Boğazici Universitesinin kurucu ortakları arasında yer aldığı Avrupa Universiteleri İnisiyatifi (European Universities Initiative) catısı altında desteklenen NeurotechEU Avrupa Universitesi calışmalarına başladı.
Universiteden yapılan acıklamaya gore, "The European University of Brain and Technology" kısaca "NeurotechEU" adıyla kurulan konsorsiyuma Boğazici Universitesi, "sinir bilimleri ve teknolojileri" teması altında fen bilimleri, sosyal bilimler ve eğitim bilimlerinin icinde bulunduğu tum alanlarda faaliyet gosteren birim ve programlarıyla cok boyutlu katkı verecek.

Konsorsiyumda Turkiye'den Boğazici Universitesinin yanı sıra İngiltere'den Oxford University, Hollanda'dan Radboud University Nijmegen, Almanya'dan University of Bonn, İsvec'ten Karolinska Institutet, Romanya'dan University of Cluj, İspanya'dan Miguel Hernandez University of Elche ve Macaristan'dan University of Debrecen yer alıyor.
Girişimin Boğazici Universitesinde liderliğini Biyomedikal Muhendisliği Enstitusu ustlenirken, Biyomedikal Muhendisliği Enstitusu Muduru Prof. Dr. Can Yucesoy akademik lider, Uluslararası İlişkiler Genel Koordinatoru Prof. Dr. Necati Aras ise koordinator olarak NeurotechEU'da gorev alıyor.
Akademisyenlerin ortak araştırmalar yurutebilmelerine zemin hazırlayacak
Avrupa universitelerinin ve araştırma kurumlarının ABD ve Asya ile rekabet edebilirliğini artırmak amacıyla kurumsallaşmış iş birliğini esas alan Avrupa Universiteleri İnisiyatifi cercevesinde hayata gecen NeurotechEU ile yuksek eğitiminin niteliğinin ve rekabetciliğinin ileri seviyeye cıkartılması hedefleniyor.
Avrupa universitelerinin iş birliği sayesinde universiteler arası kampuslerin oluşması ve oğrencilerin farklı eğitim kurumlarından kendilerini en iyi şekilde geliştirmelerine olanak sağlayan esnek ders programları oluşturması sağlanacak. İş birliği cercevesinde teknolojik inovasyon iş paketinin liderliğini yapacak olan Boğazici Universitesi, universite-sanayi iş birliği kapsamında artı değer yaratmayı planlıyor.
Başlangıcta 3 yıllık bir Avrupa Birliği desteği kapsamında gercekleştirilecek NeurotechEU cercevesinde sinir bilimleri ve teknolojileri alanında cok disiplinli araştırmacı ve muhendis yetiştirilmesi, uygulamalı araştırmalar icin akademisyenlere ve araştırmacılara gerekli altyapının sağlanması hedefleniyor.
Lisans, yuksek lisans ve doktora duzeyinde kapsamlı eğitim iş birlikleriyle ortak universitelerdeki akademisyen, araştırmacı ve oğrencilerin ilgili alanlarda yapılacak eğitimleri NeurotechEU uyesi universitelerin herhangi birinde takip edebilmesi mumkun olacak.
Sinir Bilimleri ve Teknolojileri alanında Avrupa capında kurulacak lisansustu programlar akademisyenlerin ortak araştırmalar yurutebilmelerine zemin hazırlayacak. NeurotechEU kapsamında yapılacak calışmalar yonetişim, kalite-guvencesi ve bilginin yayılımı gibi başlıkların yanı sıra eğitim ve araştırmada cok kulturluluğu ve farklı kulturler arasında haraketliliği de destekleyecek.
NeurotechEU Campus+ adı verilen dijital platformda oğrencilere ve araştırmacılara mekan sınırından etkilenmeyen calışma imkanı tanırken, lisansustu ve doktora oğrencileri icin tasarlanan NeurotechEU Graduate School, sinir bilimleri ve teknolojilerinde girişimciliği ve inovasyonu odağına alacak. Oluşturulacak NeurotechEU Life-Long Learning Center (Yaşamboyu Eğitim Merkezi) mezunlarına ek olarak toplumun ceşitli kesimlerine yaşam boyu eğitim programlarıyla ulaşmayı amaclıyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Andac Hongur