Turkiye'nin ilk uzay temalı merkezi olan Gokmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM), NASA'da gorev yapan Turk bilim insanı Dr. Umut Yıldız ile Damla Pekgoz'un sunduğu 'Tek Care Uzay' programında ele alındı.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) onculuğunde TUBİTAK ve Bursa Buyukşehir Belediyesi işbirliğiyle hayata gecirilen GUHEM'in Genel Muduru Halit Mirahmetoğlu, Youtube kanalından her hafta Cumartesi gunu yayınlanan 'Tek Care Uzay' programında merkez hakkında bilgiler aktardı. Mirahmetoğlu, BTSO Yonetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay'ın 2013'te ortaya koyduğu vizyonuyla GUHEM'in hayata gecirildiğini ifade ederek, merkezde 15 farklı temada 160'a yakın duzenek olduğunu dile getirdi. Mirahmetoğlu, salgının etkisinin azaltmasıyla birlikte GUHEM'in onumuzdeki donemde ziyaretcilerini ağırlayacağını soyledi.
Astronotlar ne yer, ne icer, nasıl uyur?
Halit Mirahmetoğlu, GUHEM'de ay uzerinde yurumenin birebir yapılabileceği bir simulatorun yer aldığını belirterek, şoyle konuştu: "Havacılık ve uzayla ilgili her turlu faaliyet, bu merkezde bulunuyor. Buraya gelen bir cocuğumuz ve gencimiz gunlerce zaman gecirebilir. 13 bin metrekarelik bir alana sahip merkez, 2 kattan oluşuyor. İlk kat, havacılık uzerine kurulu. Buradaki simulatorlerde birebir ucak kullanma deneyimi edinilebilecek. Tamamen hareketli bir sivil ucağın nasıl kullanılabileceğini oğretiyoruz. İkinci katta uzay teması işleniyor. Cok ozel bir asansorumuz var. Asansorde geri sayım yapılıyor ve fırlatma simule ediliyor. İkinci katta 'Uluslararası Uzay İstasyonu' sizi karşılıyor. Bu bolumde astronotlar ne icer, ne yer, nasıl uyur, uzayda spor nasıl yapılır? Bunları da bu bolumde ziyaretcilerimize anlatacağız. Hedefimiz GUHEM ile ulusal ve uluslararası bircok etkinliği Bursa'ya kazandırmak. GUHEM'in bir marka haline gelmesini istiyoruz."
NASA'da gorev yapan Turk bilim insanı Dr. Umut Yıldız, GUHEM gibi bir merkezin Turkiye'de hayata gecmesinin cok heyecan verici olduğunu ifade ederek, "Bu merkezden etkilenmemek imkansız. Sadece Bursa değil, tum Turkiye'den cocuklarımız ve genclerimiz burayı ziyaret etmeli. Aileler de burayı incelemeli. Cunku cocuklar, her ne kadar uzay ve havacılıkla buyuse de universite sınavından sonra bolum secimi zamanı geldiğinde ailenin etkisinde kalıp başka meslekleri tercih edebiliyor. Aileler, uzay ve havacılıkla ilgili fazla bir şey bilmediği icin gencleri doğru yonlendiremiyor. GUHEM'in sunumundan cok etkilendim. Bizim şu anda ABD'de yaşadığımız uygulamaları bizzat orada yaşayabilirsiniz. Harika bir iş cıkarılmış. Bu projenin hayata gecmesini sağlayan herkese sonsuz teşekkurlerimi sunuyorum." ifadelerini kullandı.
"Farklı tecrube alanları mevcut"
Damla Pekgoz ise 'Tek Care Uzay' programının bir bolumunu GUHEM'de yapmak istediklerini dile getirerek, "GUHEM beni oldukca etkiledi. Burada farklı farklı tecrube alanlarının olduğunu oğrendik. Cok heyecanlandım. Bu merkezin cocuklara ve genclere yeni ufuklar kazandıracağına inanıyorum." şeklinde konuştu. - BURSA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı