Sanayi sektorunde endustriyel tasarımcı olarak bir sure calıştıktan sonra hayalindeki mesleği yapmak icin Guney Kore'de "Flower Cake" ustasından eğitim alan Şeyma Fidan'ın, uzerinde hammaddesi tereyağ olan birbirinden farklı renk ve turdeki yenilebilir ciceklerin yer aldığı tasarım pastalarını gorenler kesmeye kıyamıyor.
Endustriyel Tasarım Bolumunden mezun olduktan sonra bir sure sanayi sektorunde calışan Şeyma Fidan, hayalini kurduğu pastacılığı oğrenmek amacıyla araştırmalara başladı.
Fidan, sosyal medyada araştırmalarını surdururken cicek tasarımları on planda olan Guney Koreli pasta ustasının calışmalarından cok etkilendi.
Gercek cicek modellerini, yapacağı pasta tasarımlarına aktarabilmek ve eğitimi icin para biriktirmek amacıyla 4 ay sureyle İstanbul'daki bir cicekcide calışan Fidan, daha sonra Guney Kore'nin yolunu tuttu.
Seul kentinde "Flower Cake" tarzında butik pasta uretilen atolyeye giden Fidan, burada aldığı kısa sureli eğitimin ardından yurda dondu.
Umraniye'de kurduğu atolyesinde pasta tasarım calışmalarını surduren Fidan, sanayi sektorunden butik pasta uretimine geciş hikayesini, AA muhabirine anlattı.
Tasarımcı olduğu icin elinin teknik yeteneğe yatkın olduğunu belirten Fidan, pasta yapmayı cok kısa surede oğrendiğini soyledi.
Guney Kore'deki eğitiminin ardından Turkiye'ye donenerek ozel tasarım pasta yapmaya başlayan Fidan, "2017'den beri satış yapıyorum. Aynı zamanda eğitim veriyorum. Kendime ufak bir atolye actım. Hem eğitim veriyorum kendim de bir yandan hem eğitimler alıyorum. Turkiye'ye geldiğimde bircok eğitime de gittim." dedi.
Guney Kore'de lezzet algısının cok farklı olduğunu belirten Fidan, "Memleketimizin lezzetli tereyağları cok daha farklı olduğu icin tarifler direkt uymuyordu. Ben onları Turkleştirmeye, damak tadımıza cevirmeye uğraştım." şeklinde konuştu.
Fidan, yurt dışını ilk kez tecrube ettiğini ve Korece bilmesinin eğitiminde kendisine buyuk bir avantaj sağladığını soyledi.
Pastanın, Turkiye ve Guney Kore'de farklı uretim teknikleriyle yapıldığına değinen Şeyma Fidan, "Turkiye'de kek ve pastalar icerik bakımında cok zengin. Guney Kore'de ise pastalar ekmek gibi. Kekler ise sert ve icine ince bir krema suruluyor." diye konuştu.
İki ulke arasındaki damak farkını, kendi tasarımlarında Turkiye'nin damak zevkine uyarladığını ifade eden Fidan, lezzet olarak da cok farklı icerikler uretmeye calıştığını soyledi.
Farklı lezzetlere ve tarzlara acık olunması gerektiğini anlatan Fidan, sozlerine şoyle devam etti:
"Turkiye'de pasta algısı biraz stabilize. 'Pandispanya kakaolu olur', 'Pandispanya sade olur' şekilde. Ama ben yurt dışına gidip de eğitim aldığım icin daha farklı kekler, pandispanya yapma ve oğrenme fırsatım oldu. Standart olmamalı bence. Cok daha farklı lezzetlere acılmalıyız. Turkiye'de pastacılık sektoru yukselmeli. Zaten tatlıya meyilli olan ve seven bir ulkeyiz. Neden daha farklı lezzetlere acık olmayalım? Şu anda ben satış yapıyorum. Farklı tatlarda satışlarım var. Muşterilerden gercekten guzel donuşler alıyorum. Beni motive eden de bu."
"Buttercream icerik yonunden daha guvenilir"
Bircok ulkede pasta denilince akla pek cok ceşidi bulunan buttercreamın (tereyağlı krema) geldiğini soyleyen Şeyma Fidan, "Benim kullandığım krema da buttercreamın sert bir cinsi. Lezzet olarak da pek coğundan daha guzel. Bu buttercreamı hem pastanın dışına sıvama olarak hem de cicek yapmak icin kullanıyorum. Hem dayanıklı hem lezzetli. İceriğinde katkı maddesi yok. Coğunluğu tereyağ ve şekerden oluşan bir krema. Genelde kreşler, hassas anne adayları bu kremayı tercih ediyorlar." dedi.
Fidan, şeker hamuruna ilginin azaldığını, hijyen ve lezzet acısından daha yetersiz olduğunu duşunduğunu soyledi.
Buttercreamın hijyenik ve icinde ne olduğu bilindiği icin daha cok guvenildiğini dile getiren Fidan, "Yağlı oluşu insanları biraz tedirgin ediyor olabilir ama geri donuşler hep pozitif. Kremayla ilgili olumsuz donuş almadım. Biraz yağlı geldi diyen oluyor illa ki. Klasik şeker hamurlu pasta cok guzel gorunur ama dışı tamamen atılır ve ici yenir." diye konuştu.
"Pastacıların sabit tariflerde kalmamalarını istiyorum"
Muşterilerinden donuşlerin cok olumlu olduğunu anlatan Fidan, "Pek cok kez 'Hayatımda yediğim en lezzetli pasta' diye donuşler aldım. Coğunlukla cikolatalı ve sade pastalarım ilgi goruyor. Farklı lezzetleri tadanlar yeniden talep ediyor. Hic yemeyen insan sipariş vermeye cesaret edemiyor. Bu algıyı da kırmaya calışıyorum." ifadelerini kullandı.
Gunubirlik ya da 3 gunluk eğitimler verdiğini soyleyen Fidan, şunları kaydetti:
"Bir gunde bile cok şey oğrenenler oluyor. Daha cok cicek tasarımı ile kek ceşitlerini oğretiyorum. Bu işten para kazanmak isteyenlere 3 gunde bir meslek eğitimi vermiş oluyorum. Pasta tasarımlarını Turk damak tadına uyarladığım icin kursiyerlerin oğrenmesi de kolay oluyor."
Pastaları tek başına yapıp teslim etmesinin pandemi surecinde muşterilerinin icini rahatlattığını anlatan Fidan, "Kalabalık bir atolye değil burası. Vitrinde gunlerce durmuyor. Urunlerimi gun icinde yapıyor ve teslim ediyorum." diye konuştu.
Sektore yararlı olmak istediğini ve akımı etkileyecek kadar belirli bir yere gelmek istediğini ifade eden Şeyma Fidan, sozlerini şoyle tamamladı:
"Genclere 'İlla gitmelisin' denilen okulda okumak zorunda değilsiniz diyorum. Cok daha farklı acılardan bakmak lazım. Muhendislik yuksek bir yer ama pastacılık alcak bir yer değil. Sonucta helal para kazanıyorsak ve mutluysak gerisi onemli değil.
Pastacıların sabit tariflerde kalmamalarını istiyorum. Kendilerini geliştirebilirler. Farklı tarif ve lezzet arayışında olabilirler. Şeker hamuru haricinde cok krema var sadece buttercream değil. Ben de imkanım oldukca oğrenmeye calışıyorum."