun kaygı ve korkularını fark eder, duygularını anladığınızı belirtir, kendi duygularınızı, ihtiyaclarınızı ve sınırlarınızı acıkca ama sakin bir şekilde anlatırsanız eşiniz de size karşı davranışlarını değiştirebilir.
Aile ici şiddetle baş etme surecinin bir yolu ihtiyaclarınızı ve sınırlarınızı belirlemek ve sorunlarla baş etme gucunuzu fark etmektir.
- Eşinizden neler bekliyorsunuz? Size nasıl davranmasını isterdiniz?
- Eşinizin sizde ne gibi davranış değişiklikleri bekliyor?
- Bu ilişkide hic kabullenemeyeceğiniz davranışlar neler?
- Bu ilişkide eşinizin hic kabullenemeyeceği davranışlar neler?
- Eşinizle iyi gecindiğiniz zamanlarda birbirinize nasıl davranıyorsunuz? Bu davranışları daha sık gostermeniz mumkun mu?
- Bir mucize olsaydı ve şu anki şiddet ve gecimsizlik sorununuz ortadan kalksaydı, eşinize nasıl davranıyor olurdunuz? Bu davranışları şimdiden gostermeniz mumkun mu?
Eğer eşiniz de kendi davranışlarından şikayetci ise birlikte bir psikolojik danışma hizmeti almaktan cekinmeyin. Başınız ağrıdığında veya midenizde bir sorun olduğunda nasıl bir hekime gorunmeniz oneriliyorsa, birliktelik sorunları veya duygusal sıkıntılar yaşadığınızda da tedavi almak doğru olur.
Nedeni ne olursa olsun eşinizin şiddet iceren davranışlarını kabul etmemelisiniz.
Hamilelik kararınızı gozden gecirin. Yeni bir bebeğin şiddet iceren sağlıksız bir evliliği duzelttiği cok nadir gorulur. Eşiniz hamileliğiniz sırasında ve cocuğunuz doğduktan sonra da şiddet kullanmaya devam edebilir.
İntihar cozum değildir. Şiddet goren bir kişinin yoğun mutsuzluk ve duygusal cokkunluk yaşaması normaldir. Ama unutmayın ki başka cozum yolları da bulunmaktadır. Kendinizi oldurme isteğinden guvendiğiniz bir kişiye soz edin ve birlikte bir sağlık merkezine psikolojik destek icin başvurun. Eğer size hemen istediğiniz yardım verilemez ise başvurularınıza devam edin ya da başka yerler arayın.
Mesleki beceriler edinin: Eğer bir işiniz olursa veya iş edinebilmek icin bir beceriniz var ise gelecek daha az urkutucu gorunur. Eğer herhangi bir iş beceriniz yoksa ilinizdeki Halk Eğitim Merkezleri, belediyeler ya da ceşitli kuruluşların acmış olduğu meslek edindirme kurslarını araştırın ve ilk fırsatta uygun bulduğunuza kayıt olun. Universitelerin yaşam boyu eğitim programlarına katılın. Cocuğunuzun okulundaki Okul Aile Birliği’nin etkinliklerine veya sivil toplum kuruluşlarının calışmalarına gonullu olun. Boylece cevreniz genişler ve kendinize guveniniz artar.
şiddet goruyorsanız!!!!!!!!!!!!
Kadınca0 Mesaj
●28 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Kadınca
- şiddet goruyorsanız!!!!!!!!!!!!