Almanya'da genetik bilim uzmanı Wolfram Henn, aşı karşıtlarına tepki gostererek aşıyı reddeden kişilerin acil sağlık hizmetinden yararlanmaması gerektiğini savundu.Covid-19 salgını ile mucadelede ulkeler aşı kampanyalarına hız verirken aşı olmak istemeyenler de bilim dunyasında tartışmalara neden oluyor.
Bu tartışma ile ilgili Alman Bild gazetesine konuşan Almanya Etik Konseyi uyesi genetik bilimci Wolfram Henn, aşı olmak istemeyenlerin acil sağlık hizmetinden feragat etmesi gerektiğini savunarak "Aşıyı doğrudan reddeden insanlar yanlarında şoyle bir yazılı belge taşısınlar: Aşı olmak istemiyorum, hastalığın tedavisini de başkalarına bırakmak istiyorum! Hastalanırsam yoğun bakım yatağımı ve solunum cihazını başkalarına bırakmak istiyorum" cıkışını yaptı.
Aşı ile ilgili bazı eleştirel sorgulamaların anlaşılabilir ve haklı olduğunu soyleyen Henn, insanlara "işlerini gercekten bilen bilim insanlarının tavsiyelerine guvenmeyi" tavsiye etti.
"Guvenirliliği defalarca kanıtlanmış aşılar"
Dunyanın dort bir yanında araştırılmaların buyuk maliyetlerle hızlarının arttığına dikkat ceken Henn, "ancak guvenlik pahasına değil" ifadelerini kullandı. Genetik bilimci, ayrıca birkac ay icinde tıpkı grip ve hepatitte olduğu gibi guvenilirliği defalarca kanıtlanmış koronavirus aşılarının da piyasada olacağını ekledi.
Aşı karşıtlarına ve koronavirusun olmadığını reddedenlere ise "Bu kişilerin en yakın hastaneye muracat ederek bu komplo teorilerinin aşırı kalabalık yoğun bakım unitelerinde bitik vaziyette gorevlerine devam eden doktor ve hemşirelere sunmalarını şiddetle tavsiye ediyorum" onerisinde bulundu.
DW/ DBN,HS
(c)