Turkiye'de kiraz uretiminin onemli merkezlerinden olan Amasya'da yurtdışına yapılan kiraz ihracatının artırılması hedefleniyor.
74 bin 860 dekarlık alanda bağ-bahce ziraatı yapılan ilde bu alanın yuzde 34'luk kısmında kiraz yetiştiriciliği gercekleştirildiğini belirten İl Tarım ve Orman Muduru Hayrullah Goktekin, "38 bin 542 ton kiraz uretimimizin yaklaşık yuzde 20'sini ihrac edebilmekteyiz. Bu ihrac miktarı uretimimize oranla cok duşuk seviyede kalmaktadır. İhracat miktarımızı artırmak, ihracata uygun kapama kiraz bahcelerinin artırılması adına surekli projeler yaparak ihracata uygun kiraz ceşitlerinin oranını artırmayı hedeflemekteyiz" dedi.

Nisan ayından başlayıp Eylul ayına kadar kiraz hasadı yapıldığına değinen İl Muduru Goktekin, "Bu uretim zamanı ceşitliliğini en ekonomik şekilde zamanlayarak ihracata uygun kiraz ceşitlerinin erkenci, orta erkenci ve gecci ceşitlerin uretim miktarlarını artırmamız gerekmektedir. Hedefimiz tum uretim ve hasat suresi boyunca ihracat yapan firmaları ilimizde tutabilecek uretim potansiyeline ulaşmaktır" diye konuştu.
Tarım şehri Amasya'da meyve uretim alanlarını coğaltmak, meyveciliği ceşitlendirmek, ciftcilerin gelir duzeyini artırmak ve alternatif gelir kaynakları oluşturmak amacıyla Amasya İl Ozel İdaresi butcesinden kaynak ayrıldığına değinen Goktekin, Amasya Valiliği'nin himayesindeki meyveciliğini geliştirme projeleri kapsamında ciftcilere kiraz fidanlarının dağıtıldığını soyledi. - AMASYA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı