Yurtdışı Turkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), 2020 yılında Uygur Turkeri'nin eğitimi ve Asya-Pasifik bolgesinde yer alan medya mensuplarının gelişimi icin bircok proje hayata gecirdi.
Yurtdışı Turkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), her yıl olduğu gibi 2020 yılında da Turkiye ile derin tarihi, dini, siyasi, coğrafi ve kulturel bağlara sahip olan kardeş, akraba ve soydaş topluluklara yonelik eğitim ve destek programlarını surdurdu. Bu kapsamda Uygur Turkeri'nin eğitimi ve Asya Pasifik ulkelerinde yer alan medya mensuplarının gelişimi icin bircok proje gercekleştirildi.

Uygur diasporasına mensup genclere Uygurca kitap projesi
YTB dunyanın dort bir yanında bulunan Uygur diasporasına mensup genclerin anadillerinde yetkinlik kazanmaları, sahip oldukları milli ve manevi değerlerini unutmamaları icin Uygurca dilinde ders kitapları calışması başlattı. Kitapların iceriği ise Uygurca dilinde yayınlanan materyaller uzerinde incelemeler yapılarak ve diasporada Uygurca ders veren oğretmenlere yonelik gercekleştirilen anketlerle tespit edildi. Anket calışması Turkiye, ABD, İsvec, Kırgızistan, Belcika, Japonya başta olmak uzeri toplamda 12 farklı ulkeden katılımla gercekleştirildi.
Uygur diasporasına yonelik online eğitim projesi
YTB, Farabi Eğitim Projesi kapsamında ise yine diasporada yaşayan ortaokul ve lise cağındaki Uygur genclerine yonelik fen ve matematik alanlarında yetkinlik kazanmaları icin kurs programları duzenledi. Başlatılan proje kapsamında; fen, matematik, geometri, mantık gibi konularda Youtube uzerinden ek ders eğitimleri verildi. Proje cercevesinde 35 saat sureli 85 adet eğitim videosu yayınlandı.
Asya Pasifik Online Medya Eğitim Programı
YTB, 2020 yılında bir de Asya Pasifik bolgesinde yer alan ulkelerdeki medya mensuplarının gelişimine katkı sağlamak ve iş birliğini guclendirmek amacıyla "Asya Pasifik Online Medya Eğitim Programı" duzenledi. 9 ulkeden toplamda 150 kişinin başvuru yaptığı programa 60 kişi kabul edildi. Programa ilgili ulkelerin diaspora temsilcilerinden de başvurular alındı. 12 saat suren program kapsamında katılımcılara "Yeni Medya ve Sosyal Medya Uygulamaları", "Multimedya ve İnternet Gazeteciliği", "Korona virus Zamanında Gazetecilik" gibi farklı konularda uzmanlar tarafından eğitimler verildi. - ANKARA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı