ABD'de, aylarca suren anlaşmazlıklarından ardından, 900 milyar dolarlık bir yardım paketinde anlaşmaya varıldı.
Paket, koronavirus salgını sebebiyle zor durumdaki işletmeler icin maddi yardım ve işsizlik programları da dahil olmak uzere destekleri iceriyor.
Anlaşma, Cumhuriyetci Senato coğunluk lideri Mitch McConnell tarafından acıklandı. Ancak paketin hala resmi olarak oylanması gerekiyor.
Pazar gunu anlaşmayı acıklayan McConnell, "Ulusumuzun cok uzun suredir duyması gereken şeyi nihayet duyurabiliyoruz: Daha fazla yardım yolda" ifadelerini kullandı.
Paket, Mart ayında kabul edilen 2,4 trilyon dolarlık ekonomik yardımın ardından ABD tarihindeki en buyuk ikinci teşvik olacak.
Senatonun Demokrat azınlık lideri Chuck Schumer, "Nihayet Amerikan halkına ileteceğimiz bazı guzel haberlerimiz var" dedi.
[h=3]Pakette neler var?[/h]Paket kapsamında kişilere 600 dolar doğrudan odeme verilecek, işsizlik odemeleri haftalık 300 dolar daha artırılacak ve kucuk işletmelere de toplamda yuz milyarlarca dolar ek yardım sağlanacak.
Reuters'ın aktardığı habere gore ise kira yardımı icin de 25 milyar dolar sağlanacak.
Kongre, paketi Eylul 2021'e kadar hukumet programlarını finanse edecek 1,4 trilyon dolarlık bir butce tasarısına dahil etmeyi hedefliyor.
[h=3]12 milyon Amerikalı'nın işsizlik yardımları son bulacaktı[/h]Daha once acıklanan paket kapsamındaki pek cok destek bu ay sonunda sona eriyordu. Bununla birlikte de yaklaşık 12 milyon Amerikalıya sunulan işsizlik yardımları da son bulması bekleniyordu.
Perşembe gunu acıklanan yeni işsizlik verilerine gore ulkede gectiğimiz hafta 885 bin kişi işsizlik yardımı icin başvuru yaptı.
Bu Eylul ayından bu yana bir hafta icinde gorulen en yuksek sayı.
[h=3]Tartışmalar suruyordu[/h]Kongre'nin sozkonusu yardım paketi tasarısını Cuma gunune kadar gecirmesi bekleniyordu, ancak muzakereler hafta sonu boyunca devam etti.
Yaşanan gecikmeler, hukumetin bir butce tasarısı olmadan kapanıp kapanmayacağı konusunda endişelere de yol acmıştı.
Washington, federal hukumetin mali yılının başlangıcı olan Ekim ayından bu yana gecici butceyle faaliyet gosteriyor.
Demokrat ve Cumhuriyetci senatorler arasında koronavirus yardım paketine yonelik tartışmalar yaşanıyordu.
Demokratlar, programın ozel sektore gereksiz bir hukumet mudahalesi olduğunu soyluyorlardı.
Cumhuriyetciler ise, Demokratları paket icin adım atmamakla ve bu strateji ile de 20 Ocak'ta ABD Başkanlığı gorevine başlayacak olan Joe Biden'ın başlangıcını baltamakla sucluyorlardı.
İki taraf, şu anda yururlukte olan programı aynı şekilde onaylamadılar. Bunun yerine benzer bir programın oluşturulmasını engellemeyen bir dil uzerinde anlaştı.
[h=3]Mart ayında 2,4 trilyon dolarlık paket acıklanmıştı[/h]ABD, salgınla mucadele kapsamında mart ayında yaklaşık 2,4 trilyon dolarlık bir ekonomik yardım paketi acıklamıştı.
20 milyondan fazla insanın işsiz kaldığı ABD'de Nisan ayında işsizlik oranı yuzde 14,7'e cıkmıştı.
Amerikan Ticaret Odası tarafından Salı gunu acıklanan bir ankete gore, kucuk olcekteki işletmelerin dortte ucu, hayatta kalabilmek icin hukumet yardımına ihtiyac duyuyor.
Chicago Universitesi ve Notre Dame Universitesi'nin yaptığı başka bir araştırmaya gore de, ABD'de yoksulluk oranı gectiğimiz ay Haziran ayından bu yana 2,4 puanlık artış ile yuzde 11,7'e ulaştı.
Bu sonuclara gore şu anda yaklaşık sekiz milyon daha fazla Amerikalı yoksulluk icinde yaşıyor.
Mevcut oran ABD tarihindeki en yuksek yoksullaşmayı işaret ediyor.