10 metrekarelik dukkanında fabrikasyon urunlere direniyor
Fare kapanı, elek, kalbur ve mısır pişirme tavası yaparak mesleğini yaşatmaya calışıyor
ANTALYA - Antalya'nın Akseki ilcesinde yaşayan Mustafa Ay fare kapanı, elek, kalbur ve mısır pişirme tavası yaparak mesleğini yaşatmaya calışıyor. Gecmişte hemen her evde bulunan fare kapanının ustaları, gunumuzde gelişen teknolojinin de etkisiyle unutulan mesleklerini yaşatmak icin zamana direniyor.
Antalya'nın Akseki ilcesine bağlı Cemerler Mahallesi'nde yaşayan Mustafa Ay, fare kapanı, elek, kalbur ve mısır pişirme tavası yapıyor. Eskiden elek ve kalburu daha fazla yaparken, şimdi ise en fazla fare kapanını yaparak mesleğini yaşatmaya calışan Ay, bu mesleği artık cok az sayıda ustanın yaptığını soyledi.
İlceye bağlı Cemerler Mahallesi'nde yaşayan Ay, 10 metrekarelik atolyesinde eskiden daha cok elek ve kalbur urettiğini, ancak son zamanlarda fare kapanı yapımına ağırlık verdiğini ifade etti. Bir fare kapanını yapabilmek icin en az 15 kez elden gecirdiğini soyleyen Ay, "Fare kapanı yapacağım tahtayı once ciziyorum. El matkabı ile deliyorum. Daha sonra iskeletini hazırladıktan sonra orme teli ile ormeye başlıyorum. Dantel gibi işliyorum. Bir fare kapanını yaklaşık 20-25 dakikada oruyorum. Daha sonra fare kapanının kapağını takarak işlemi sonuclandırıyorum" diye konuştu.
Ay, fare kapanlarını 20 liradan sattığını kaydetti.
Mesleğe 15 yaşında koyde bir ustanın yanında cırak olarak başladığını ve 44 yıldır surdurduğunu anlatan Ay, şoyle konuştu:
"1979 yılında ustam askere gitti. O gunden bu yana 10 metrekarelik dukkanda elek, kalbur, mısır tavası ve fare kapanı yaparak mesleğe devam ediyorum. Ben şu anda emekliyim. Emekliliğimi ise bu meslekten kazanmış olduğum parayla Bağkur yatırarak oldum."
Yakın zaman oncesine kadar her evin ihtiyacı olan elek, kalbur ve holus gibi aletlerin yapımını yetiştiremediğini soyleyen Ay, Şimdi her şey fabrikasyona dondu. Şu anda sadece fare kapanını daha fazla yapıyorum. Fare kapanı satışı azda olsa oluyor. Elek kalbur işi tamamen bitti. Fare kapanından az da olsa para kazanıyoruz."
"Yanıma cırak bulamıyorum"
Mesleğini cok sevdiğini ancak yanında calıştıracak cırak bulamadığını belirten Ay, "Bir oğlum var. Onu okuttum. Oğlum bile bu mesleğe heves etmedi. Zaten koyumuzde genc nufus kalmadı. Yanımızda mesleği oğrenecek cırak bulamıyorum. Koyumuzde eskiden 3 usta vardı. Onlar bu mesleği bırakarak Manavgat ilcesinde otellerde calışmaya başladı" dedi.
"Babam ciftcilik yapıyordu"
Babasının ciftcilikle uğraştığını ve kucuk yaşta usta yanında calışmaya başladığını soyleyen Ay, "Babam bu işi yapmıyordu. Ciftcilikle uğraşıyordu. Ben mesleği bir arkadaştan oğrendim. Bu mesleği seviyorum. Urettiğim fare kapanlarının tanesini 20 liradan, eleğin tanesini ise buyukluğune gore 15-25 lira arasında veriyorum. Bu emeğimizin karşılığı değil. Mesleğimi seviyorum. Zaman olduruyorum. Vakit geciriyorum" ifadelerini kaydetti