ADANA'nın Feke ilcesinde, torunlarıyla Toros Dağları'nın 500 rakımlı ormanlarından topladığı iğdeli andız ağacı kozalaklarını andız pekmezine donuşturen Sevgi Karakılcık (66), siparişlere yetişemiyor. Yıllardır andız pekmezi urettiğini belirten Karakılcık, "Oğretmen 2 cocuğum var, onları andız pekmezi satarak okuttum" dedi.
İlceye bağlı Tokmanaklı Mahallesi'nde yaşayan Sevgi Karakılcık, yıllar once eşiyle birlikte ormandan topladığı andız ağacı kozalaklarından pekmez uretmeye başladı. Gecen yıl eşinin hayatını kaybetmesiyle andız pekmezi uretimine ara veren Karakılcık, gelen siparişler uzerine yeniden uretime gecti. Torunlarıyla birlikte Toros Dağları'nın 500 metre rakımlı ormanlarından elleriyle topladıkları andız kozalaklarını sert zeminde kıran Karakılcık, su dolu leğenlerde ıslatıyor. Yaklaşık 48 saat bekletilen andızlar, 12 saat boyunca kazanlarda kaynatılıyor. Karaciğer ve mideye faydalı olduğu soylenen andız pekmezinin kilosunu 50 liradan satışa sunan Karakılcık, siparişlere yetişemiyor.Andız pekmezi uretiminin cok zahmetli olduğunu belirten Sevgi Karakılcık, "Cocuklarım ve torunlarımın topladığı andızları burada pekmeze donuşturuyoruz. Onceki yaptığımızda 200 kilogram kadar pekmez cıkarmıştık, bunda da epey oldu. Andız pekmezi her şeye faydalı. Ben de yıllardır uretip, satıyorum. Oğretmen 2 cocuğum var, onları andız pekmezi satarak okuttum" dedi.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Ali GOKDAL