Uşak'ta halk arasında ''kadın amele pazarı'' olarak adlandırılan alanda toplanan kadınlar, gundeliği 10 YTL'lik iş bulabilmek icin şiddetli soğuk altında saatlerce bekliyor.
Uşak'ın Eski Tabakhane bolgesinde her gun cok erken saatlerde kurulan ''kadın amele pazarı''na gelen kadınlar saatlerce gundelik iş bulabilmek icin bekliyorlar.
YEVMİYE 10 YTL

Kadın işciler, daha cok deri ve tekstil sanayisindeki gunluk işler icin 10 YTL yevmiye karşılığı tercih ediliyor. Ozellikle kış aylarında iş beklerken zorluk ceken kadınlar, yetkililerden kendilerine kapalı bir mekan tahsis edilmesi talebinde bulundu.
Pazarda yer alanlardan biri de 60 yaşındaki Fadime İnce... 39 yaşındaki kızı Nursel İnce de annesi ile her gun amele pazarına cıkıyor...
Fadime ninenin oğlu askerdeyken intihar ederek canına kıymış...
Ondan geriye iki cocuk kalmış...
Fadime Nine'nin derdi işte bu iki cocuğu bakabilmek...
YETİMLER İCİN 60'INDA CALIŞIYOR
Şoyle anlatıyor halini Fadime İnce; ''Şimdi oğlumun yetimlerine

bakmak icin her sabah buraya geliyor, iş bekliyorum. Yaşlıyım diye bana iş vermiyorlar. Ayda 4-5 gun iş bulabiliyorum. Kızım da hasta. Surekli bayılıyor. Onu yalnız bırakamadığım icin ikimiz geliyoruz."
Kızıyla birlikte iş bulabildiği gunlerde buyuk mutluluk duyduklarını dile getiren Fadime İnce, torunlarını okutabilmenin tek amacı olduğunu vurguladı.
ŞANSLI OLAN O GUN İŞ BULUYOR
Fabrika sahipleri ve gorevlilerinin sabah pazar gelerek işci sectiklerini, şanslı olanların iş bulduğunu, bulamayanların evine geri donduğunu soyleyen Ayşe Comak (50) ise şunları kaydetti: ''Yun, deri, nakliye, temizlik, aklınıza gelecek her turlu işte calışıyoruz. Buradan kazandığımız gunluk parayla evimizin gecimini sağlamaya calışıyoruz. Ama eskisi gibi iş olmuyor.''
2 COCUĞUNA BAKIYOR
Hava Akduman ise iki gunluk kazanclarıyla evlerinin ihtiyaclarını gideremediklerini belirterek, ''Okumam yazmam yok. Hava -10 derec

e, biz burada bir lokma ekmek icin saatlerdir bekliyoruz. İki gun calışsak eve 5 kilogram yağ alamıyoruz. Benim iki cocuğum var. Buradan kazandıklarımla onlara bakıyorum'' dedi.
ERKEKLER KAHVEDE, KADIN SOKAKTA
Akduman, belediye yetkililerinden kapalı bir mekan yaptırmalarını isteyerek, ''Erkek işciler kahvede bekliyor. Ama biz kadın olduğumuz icin kahveye giremiyoruz. Burada beklemek bizi perişan ediyor'' diye konuştu.
İşcilerden Elif Karga (42) ise eski tabakhane, Deri Karma Organize Sanayi Bolgesi ve Tekstil Organize Sanayide gundelik işci olarak calışan yaklaşık 300 kadın işci olduğunu belirterek, yazın orman, kışın ise sanayide calıştıklarını kaydetti.
Alintidir...