Hakkari'de bilgisayar, tablet ve cep telefonları olmasına rağmen yaklaşık bir yıldır Eğitim Bilişim Ağı'na (EBA) ve canlı derslere bağlanamayan oğrenciler derslere katılabilmek icin ahır damında şebeke arıyor. Sınıf arkadaşlarını ve oğretmenlerini ozlediklerini ifade eden minikler, yetkililerden baz istasyonu istiyor.
Hakkari kent merkezine 25 kilometre uzaklıkta bulunan ve pandemiden once taşımalı eğitim hizmeti alan Oğul koyunde yaşayan oğrenciler, koyde cep telefonun cekmemesi ve internet erişiminin olmaması nedeniyle EBA'dan verilen uzaktan eğitim sistemine bir yıldır bağlayamıyor. Derslerinde geri kalmamak icin her gun ahırların bulunduğu tepeye tırmanan oğrenciler, burada saatlerce şebeke arayıp EBA'ya bağlanmaya calışıyor. Ahır damında bir dilim şebekeye ulaşan fakat internetin ağır olması nedeniyle derslere bağlanamayan minik oğrenciler ciddi sıkıntılar yaşıyor. Yaklaşık 250 haneden oluşan ve 60 oğrencisi bulunan Oğul koyu vadisinde 5 mahalle aynı sıkıntıyı yaşıyor. Koyde diz ustu bilgisayar ve cep telefonu sıkıntısı olmayan oğrenciler yetkililerden baz istasyonu istiyor.

Koylerinde şebeke olmadığı icin oğrencilerinin EBA ve canlı derslere bağlanamadığı ifade eden Halil Adıyaman, "Kent merkezine en yakın koyde yaşıyoruz. Şebeke icin ilgili yerlere defalarca dilekce verdik. Oğrencilerimiz zaten taşımalı eğitimle Cimenli koyu okuluna gidiyordu. Oğrencilerimiz pandemiden dolayı bir yıldır okula gidemiyor. EBA'ya da bir yıldır bağlanamıyorlar. Oğrencilerimiz derslere bağlanmak icin ahır damı uzerine gelip şebeke arıyor. Tabi burada bir dilim cekiyor. Oda bağlantı icin yeterli olmuyor. Valimiz İdris Akbıyık ve Millet Eğitim Bakanımız Ziya Selcuk'tan koyumuze baz istasyonu kurulmasını istiyoruz" diye konuştu.
Ahır damında şebeke arayan Cimenli İlkokulu ve Ortaokulu 3'uncu sınıf oğrencisi Hivjin Adıyaman ise koylerinde şebeke olmadığı icin derslere katılamadıklarını belirterek, ahır damında şebeke aradıklarını ama bulamadıklarını soyledi
Oğrencilerden Delil Adıyaman da, "Zap vadisinde bulunan koylerinde şebeke cekmediği icin koyun yukarısında bulunan ahırlar bolgesine gelerek ahır damında soğuk havaya rağmen şebeke aradıklarını ve buldukları bir dilimlik şebekeye de bağlanamadıklarını" ifade etti.
Civan Adıyaman ise oğretmen ve sınıf arkadaşlarını cok ozledikleri ve bunun icin canlı derslere bağlanmak icin şebeke aramaya cıktıklarını soyledi.
-İHA-
Kaynak: İhlas Haber Ajansı