BİRLEŞMİŞ Milletler Eğitim, Bilim ve Kultur Orgutu (UNESCO) tarafından gastronomi alanında 'Yaratıcı Şehirler Ağı'na layık goren Hatay'ın unutulan lezzeti 'sasico', şeflerin ellerinde yeniden topluma tanıtılıyor. Mutfağındaki 600 ceşit yemek ve tatlının yanı sıra, yeni tatların keşfedildiği Hatay'da, gecmişte yapılan ama unutulmaya yuz tutmuş lezzetlerin topluma yeniden kazandırılması icin calışmalar yapılıyor.
BEŞ BİN YIL ONCESİNE DAYANAN LEZZET; SASİCO

Gastronomi alanında bircok projeye imza attıklarını soyleyen Hatay Buyukşehir Belediyesi gastronomi şefi Celil Erkan, nenesinden oğrendiği sasico yemeğinin, yuz yıllardır Hatay'da yapılan lezzet olduğunu dile getirdi. Sasico yemeğinin, Orta Asya Turk devletlerinin beş bin yıl once yaptıkları bir yemek olduğunu belirten Erkan, "Orta Asya Turk devletleri, gocebe hayatı yaşadıkları zamanlarda, gecimlerini hayvancılıkla sağlıyorlardı. Hayvanlardan elde ettikleri etleri, daha uzun gunlere, aylara saklamak amacıyla kuzunun bağırsağına doldurarak yaptıkları bir lezzetti. At uzerinde bir yerden bir yere giderken acıktıklarında, doğadan hemen bir cop şiş kopartıp, kuzu bağırsakları altışar santim şeklinde keserek, ateş uzerinde pişirip yedikleri bir lezzettir. Hatay'da da bu lezzet yuz yıllar once yapılırdı" dedi.HEM ŞİŞTE HEM TAVADA YAPILABİLİYORSasico yemeğinin yapılışını anlatan gastronomi şefi Erkan, "Sasico yemeği, kuzu kıyması, tuz, karabiber, kimyon, toz biber, yenibahar ve sarımsaktan oluşmaktadır. Bunların hepsini yoğurduktan sonra, kuzu bağırsaklarının icine dolduruyoruz, daha sonra kuzu bağırsağını altışar santim aralıklarla bağlıyoruz. Son olarak, cop şiş olarak mangalda pişirilebilen sasico yemeği, tavada kızartılarak da yapılabilir" ifadelerine yer verdi.Antakya sosisi olarak da adlandırılan, unutulmaya yuz tutmuş sasico yemeğini yeniden topluma kazandırmak icin calışmalar yaptıklarını aktaran Erkan, gastronomi kenti Hatay'ın tum lezzetlerini gecmişten geleceğe aktarma cabasında olduklarını soyledi.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / İzzet NAZLI