Etiyopya ordusunun, kuzeydeki isyancı Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'ne (TPLF) yonelik operasyonu sonucu cıkan catışmalardan kacan Etiyopyalılar, savaşın ayırdığı yakınlarıyla sığındıkları Sudan'da yeniden buluşmayı umuyor.
Tigray'daki catışmalar nedeniyle Sudan'ın Kesele eyaletindeki Hamdayit Kampı'na sığınan Etiyopyalılar, 4 Kasım'da bolgedeki internet ve telefon hatları kesildiğinden yakınlarıyla irtibat kuramıyor.

Kampta Tigray bolgesiyle iletişim ve kayıp başvuruları icin oluşturulan cadırda sığınmacılar, sayıları 200'u aşan kayıp yakınlarından gelecek iyi haberleri bekliyor.
Sudan Kızılayından Adem Mahmud İsmail, AA muhabirine yaptığı acıklamada, Uluslararası Kızılhac Komitesi ile iş birliği halinde kayıpların bulunması ve sığınmacıların yakınlarıyla bağlantı kurabilmesi icin calıştıklarını ve her sığınmacıya 3 dakika ucretsiz telefon goruşmesi imkanı sunduklarını soyledi.
Yakınlarının seslerini duyan sığınmacılar sevinc cığlıklar atarken, geride bıraktıkları ailelerine ulaşamayanlar ise huzunlu şekilde cadırlarına geri donuyor.
219 kayıp başvurusu
Hamdayit Kampı'nda 25 Kasım'dan bu yana 219 kayıp başvurusu aldıklarını belirten İsmail, Uluslararası Kızılhac Komitesi aracılığıyla yaptıkları arama taleplerine şu an icin herhangi bir yanıt alamadıkarını soyledi.
Hamdayit Sığınmacı Kabul Merkezi Muduru Yakup Muhammed, "Hamdayit, diğer kamplara transfer icin gecici barınma merkezi konumunda ancak bircok sığınmacı, yakınlarının buraya geleceği umidiyle bolgeden ayrılmaya yanaşmıyor." dedi.
Muhammed, Hamdayit'teki sığınmacıların Kadarif eyaletindeki Um Rakuba Kampı'na otobuslerle transferlerinin surduğune işaret ederek, "Kamp, Sudan-Etiyopya Eritre ucgenindeki sınır hattında yer aldığından imkanlarımız cok kısıtlı. Hastalar var ve bazı ilaclar eksik. Barınma, gıda ve ilac desteği gerekiyor. Yardım kuruluşlarına destek cağrısı yapıyoruz." diye konuştu.
Hizmet veren kuruluşlar olsa da sayının kapasitenin cok ustunde olduğunu ifade eden Muhammed, evlerini acan ve yiyecek yardımı sağlayan Hamdayit sakinlerine teşekkur etti.
Sudan Kızılayı Acil Durum ve Afet İdaresinden Sıddık Muhammed Hamad da bolgede biri Sudan Kızılayına ait 2 sağlık merkezinin hizmet verdiğini belirterek, "Sığınmacılarda sıtma, ishal ve bazı enfeksiyonlara rastlandı. Tuvalet sıkıntısı ve sinekler hastalıklara davetiye cıkarıyor. Şartların iyileştirilmesi ve ilac miktarının artırılması gerekiyor." ifadesini kullandı.
Hukumetin sığınmacıları buradan Kadarif'e nakletme kararı aldığını dile getiren Hamad, "Um Rakuba'daki kamp 60 bin kişiye barınma ve gıda hizmeti icin yeterli. Tum yardım kuruşları Um Rakuba'da calışıyor. Yerel ve uluslararası kuruluşlar desteklerini surdurmeli." diye konuştu.
Etiyopyalı 65 sığınmacı cocuk ailelerini kaybetti
Kesele Valisi Ettayyib Muhammed eş-Şeyh, 12 Aralık'ta AA muhabirine yaptığı acıklamada, catışmalardan kacarken 65 Etiyopyalı sığınmacı cocuğun ailelerini kaybettiğini acıklamıştı.
Birleşmiş Milletler'e gore, Etiyopya'daki catışmalar 63 binden fazla kişiyi yerlerinden etti, bunlardan yaklaşık 53 bini Sudan'a sığındı.
Hamdayit 36 binden fazla multeciyi ağırlıyor
Sudan Multeciler Komiserliğine gore, Hamdayit bolgesinde 36 binden fazla multeci bulunuyor.
Yerel ve uluslararası yardım kuruluşlarının yanı sıra Turkiye merkezli insani yardım kuruluşları barınma ve gıda yardımında bulunuyor.
UNICEF'ten acil yardım cağrısı
Birleşmiş Milletler Cocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Tigray'daki catışmalar nedeniyle yardıma muhtac milyonlarca kişinin mağdur olduğunu belirterek, insani yardımlar icin acil surdurulebilir ve koşulsuz erişim cağrısı yapmıştı.
Etiyopya ulusal ordusunun, eyaleti yoneten isyancı TPLF saldırılarının hemen akabinde 4 Kasım'da başlattığı askeri operasyonda, binlerce kişi hayatını kaybetti.
Operasyon oncesi bolgedeki iletişim hatları kesildiğinden Tigray'daki gelişmelerle ilgili basına cok fazla bilgi sızmıyor.
Afrika'daki sığınmacı yukunu en fazla sırtlanan ulkelerden Sudan'da, coğunluğu Guney Sudan'dan olmak uzere 1 milyondan fazla sığınmacı bulunuyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Mahmoud Haggag Mahmoud Ali