İnternet sağlayıcınız tarafından evinize getirilen internet hattı, modem ve router gibi bir yonlendirici yardımıyla, kablosuz olarak kullanabileceğiniz bir ağa donuşur. Bağlantı sırasında ‘Kablosuz bağdaştırıcı veya erişim noktası sorunu’ gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Windows 7 ve Windows 10 işletim sistemine sahip dizustu bilgisayarlarda ‘Kablosuz bağdaştırıcı veya erişim noktası sorunu’ daha sık gorulebilir.
Bu soruna ufak kullanıcı hataları neden olabileceği gibi, biraz daha uğraş gerektiren nedenler de olabilir. Farklı nedenlere bağlı olsa da ‘Kablosuz bağdaştırıcı veya erişim noktası sorunu’ icin kullanabileceğiniz alternatif cozum yontemleri bulunuyor. Sorunun nedenini bilmiyorsanız, yontemleri sırayla deneyebilirsiniz.
[h=2]‘Kablosuz bağdaştırıcı veya erişim noktası sorunu’ cozum yontemleri:[/h] Yontem #1: Wi-Fi bağlantı şifrenizi kontrol edin. Yontem #2: Kablolu bağlantıyı kullanın. Yontem #3: Windows guncellemelerini kontrol edin. Yontem #4: Ağ surucunuzun etkin olup olmadığını kontrol edin. Yontem #5: Ağ suruculerini guncelleyin. Yontem #6: Antivirus yazılımınızı devre dışı bırakın Yontem #7: Ağ profilinizi yeniden yapılandırın. Yontem #8: Ağ adınızı ve şifrenizi değiştirin. Yontem #9: Yonlendiriciyi sıfırlayın. [h=2]Yontem #1: Wi-Fi bağlantı şifrenizi kontrol edin:[/h]
Ozellikle yeni bir Wi-Fi ağına bağlandığınız zaman yanlış şifre girmeniz son derece normal bir durum. Genel olarak şifrelerin oldukca karmaşık olduğunu duşunursek, ‘Kablosuz bağdaştırıcı veya erişim noktası sorunu’na yanlış şifre neden olmuş olabilir. Ağ ile bağlantınızı keserek şifreyi yeniden girin. Klavye ile ilgili bir sorun olup olmadığından emin olmak icin farklı bir uygulamayı kullanabilirsiniz.
[h=2]Yontem #2: Kablolu bağlantıyı kullanın:[/h]
Bu yontem ‘Kablosuz bağdaştırıcı veya erişim noktası sorunu’ icin bir cozum değil ancak diğer yontemler icin internet bağlantısına ihtiyacınız olacak. Bu nedenle gecici bir cozum olarak internete kablo ile bağlanabilirsiniz. Genel olarak yonlendirici cihazın kutusundan bir tane ethernet kablosu cıkacaktır. Eğer yoksa uygun fiyata bir tane bulabilirsiniz.
[h=2]Yontem #3: Windows guncellemelerini kontrol edin:[/h] Adım #1: Windows tuşuna basın. Adım #2: Ayarlar butonuna tıklayın. Adım #3: Buradan Guncelleştirme ve Guvenlik sayfasını acın. Adım #4: Windows Update sayfasını acın. Adım #5: Guncelleştirmeleri Denetle butonuna tıklayın. Adım #6: Eğer varsa guncellemeleri yukleyin. Adım #7: Bilgisayarı yeniden başlatın. Adım #8: ‘Kablosuz bağdaştırıcı veya erişim noktası sorunu’ devam ediyor mu kontrol edin.
Pek cok soruna olduğu gibi ‘Kablosuz bağdaştırıcı veya erişim noktası sorunu’na da guncel olmayan Windows işletim sistemi neden oluyor olabilir. Boyle bir durumun onune gecmek icin otomatik guncelleştirmeleri aktif hale getirebilir ya da duzenli aralıklarla guncelleme kontrolu yapabilirsiniz.
[h=2]Yontem #4: Ağ surucunuzun etkin olup olmadığını kontrol edin:[/h] Adım #1: Windows tuşu + X kombinasyonunu tuşlayın. Adım #2: Aygıt Yoneticisi’ne tıklayın. Adım #3: Ağ Bağdaştırıcıları sekmesini genişletin. Adım #4: Ağ surucunuze cift tıklayın. Adım #5: Aygıt durumunda “Bu aygıt duzgun calışıyor” yazmalı. Adım #6: Eğer yazmıyorsa Etkinleştir butonuna tıklayın. Adım #7: Bilgisayarı yeniden başlatın. Adım #8: ‘Kablosuz bağdaştırıcı veya erişim noktası sorunu’ devam ediyor mu kontrol edin.
Ağ surucunuz bir nedenden dolayı pasif hale gelmiş ve bu durum ‘Kablosuz bağdaştırıcı veya erişim noktası sorunu’na neden olmuş olabilir. Yukarıdaki adımları izleyerek surucuyu yeniden etkinleştirmeniz mumkun.
