SİVAS'ta Sıcak Cermik bolgesinde 60 donumluk arazi uzerine kurulan ve 40 donumu tamamen jeotermal suyla ısıtılan bolgenin ilk cam serasına 120 bin domates fidesi dikimi gercekleştirildi.
Bolgede yaklaşık 1 yıl once inşasına başlanan 'cam sera projesi'nin yapımı tamamladı. 60 donumluk arazi uzerinde 40 donumu tamamen jeotermal suyla ısıtılacak bolgenin ilk cam serasına 120 bin domates fide dikimi yapıldı. Fidan dikim programına Sivas Valisi Salih Ayhan, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, İl Tarım ve Orman Muduru Seyit Yıldız, Sivas Cumhuriyet Universitesi Rektoru Prof. Dr. Alim Yıldız, Bilim ve Teknoloji Universitesi Rektoru Prof. Dr. Mehmet Kul, seranın sahibi eski belediye başkanı ve iş insanı Sami Aydın ve il protokolu katıldı. Fide dikimi gercekleştirilen serada 1 dekarlık alandan yaklaşık 45 ila 55 ton urun alınması hedefleniyor. Uretilen domatesler ise Avrupa ve Rusya'ya ihrac edilecek.

'SİVAS BUYUK BİR DEĞER KAZANDI'Fide dikiminde konuşan Vali Salih Ayhan, "Guzel ve hayırlı bir iş icin hep birlikte once bismillah diyoruz. Oncelikle cesur yurekli yatırımcılara rabbim bol bereketli kazanclar eylesin. Sivas cok da buyuk bir değer kazandı. Yuksek teknoloji ile Sivas'a katma değer katacak bir proje şehrimize kazandırıldı. İşletme sahibini cesaretinden dolayı tebrik ediyorum. Şoyle filmi geriye cevirdiğimizde bu projenin gercekleşmemesi icin yapılan manipulasyonlar da aklıma gelince gelip, şimdi tesisi de gorunce gurur duymamak elde değil. Oncelikle o manipulasyon yapanları mahcup ettikleri icin tebrik ediyorum. Gercekten bu projenin benim en cok heyecanlandığım projelerden birisi olduğunu da soyleyebilirim. Her alanda Sivas gelişiyor. Ama tarım alanında bambaşka gelişmeler var. Sivas'ın tarımda cok iyi bir noktada ivme kazandığını da soyleyebilirim. Termali sadece sağlık turizmi, sadece sağlık alanında değil gorsel ve kulturel amacla da kullanıyoruz. Altınkale ile birlikte, geleneksel cadır alanları, meydan, oteller ve sera adete buraya katma değer kattı" dedi. 'OZEL SEKTORLE URETİM BUYUYECEK'Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ise, "Sivas'a vizyon verecek, ufuk acacak, katma değeri yuksek tesisi boyle modern, dunya capında serayı kazandırdığınız icin teşekkur ediyorum. Devletin bu donemde yapacağı uretim noktasında işler bellidir. Devlet altyapıyı, organizasyonu ve guvenliği sağlayacak. Ama Turkiye, ozel sektorun atılımlarıyla uretimle buyuyecek. Başkanımıza da herkesin ceşitli bahaneler ile yatırım yapalım mı yapmayalım mı dediği noktada elini taşın altına koyarak boyle guzel, modern, kadın istihdam odaklı bir projeyi şehrimize kazandırdığı icin cok teşekkur ederim" diye konuştu. 'YUZDE 70-75 ORANINDA KADINLAR CALIŞACAK'İşletme sahibi Sami Aydın da artık Sivas'ın sağlık acısından şifalı sıcak Cermik suyunun artık tarım alanında kullanılacağını belirterek, "Dunyada hangi şartlar olursa olsun hepimizin gıdaya ihtiyacı var. Bunun sıkıntısı gecen sene ulkemizde kış doneminde yaşadık. Bu vesile ile Sivas'ımız ve ulkemiz icin onemli bir proje olduğunu duşunuyoruz. Diğer taraftan da boyle bir sistem ile Sivas'a yeni bir sektor kazandırma arzusundayız. Biz bu tur yatırımların Sivas'ta fazla olmasını arzu ediyoruz. Cunku Sivas bu alanda bir merkez olursa hem yatırımcı hem Sivas kazanacaktır. İl Ozel İdaremiz ve Sayın Valimiz ile yeni bir kuyu kuruyoruz. Oradaki hedefimiz daha yuksek ısıda bir su elde edebilmek. Şu an bizim suyumuz 48 derece, yeni kuyuda beklentimiz 65 derece. Eğer o da elde edilirse bu proje Sivas'ta cok daha verimli olacaktır. Bu surede yuzde 70- 75 oranında kadınlar calışacak. Yani kadın istihdamına da onemli bir katkı olacağı kanaatindeyim" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Arife Defne ARSLAN