Herkese merhabalar bugün "Arping" konusuna değineceğim umarım herkes için faydalı bir konu olur.
1-Arping Nedir?
Arping yerel ağdaki hostların MAC adreslerini tespit etmek için who-has paketleri kullanan bir network aracıdır, bu araç yerel ağ haricinde kullanılamıyor olsa da kullanışlı ve gerekli bir araçtır, sayesinde ağda bulunan cihazların somut şekilde tespiti sağlanabilir. OSI modelinde 2. katmanda çalışır peki OSI Modeli nedir? Kısaca değinelim.

2-OSI Modeli Nedir?
OSI (Open System Interconnection) anlamına gelir Türkçe karşılığı ise "Açık Sistem Arabağlantısı" demektir, bu modelin amacı bilgisayarlar arası iletişimin nasıl olacağını modellenerek sınıflandırmaktır ve 7 katmandan oluşur her katmanın amacı üst kademesine servis sağlamaktır.
>>1. Katman: Fiziksel katmandır ve donanımsaldır, verileri kablolar üzerinde alacağı yapıyı tanımlar, sadece aynı kurallarca tanımlanmış tarafların veri iletimini gerçekleştirir amacı ise gönderen tarafın veriyi sinyale dönüştürerek iletmektir alıcı taraf ise sinyalleri tekrar veri haline dönüştürerek iletişimi sağlar.
>>2. Katman: Veri bağlantı katmanıdır, bu katmanda fiziksel katmandaki erişim ve kullanma gibi kurallar tanımlanmaktadır, fiziksel katmandan gelen verilerin hata kontrolü gibi görevleri üstlenir, bu katman 2`ye ayrılmaktadır bunlardan birincisi "Media Access Control" yani "Medya Erişim Kontrolü" bölümüdür bu bölümde adından da anlaşıldığı üzere ağa bağlı cihazların ve ileteceği verinin kontrolünden sorumludur. İkincisi ise "Logical Link Control" yani "Mantıksal Bağlantı Kontrolü" bölümüdür, bu bölümde bir üst katmana geçiş sağlanması için protokole özel portlar tanımlanır bunun yanında gönderilen paketlerin hata kontrolünü sağlamakla beraber tekrar gönderilmesi gibi seçeneklerin iznini sağlar, Arping bu katmanda çalışır.
>>3. Katman: Ağ katmanıdır, verinin farklı bir ağa gönderilebilmesi için gerekli bilgilerin sağlanmasında rol oynar, bu katmanda gönderilecek verilerin en doğru yolları belirlenerek paketler halinde taşınması sağlanmaktadır, IP protokolü bu katmanda çalışmaktadır.
>>4. Katman: Taşıma katmanıdır, bu katmanda veri ağ paketi boyutunda parçalara ayırarak hedef cihaza en kaliteli şekilde iletiminde görevlidir, bu katmanda çalışan protokollere örnek olarak da TCP ve UDP verilebilir.
>>5. Katman: Oturum katmanıdır, iki bilgisayar arasındaki işlemlerin sağlanması, kullanılması ve sonlandırılmasında görevlidir, verilerin doğru bilgisayara iletilmesini sağlar, RPC ve Sockets gibi protokoller bu katmanda çalışır.
>>6. Katman: Sunum katmanıdır, bu katman sayesinde yollanan veriler iki bilgisayarın anlayabileceği hale getirilerek iletişim kurulması sağlanır, verilerin formatı, sıkıştırılması gibi bilgiler sağlanır ve 7. katman ile iletişim kurabilecek hali sağlar, GİF ve JPG vs. bu katmanda çalışır.
>>7. Katman: Uygulama katmanıdır, bilgisayar ve iletişim kurulacağı uygulama ile ağ arasında arabirim oluşturur, bu katmanda servis sağlanmaz ve uygulamaların ağ üzerinde çalışması sağlanır, kullanıcıların gereksinimleri karşılanır, FTP, telnet, HTTP gibi servisler ve tarayıcılar bu katmanda çalışır.
3-Arping Nasıl Kurulur ve Kullanılır?
Arping kurmak için terminalde root yetkisi ile,
Kod:
sudo apt install arping

Demeniz yeterlidir gördüğünüz üzere bende zaten yüklü şekilde, kurulumun ardından nasıl kullanabileceğimize geçelim, Arping`te parametreleri görüntülemek için,

Kod:
sudo arping -h
Daha detaylı şekilde parametreleri görmek için,
Kod:
sudo arping --help

Komutunu kullanabilirsiniz bunlar haricinde birkaç kullanım örneği göstereceğim.
Kod:
sudo arping ıp.adres
Olarak kullanabilirsiniz bu durumda istediğiniz paket sayısına ulaştığınız vakit durdurabilirsiniz, gönderilecek paket sayısını ayarlamak için "-c" parametresi ile kullanabilirsiniz,
Kod:
sudo arping -c 4 ıp.adres
Bu komut ile makineye belirlenen adet kadar ping atarak MAC adresine de ulaşabilirsiniz, verdiğimiz sayı ile gönderilecek paket miktarını kendinizce değiştirebilirsiniz, veya.

Kod:
sudo arping -d -i bağlantı.turu ıp.adres -c 6
Şeklinde kullanabilir, paket detaylarını wireshark üzerinden de inceleyebilirsiniz.

Konum buraya kadardı zaman ayırıp okuduğunu için teşekkür ediyorum, herkese iyi forumlar dilerim.
