Bir araştırma merkezinin 7 il, 23 ilce ve 37 kırsal yerleşim biriminde 18 yaş ustu 1044 evli ve bekar kadınla yapılan araştırmada katılımcıların yuzde 42.4 u "mutsuz" olduklarını belirtti.

Kamuoyu Araştırmaları Merkezi nin (KAMOY) yaptığı araştırmada, "mutlu musunuz?" sorusuna, katılımcıların yuzde 42.4 u "hayır", yuzde 31.6 sı "evet" yanıtını verirken, yuzde 26 sı ise soruyu cevapsız bıraktı.

Katılımcıların yuzde 64 si en onemli sorununun "gecim sıkıntısı" olduğunu dile getirdi. Kadınlar, diğer sorunlarını ise şoyle sıraladılar:

-Ev ve cocuklarının anlayışsızlığı,

-Yorgunluk,

-Şiddet,

-Bazı cağdaş ev eşyalarından yoksunluk,

-Eğitim eksikliği,

-Sokakta ve iş yerlerinde taciz,

-Toplumu yonetenlerin erkek ağırlıklı olması/ayrımcılık,

-Guvensizlik,

-Ceşitli sağlık sorunları,

-Ekonomik bağımlılık.

Gecim sıkıntısından sonra, temel 10 sorun olarak belirtilen bu sıralamadaki unsurların dışında kadınların diğer yakınmaları "istediği gibi yaşayamamak", "guzel bir tatil yapamamak", "eşlerin başka kadınlarla birlikteliği", "guzel olamamak" ve "giyim-kuşam" olarak sıralandı.

Araştırmaya katılanlar, "Gelecekten umutlu musunuz?" sorusuna da yuzde 40.6 oranında "hayır", yuzde 33.7 oranında "evet" karşılığını verdi.Araştırmada, kadınlara sorulan 3 secenek doğrultusunda kendilerini nasıl tanımladıkları soruldu. Bu secenekler doğrultusunda katılımcıların yuzde 42 si kendini "sorunlu bir kadın", yuzde 26.2 si ise "cağdaş ve mutlu bir kadın" olarak tanımladı.

Anketorler, ilk iki secenek doğrultusunda goruş bildirmeyenlerden "kendilerine ozgu bir tanımlama" istediler. Bu secenek icin verilen ilginc cevaplardan bazıları şoyle belirlendi:

-Ağır işciyim,

-Ne olduğumu ben de bilmiyorum,

-Kole,

-Şu ellerime bakın siz karar verin,

-Hasta, yorgun ve perişan bir insan musveddesi,

-Hizmetci,

-Delirmek uzere olan bir zavallı,

-Gunde 15-16 saat ayakta duran bir canlı,

-Talihsiz bir kadın,

-Babasının evinde rahatlık batmış bir tip.

Katılımcılara yoneltilen "Tam sağlıklıyım diyebilir misiniz?" sorusuna, yuzde 50 oranında "hayır", yuzde 35.6 oranında "evet", yuzde 14.4 oranında ise "bilemiyorum" karşılıkları verildi.

Araştırmaya katılan kadınlara yoneltilen, "Turkiye de kadına değer veriliyor mu?" sorusuna, yuzde 60.2 oranında "hayır" yanıtı geldi.