Yurt dışı uretici fiyatları (YD-UFE), Kasım ayında aylık bazda yuzde 2.02 ve yıllık bazda yuzde 41.12 yukseldi.
Turkiye İstatistik Kurumu'nun (TUİK) verilerine gore Turkiye'de uretimi yapılarak yurt dışına ihrac edilen malların fiyatlarındaki değişimin olculduğu YD-UFE, gecen yılın Aralık ayına gore yuzde 38.61, ve 12 aylık ortalamalara gore yuzde 20.33 yukseldi.

Sanayinin iki sektorunde yurt dışı uretici fiyatları yıllık bazda; madencilik ve taşocakcılığında yuzde 43.88, imalatta yuzde 41.07 yukseldi.Ana sanayi gruplarındaki yurt dışı uretici fiyatları da yıllık bazda; ara malında yuzde 42.14, dayanıklı tuketim malında yuzde 52.51, dayanıksız tuketim malında yuzde 40.29, sermaye malında yuzde 42.39 yukseldi, enerjide yuzde 12.67 duştu.Sanayinin iki sektorunde yurt dışı uretici fiyatları aylık bazda; madencilik ve taşocakcılığında yuzde 1.73, imalatta yuzde 2.03 yukseldi.Ana sanayi gruplarındaki yurt dışı uretici fiyatları da aylık bazda;ara malında yuzde 2.44, dayanıklı tuketim malında yuzde 2.05, dayanıksız tuketim malında yuzde 2.76, enerjide yuzde 8.68, sermaye malında yuzde 0.43 yukseldi.Yurt dışı uretici fiyatları yıllık bazda, kok ve rafine petrol urunlerinde yuzde 12.67 azalış gercekleşti. Buna karşılık diğer mamul eşyalar yuzde 60,.82, elektrikli techizat yuzde 48.03, metal cevherleri yuzde 47.42 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektorler oldu.Yurt dışı uretici fiyatları aylık bazda, tutun urunlerinde yuzde 1.88, makine ve ekipmanlarda yuzde 1.35, bilgisayarlar ile elektronik ve optik urunlerde yuzde 0.91 azalış gercekleşti. Buna karşılık kok ve rafine petrol urunleri yuzde 8.68, giyim eşyası yuzde 3.46, elektrikli techizat yuzde 3.28 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektorler oldu. (Grafik)

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı