Samsun'un İlkadım ilcesinde 55 yaşındaki Refik Akdağ, gecmişten gelen lezzeti yaşatmak icin dedesinden kalan değirmeni işletmeyi surduruyor.
Celikalan Mahallesi'nde asırlık su değirmeni Akdağ'ın ozverisi sayesinde gunumuzde de donmeye devam ediyor.

Akdağ, AA muhabirine, su değirmenini dedesinin ardından babasının işlettiğini, ucuncu kuşak olarak da değirmeni kendisinin calıştırdığını soyledi.
Vatandaşların talebi olduğu icin değirmeni aktif tutmaya calıştıklarını anlatan Akdağ, "Benim bildiğim bu değirmenlerinden 25 tane vardı fakat şu an hic biri aktif değil. Elimizden geldiği kadar bunu yaşatmaya calışıyoruz." dedi.
Su değirmenlerinde oğutulen unun elektrikli değirmenlere gore daha lezzetli olduğunu dile getiren Akdağ, "Su değirmeni, elektrikli değirmenler gibi mısır ununu, buğday ununu veya yulaf ununu hızlı donerek yakmıyor. Değirmen taşı rahat donduğu icin bu unlar daha kaliteli cıkıyor. Muşterilerimiz lezzet icin burayı tercih ediyor. Eskiler o lezzeti iyi bildiği icin buraya geliyor." ifadesinde bulundu.
Karadeniz insanı icin mısır ekmeğinin yerinin ayrı olduğuna işaret eden Akdağ, şoyle devam etti:
"En iyi mısır ekmeği de su değirmeninde oğutulmuş undan yapılandır. Karadeniz insanını su değirmeninden yoksun bırakmadığım icin mutluyum. Ayrıca anılarımız var, burada cocukluğumuz gecti. Babamın burada oluşunu hatırlıyorum. Babamla yaşadığım anıları hatırlıyorum. Bunları hatırladığımda ben de mutlu oluyorum."
"Değirmene yılın belli aylarında geliyor muşteriler"
Gunumuzde kırsaldaki vatandaşların eskisi kadar bol miktarda mısır ya da buğday ekimi yapmadıklarına da işaret eden Akdağ, "Değirmene yılın belli aylarında geliyor muşteriler. Onun haricinde ise bakımlarını yapıp sezon geldiği zaman değirmeni calıştırıyoruz." diye konuştu.
Değirmen taşının doğadan cıkan kaliteli bir taş olduğunu anlatan Akdağ, şunları kaydetti:
"Her taştan değirmen taşı olmaz. İşlemesi rahat, gozenekli, mısırı, buğdayı guzel parcalayabilecek bir taş olması gerekiyor. Bunu da ustalar cok iyi tanıdığı icin kesiliyor, yontularak işlenerek değirmene uygun hale getiriliyor. Bolgemize bu taşların geldiği donemde araba yolu yoktu. Arac uzak bir noktaya gelirdi taşlar Ladik ilcesinden araca yuklenerek bir kilometre uzağımıza kadar getirilebilirdi. Eskiden imece usulu ile herkes birbirine yardım ederdi ozellikle boyle işlerde cunku halkın ihtiyacı da cok su değirmenine."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Veysel Altun