ANTALYA'da 'altın portakal' olarak da adlandırılan turuncgillerin atası kamkat hasadı başladı. Kamkatın kentte yılda iki kez hasadı yapılıyor ve uretim de yaklaşık 3 bin tona kadar cıkıyor.
Koronaviruse karşı bağışıklık sistemini doğal yollarla guclendirmek isteyenler, farklı yontemlere başvuruyor. Bol miktarda C vitamini iceren, 'altın portakal' olarak anılan kamkat, son donemde en cok tercih edilen meyvelerin başında geliyor. Onceden sadece peyzaj susu olarak kullanılan kamkat meyvesi, artık bahcelerde uretiliyor ve toplam uretim miktarı 2 ila 3 bin tona kadar yukseldi. Kilosu 30 TL'ye alıcı bulan kamkatı fidan olarak almak isteyenler, 85 ila 100 TL arasında ucret oduyor.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitusu Mudurluğu (BATEM) tarafından uzun yıllar once Turkiye'ye getirilen kamkatın Antalya bolgesinde bahce uretimi yaygınlaştı. Turuncgillerin en kucuğu, ancak C vitamini yonunden en guclusu olan kamkatta yılın ikinci hasadı, aralık ayıyla birlikte başladı. BATEM'e ait narenciye bahcelerinde yıllık 10 tona yakın meyve toplanırken, il genelindeki uretim rekoltesi 3 bin tona ulaştı.BATEM Muduru Abdullah Unlu, portakal, mandalina, bergamot, limon gibi turuncgiller ailesinden kamkatın, 'turuncgillerin mucevheri' veya 'altın portakal' olarak anıldığını soyledi. Unlu, kamkatın şeklinin limona, renginin ise portakala benzediğini aktardı. Kamkatın kabuğu soyulmadan yenilebildiğini kaydeden Unlu, "Kokusu bergamotu andırır. Elinizde tuttuğunuzda uzun sure kokusu gitmez" dedi.Kamkatın bağışıklık sistemine katkısını anlatan Abdullah Unlu, şoyle konuştu: "Kamkat artık son yıllarda oldukca ticarileşmiş, pazarlarda gormeye alıştığımız bir meyve. Donma riski diğer turuncgillere gore daha gec oluyor. -8 dereceye kadar dayanıyor, hızla donmuyor. Ticari bahceler kurulmaya başlandı. Kamkat, sus bitkisi olarak kullanılıyordu, fakat C vitamininin yuksek olması ticari olarak ilgi cekmesini sağladı. Taze tuketilmeli, kabuğu ile birlikte yeniliyor. Antioksidan değerleri cok yuksek. Pandemi gunlerinde doğru beslenmek ve taze beslenmek oldukca onemli. Antalya bolgesinde 2 veya 3 bin ton arasında uretimimiz var. Kapama bahceler yeni yeni yapılıyor. Kamkat receli ve kurusu da satılmaya başlandı."10 BİN AĞACTA YILLIK 140 TON KAMKATAntalya'nın Aksu İlcesi Abdurrahmanlar Mahallesi'nde 100 donum arazi uzerine kurulan, icinde 10 bin ağacın bulunduğu kamkat bahcesinde sararan urunler hasat ediliyor. Efecan Tarım'a ait bahcede 2020 yılının son hasadını gercekleştirdiklerini anlatan merkez uretim muduru Ali Toprak, calışmalar hakkında bilgi verdi. Kamkatın yılda iki kez meyve verdiğini belirten Toprak, aralık hasadının ardından ağacların bir sonraki yıl icin dinleneceğini, ilkbahar ile birlikte cicek acıp meyve vereceğini soyledi.KORONAVİRUSLE KAMKATA İLGİ ARTTIC vitamini deposu olduğu icin kamkata ilginin ticari anlamda da arttığını anlatan Ali Toprak, "10 bin ağactan her hasat zamanında 140 tona yakın urun elde ediyoruz. Yıllık hasattan elde edilen urunlerimizi de yurt ici ve yurt dışı pazarlarda dağıtıyoruz. Bu yıl insanlığı tehdit altına alan koronavirus salgınından dolayı kamkata ayrı bir ilgi oldu. Cunku tam bir C vitamini deposu" dedi.TOPLANMASI ZAHMETLİUrun hasadında calışan Nurten Kala, kamkat toplamanın diğer turuncgillere gore daha zahmetli ve zor olduğunu anlattı. Kamkatın kucuk olmasından dolayı bir ağacta yuzlerce olduğunu hatırlatan Kala, "Tek tek daldan toplayarak sepetlere diziyoruz. Sağlık ve C vitamini deposu kamkat, bağışıklığın kuvvetlenmesine yardım ettiği belirtiliyor" diye konuştu.