[h=2]Yontem #5: Ağ suruculerini guncelleyin:[/h] Adım #1: Windows tuşu + X kombinasyonunu tuşlayın. Adım #2: Aygıt Yoneticisi’ne tıklayın. Adım #3: Ağ Bağdaştırıcıları sekmesini genişletin. Adım #4: Ağ surucunuz uzerinde sağa tıklayın. Adım #5: Surucuyu Guncelleştir seceneğine tıklayın. Adım #6: Suruculeri Otomatik Olarak Ara adımı ile devam edin. Adım #7: Guncelleme sonrası bilgisayarı yeniden başlatın. Adım #8: ‘Kablosuz bağdaştırıcı veya erişim noktası sorunu’ devam ediyor mu kontrol edin.
Guncel olmayan ağ suruculeri de ‘Kablosuz bağdaştırıcı veya erişim noktası sorunu’na neden olabilir. Yukarıdaki adımları izleyerek surucuyu guncelleyebilir ya da surucuyu kaldırıp bilgisayarı yeniden başlatarak surucuyu yeniden yukleme yontemini tercih edebilirsiniz.
[h=2]Yontem #6: Antivirus yazılımınızı devre dışı bırakın:[/h]
Antivirus yazılımları, yuklu oldukları cihazları olası tehditlerden korumak icin bazı kısıtlama işlemleri yapabilirler. Bu kısıtlamalar sonucu ‘Kablosuz bağdaştırıcı veya erişim noktası sorunu’ gibi sorunlar ortaya cıkabilir. Antivirus yazılımınızı devre dışı bırakın ve sorunun devam edip etmediğini kontrol edin. Eğer sorun cozulduyse alternatif antivirus yazılımlarını kullanmayı tercih edebilirsiniz.
[h=2]Yontem #7: Ağ profilinizi yeniden yapılandırın:[/h] Adım #1: Windows arama cubuğuna cmd yazın ve aratın. Adım #2: Buradan Komut İstemi ekranını yonetici olarak calıştırın. Adım #3: Komut İstemi ekranına netsh wlan delete profile name=xx yazın ve Enter’a basın. xx yerine kablosuz ağ adınızı yazın. Adım #4: Ağ profiliniz silindi. Adım #5: Ağa yeniden bağlanın ve yapılandırın. Adım #6: Bilgisayarı yeniden başlatın. Adım #7: ‘Kablosuz bağdaştırıcı veya erişim noktası sorunu’ devam ediyor mu kontrol edin.
Kablosuz ağ profilinizde yaşanmış olabilecek bir hata kaynaklı olarak ‘Kablosuz bağdaştırıcı veya erişim noktası sorunu’ oluşabilir. Bu nedenle ağ profilinizi silerek yeniden yapılandırmak, bu sorunun cozumu icin kullanabileceğiniz etkili yontemlerden bir tanesidir.
[h=2]Yontem #8: Ağ adınızı ve şifrenizi değiştirin:[/h] Adım #1: İnternet tarayıcınızın adres cubuğuna 192.168.1.1 yazın ve Enter’a basın. Eğer sayfa acılmıyorsa yonlendirici marka ve modeliniz ile arama yaparak arayuz sayfanızın nasıl acıldığını oğrenebilirsiniz. Adım #2: Acılan ağ sayfasına kullanıcı adını ‘admin’, şifresini ise ‘password’ yazarak giriş yapın. Eğer giriş yapamadıysanız internet servis sağlayıcınız ile iletişime gecin. Adım #3: Ayarlar sayfası uzerinden yeni bir ağ adı ve şifresi atayın. Adım #4: Ağa bağlanın. Adım #5: Bilgisayarı yeniden başlatın. Adım #6: ‘Kablosuz bağdaştırıcı veya erişim noktası sorunu’ devam ediyor mu kontrol edin.
Yeni bir ağ adı ve şifresi atamak basit bir işlem olsa da ‘Kablosuz bağdaştırıcı veya erişim noktası sorunu’ cozumu icin kullanabileceğiniz etkili yontemlerden bir tanesidir. Her yonlendiricinin arayuzu farklı olabilir, bu nedenle sorun yaşadığınız durumda internet servis sağlayıcınız ile iletişime gecebilirsiniz.
[h=2]Yontem #9: Yonlendiriciyi sıfırlayın:[/h]
‘Kablosuz bağdaştırıcı veya erişim noktası sorunu’ yanlış yapılandırılmış olan yonlendirici kaynaklı olabilir. Bu nedenle yonlendiriciyi sıfırlamak etkili bir secenektir. Sıfırlama işlemini modem ya da router uzerinde bulunan sıfırlama tuşu ile yapabilirsiniz. Eğer yoksa ağ sayfanızın arayuzu uzerinden sıfırlama işlemini gercekleştirebilirsiniz.
‘Kablosuz bağdaştırıcı veya erişim noktası sorunu’ farklı nedenlerle ve daha cok dizustu bilgisayarlarda ortaya cıkan bir durumdur. Nedeni ne olursa olsun, yukarıdaki yontemleri sizin icin kolay olandan zor olana doğru uygulayarak mutlak cozume ulaşabilirsiniz.